Studie PwC: Okrádání firem roste

Studie PwC: Okrádání firem roste
Oproti zahraničí čelí české firmy menšímu útoku "hospodářských kriminálníků". Přestože jsou přesvědčeny o rozšířenosti korupce, přímo ji žádná z nich nepřiznala. A výše ztrát způsobených podvody? Polovina dotázaných jen krčí rameny. To jsou hlavní závěry studie PricewaterhouseCoopers, kterou vám teď představíme.

Hospodářská kriminalita má několik podob. Ať už jde o zcizení majetku, finančních prostředků, korupci, praní špinavých peněz či špionáž, vždy má pro danou firmu nepříjemné důsledky. Společnost PricewaterhouseCoopers (PwC) provedla rozsáhlý průzkum v padesáti zemích včetně České republiky, ve kterém se zaměřila na dva základní rozměry tohoto problému - jeho výskyt a velikost ztrát. Jaké jsou její hlavní závěry?

Metodika a parametry průzkumu PwC
  • 3 623 respondentů celkem z 50 zemí
  • 378 respondentů ze střední Evropy
  • 97 respondentů z České republiky
  • náhodný vzorek z tisíce předních firem v dané zemi
  • odpovídali generální a finanční ředitelé, pracovníci odpovědní
    za prevenci / odhalování hospodářské kriminality
V posledních dvou letech se 37 procent oslovených firem na celém světě stalo obětí hospodářské kriminality. Ze společností působících u nás to však prý bylo jen 27 procent, o deset méně než činí průměr regionu střední a východní Evropa. To je sice povzbudivý výsledek, nutno však uvést, že je spojen s růstovou tendencí. Oproti loňsku je nárůst sedm procent a očekává se jeho pokračování.

Důvodem nízkého čísla u ČR je totiž fakt, že místní firmy nedisponují tak dokonalými mechanismy odhalení hospodářských trestných činů, anebo zatím necítí takovou potřebu je sledovat. Ve vstupu země do Evropské unie vidí více jak polovina oslovených manažerů šanci na snížení hospodářské kriminality. Jenže čísla u členských zemí EU jsou vyšší než ta naše, proto se očekává nárůst i u nás. Připomeňme, že tomu bude hlavně v důsledku pečlivějšího sledování samotnými firmami, kdy se odhalí více případů, a ne tím, že by skutečně počet případů narostl.

Pokud pronikneme více do struktury podvodných jednání, se kterými se firmy zařazené do průzkumu setkaly, najdeme mezi situací v ČR a ve světě společné i odlišné rysy. Jak ukazuje následující graf, dominujícím problémem je majetková zpronevěra. Setkalo se s ní 60 procent firem na světě, 44 procent v oblasti střední a východní Evropy. Důvod je celkem jednoduchý, jedná se trestný čin, který je nejsnáze odhalitelný.

Jdeme do boje

Jednou z možných cest pasivního řešení je pojištění proti ztrátám z majetkové zpronevěry. Zhruba polovina dotázaných takovou pojistku má. Zajímavé ale je, že si české firmy dostatečně neuvědomují riziko krádeže vlastními zaměstnanci - jen 45 procent jej má zahrnuto v pojistné smlouvě. V západní Evropě to je přes šedesát procent.

Samozřejmě lepší je využít aktivní prevenci. Nejvíce se využívá systémů řízení rizik (v ČR v 52 procentech případů), prověřování spolehlivosti zaměstnanců a zavedení etických kodexů a pravidel chování (obojí po 45 procentech). Zarážející je nízké číslo u položky školení managementu společnosti, jen 22 procent u nás, o dvě více na světě. "Přitom dvě třetiny firem soudí, že za snižování rizika odpovídá právě management," komentuje Sirshar Qureshi z oddělení vyšetřování a forenzního auditu PwC.

Jak je odhalována hospodářská trestná činnost

Když uvidíš hříšníka, zapískej

Jednou z účinných metod prevence je tzv. whistle blowing. Nejde o nic jiného než o systém kroků, které zajistí motivaci zaměstnanců oznámit, že ví o páchání trestného činu ve firmě, a také způsob, jak zaručit ochranu těchto svědků, aby neměli strach toto sdělit. Není to ale motivování pracovníků k tomu, aby sledovali své kolegy, jestli dělají své úkoly správně, chodí do práce včas a podobně. "Týká se to jen trestných činů," podotýká Michael Hackworth, řídící partner PwC pro Českou republiku. Posvěcení donašečství by jistě nabouralo vztahy mezi lidmi a mělo pro firmu v konečném důsledku negativní dopad.

Zatímco ve světě tyto systémy fungují a používá je 28 procent dotázaných, u nás téměř neexistují (přihlásilo se k nim jen jedno procento respondentů). "Je to do jisté míry způsobeno odlišnou morálkou lidí," říká Hackworth. Jiným vysvětlením může být fakt, že se do hospodářských trestných činů zapojují osoby, které vlastně mají systémy prevence zavádět.

O korupci ví každý, nikdo ji však neviděl

Velmi zajímavý je také údaj u korupce a podplácení. Polovina firem si myslí, že je v České republice nejčastějším prohřeškem. "Žádná firma v našem šetření neuvedla, že by se s ní setkala. Je to naprosto stejný výsledek jako při loňském šetření," říká Qureshi. Znamená to, že je korupce jen strašákem, který neexistuje? Určitě ne. Spíš není dostatečně (resp. vůbec) prošetřována.

Firmy neví, kolik jim bylo ukradeno

Na začátku článku jsme hovořili o dvou rozměrech hospodářské kriminality, kterými se studie zabývala. Tím druhým je velikost ztrát, které postižené firmy utrpěly. Celosvětový průměr na jeden případ dosahuje dvou milionů amerických dolarů, třetina firem nedokáže ztráty vyčíslit. V tomto ohledu se české firmy opět odlišují. Škodu nad milion USD uvedlo jen pět procent českých firem, polovina vůbec nebyla schopna výši určit. "Pokud firma nedokáže vyčíslit škodu, je otázkou, zda daný případ vůbec kvalitně prošetřila," komentuje výsledek Qureshi.

Vedle přímých musí firmy čelit také nepřímým dopadům hospodářské kriminality. Jejich přehled a podíl respondentů, kteří se s nimi setkali, přináší poslední graf.

Jak se díváte na výsledky průzkumu PwC? A co si myslíte o hospodářské kriminalitě? Máte s ní vlastní zkušenosti? Jak vaše firma proti ní bojuje? Zkuste se zamyslet a přidat do diskuse váš názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Gambling s cizími penězi se nevyplácí

3. 7. 2003 | Tomáš Prouza

Gambling s cizími penězi se nevyplácí

Ostře sledovaný soud se dvěma dealery, kteří dokázali svého zaměstnavatele připravit o více než dvě miliardy, skončil pro gamblery na dealingu fiaskem. I přes usilovnou snahu hvězdných... celý článek

Partners Financial Services