Inflace v e-shopech: Nejvíc zdražilo to, co dělá teplo

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 15. 9. 2022 | 2 komentáře
Inflace v e-shopech: Nejvíc zdražilo to, co dělá teplo

Zdroj: Shutterstock

Meziroční inflace je přes 17 procent. Při jejím měření vychází Český statistický úřad z položek spotřebitelského nebo spotřebního koše. Obsahuje spoustu zboží: seznam je dlouhý přes deset stránek drobným písmem, přesto se do něj všechno nevejde a ani z podrobných tabulek, které ukazují, jak zdražila která položka, nevyčteme některé trendy. 

Největší český srovnávač Heureka analyzoval, jak se za rok zvedly ceny na českých e-shopech. Na rozdíl od spotřebního koše statistiků sleduje ceny všeho zboží, které se na českém internetu prodává. A z nich vybral ty, které meziročně rostly nejvíc.

Data ze srovnávače Heureka ukazují, že zdražení energií a nejistota, zda jich vůbec bude dost, mají viditelné důsledky. O stovky procent v posledních měsících vyskočil zájem o tepelná čerpadla a ohřívače a vůbec topenářské zboží, třeba sporáky na tuhá paliva, krbová kamna nebo bojlery. Sporáky na tuhá paliva meziročně zdražily o víc než šedesát procent, krbová kamna a bojlery o polovinu.

Tabulku skokanů ale vedou tepelná čerpadla: od minulého roku zdražila u internetových prodejců od 250 procent. Nejsou ale zdaleka na vrcholu. Po vpádu Ruska na Ukrajinu byla násobně dražší. Teď stojí v průměru 61 tisíc korun, ale v dubnu byla dokonce za 163 tisíc.

„Podobné výkyvy se skokovým růstem ceny hned dubnu, tedy po vypuknutí krize na Ukrajině, sledujeme téměř ve všech kategoriích spojených s topením,” tvrdí Michal Buzek, šéf analytiků Heureky.

Zdražování nutí kupující měnit nákupní zvyklosti a promýšlet, kde a jak ušetřit. „V datech vidíme, že se v mnoha kategoriích častěji kupují výhodnější balení po více kusech, různé multipacky, které v konečném důsledku mohou výslednou cenu jednotkového produktu snížit,“ vysvětluje Michal Buzek.

Jako příklad takového zboží Buzek uvádí právě zmíněné pleny nebo třeba toaletní papír. Loni se prý nejvíc prodával papír v balení po 8 a 16 rolích, teď se kupují obří balíky po 32 a 48 rolích. Toaleťák od loňska zdražil o 23 procent, ze zboží denní spotřeby šly podobně nahoru dětské plínky, o 17 procent. Pleny, ale třeba také jízdní kola patří mezi zboží, které nezdražuje skokově, ale vytrvale a plynule.

Nejde ale všechno nahoru, taky se zlevňuje. O šestatřicet procent dolů šla například cena grafických karet, což by možná ocenili těžaři bitcoinů – kdyby ovšem nebyla tak drahá elektřina. O čtvrtinu zlevnily taky známí žrouti elektriky, sušičky na prádlo.

Kategorie

Meziroční změna průměrné ceny
(srpen 2022 vs. srpen 2021)

Průměrná cena v srpnu 2022

Tepelná čerpadla

250 %

61 000 Kč

Elektrocentrály

112 %

16 000 Kč

Výčepní zařízení

110 %

12 000 Kč

Sporáky na tuhá paliva

62 %

28 000 Kč

Krbová kamna

50 %

26 300 Kč

Bojlery a ohřívače

50 %

10 000 Kč

Jízdní kola

35 %

19 000 Kč

Toaletní papír

23 %

150 Kč

Mrazáky

18 %

9500 Kč

Dětské pleny

16 %

310 Kč

Sušičky prádla

-26 %

8500 Kč

Sporttestry

-30 %

7800 Kč

Grafické karty

-36 %

12 000 Kč

Zdroj: Heureka.cz

Podle nákupů to vypadá, jako by se národ chystal na konec světa. A jako by se rozhodl přežít ho a taky si ho užít. Vždyť mezi trojím nejvíc podraženým zbožím je kromě teplených čerpadel a generátorů elektřiny taky pípa. 

A pak že je statistika nuda. Co zdražilo úplně nejvíc?

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. A zatímco Heureka jistě vidí podrobně do nákupů v e-shopech, Český statistický úřad se dívá všude. Co nejvíc zdražovalo z jeho spotřebitelského koše? Máme to názorně.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Kalkulačka osobní inflace

Nejsme všichni stejní. Spočítejte si osobní inflaci

Emzáci

Ve spotřebním koši je na 700 výrobků a služeb. Maso, sádlo, ryby zaberou 48 položek, vegetariána se ale pohyb cen masa netýká. Máte obě ruce levé a dozadu navíc? Vaši osobní inflaci neovlivní zdražení vrtaček, šroubováků, zahradních sekaček.

Naše unikátní kalkulačka osobní inflace sice neumí zajít až do takových podrobností, aby škrtla šroubovák a přidala čtyři rohlíky, přesto odráží rozdíl mezi spotřebním košem a vaším osobním nákupním košíkem.

Kalkulačka osobní inflace

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

Zboží v akci nebo sleva ve věrnostním programu – to už je pro české zákazníky samozřejmost. Relativní novinkou jsou ale slevy jen pro určité skupiny zákazníků. Třeba pro studenty, seniory... celý článek

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Partners Financial Services