Přichází princezna Europa. Nové už jsou i nejvyšší eurové bankovky

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 28. 5. 2019
Přichází princezna Europa. Nové už jsou i nejvyšší eurové bankovky

Do oběhu se dnes vydávají nové verze bankovek v hodnotě 100 a 200 eur. Postupná obměna, která začala před šesti lety od nejnižší hodnoty, tak končí.

Hlavní změnou série nazvané Europa jsou nové ochranné prvky a tedy lepší ochrana před paděláním. Nová série je také odolnější, tedy i nepatrně silnější a těžší.

Na první rychlý pohled sice bankovky nevypadají úplně odlišně oproti předchozí sérii, přesto změny nespočívají jenom ve zdokonalení stříbrného proužku a dalšího zabezpečení.

Společným motivem nové série je bájná fénická princezna Európa, kterou podle mýtu unesl vládce bohů Zeus v podobě býka z Malé Asie na kontinent, kterému pak dala jméno. Další motiv zůstává z první série – epochy a architektonické slohy. Od nejnižší k nejvyšší hodnotě to jsou antika, románský sloh, gotika, renesance, baroko a rokoko, architektura skla a oceli 19. století a architektura 20. století.

Nová série zároveň zohledňuje rozšíření Evropské unie. Na upravené mapě Evropy už najdeme i Maltu nebo Kypr, název měny je vedle latinky a řecké alfabety nově také v cyrilici. Zkratka ECB je nově v deseti jazykových variantách místo pěti.

Hlavní barva bankovek druhé série zůstává stejná jako u první série, tedy od šedé (pět eur) přes červenou, modrou, oranžovou, zelenou a žlutohnědou až k fialové (500 eur). Barvy jsou ale výraznější, sytější než dřív.

Kdo je na celém světě nejkrásnější?

Titul Bankovka roku 2018 míří do Kanady. Vítězná bankovka je orientovaná na výšku, stejně jako většina dalších finalistů. Která z šestnácti nominovaných nejvíc zaujala vás?

Nejlepší bankovky roku. Podívejte se, kdo uspěl ve světové soutěži

Nejvyšší bankovka se už ale nové verze nedočká. Evropská centrální banka na jaře 2016 rozhodla, že je dál nebude tisknout. Důvodem jsou obavy, že je používají zločinci – do kufru lze totiž díky nim „úsporně“ vtěsnat velkou částku. Většina centrálních bank zemí eurozóny přestala 500eurové bankovky od letošního února dávat do oběhu.

Bankovky z předchozí série dál platí, a to včetně té nejvyšší fialové. Z oběhu jsou stahovány postupně, případné ukončení planosti některé z nich by Evropská centrální banka včas oznámila.

Eura se tisknou v několika zemích, jejich původ lze poznat podle prvního znaku ve vodorovném sériovém čísle na bankovkách. Například Z je z belgické tiskárny, Y z řecké, X z mnichovské a D z polské.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

bankovky, euro, kurz koruny, nákupy

A tohle už jste četli?

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

Penny láká na poněkud netradiční slevu. Kdo v pondělí 20. května přijde na prodejnu řetězce oblečený ve včelařském oblečení, dostane cukr krystal bílý za sníženou cenu 14,90 koruny... celý článek

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

Neproběhla vysněná dovolená podle vašich představ? Poradíme, kdy můžete dostat své peníze zpět a jak při reklamaci efektivně postupovat.

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

16. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

Online objednávku a rovážku přes aplikaci dopravní společnostii Wolt testuje diskontní řetězec Penny už od loňského roku. Doteď mohli službu vyzkoušet zákazníci v Brně a Hradci Králové. Nově... celý článek

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

16. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

Skupina evropských spotřebitelských organizací včetně českého dTestu podala stížnost na čínské online tržiště Temu. 

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Partners Financial Services