Cloud je víc než papír

PR článek | rubrika: FINEXPO | 9. 10. 2023
Ani přední světový výrobce fotoaparátů a kancelářského vybavení nemusí být vidět jen díky novinkám. V Canonu spoléhají víc na kreativní projekty, které překračují hranice oboru. Stojí za nimi Eva Kučmášová, šéfka komunikace Canonu ve střední Evropě.
Cloud je víc než papír

Zdroj: Daniel Hamerník

Komerční spolupráce

Když se řekne Canon, většina z nás si vybaví fotoaparáty nebo tiskárny. Co dalšího sem patří?

Tyto dva segmenty opravdu tvoří základ podnikání Canonu. Co se týče fotoaparátů, byl v prvním pololetí roku 2023 náš podíl na celkových prodejích v rámci českého trhu 38 procent. Mezi zrcadlovkami to bylo 80 procent, v bezzrcadlovkách zhruba třetina. Hodně si zakládáme na vybavení pro profesionály, třeba na MS v ragby to byl mezi sportovními fotografy jeden Canon vedle druhého. Snažíme se ale přinášet novinky i pro méně tradiční uživatele. Proto vyvíjíme třeba fotoaparáty určené pro vlogování (natáčení video blogů, pozn. red.). V inkoustových tiskárnách jsme na špičce v počtu prodaných kusů s téměř 43 procenty trhu.

Naší specialitou jsou ale i produkční tiskárny, velké stroje, které umí tisknout reklamní plakáty, designové tapety nebo třeba oblíbené Pohlednice Online od České pošty. Na důležitosti v posledních letech nabírají dokumentová řešení, tedy hlavně služby pro digitalizaci. A pokud jste třeba někdy byl na ultrazvuku nebo magnetické rezonanci, je dobře možné, že vás vyšetřoval přístroj od Canonu.

Zastavme se u digitalizace. Jak jde dohromady s tiskem, který je pro Canon klíčový?

V posledních letech, a pandemie tento vývoj urychlila, pomáháme mnoha firmám s jejich digitální transformací. Pokud chtějí zmodernizovat svůj chod, omezit papírování a připravit se na budoucí výzvy, máme pro ně připravený komplexní balíček produktů a služeb. Mluvím hlavně o cloudových službách pro správu pracovních procesů, díky kterým mohou firmy dosáhnout vyšší produktivity a lepší spolupráce v prostředí, které klasické kanceláři a fyzickému potkávání na pracovišti pomalu přestává přát. A cloud je dnes také už bezpečnější než práce s papírovými dokumenty. Abych tedy odpověděla na otázku – díky tomu, že tyto služby digitální transformace jsou čím dál žádanější, otevírají se nám dveře k novým zákazníkům. A mnozí z nich budou i nadále potřebovat kvalitní skenery nebo přenosné tiskárny pro práci odkudkoliv. Takže to určitě není tak, že bychom si digitalizací podkopávali vlastní nohu.

Eva Kučmášová

Foto: Daniel Hamerník

Ředitelka marketingové a korporátní komunikace společnosti Canon ve střední Evropě a nejvýše postavená žena ve vedení tohoto regionu. Je podepsaná pod oceňovanými komunikačními aktivitami Canonu, jako je technologická spolupráce s Museem Kampa na výstavě věnované století Medy Mládkové, nebo projektem Tapetová revoluce s Canonem, který získal stříbro v PR soutěži Lemur 2022. Mezi její záliby patří koně, příroda nebo golf.

V čem je cloud bezpečnější ve srovnání s papírem?

Některým lidem s rozhodovacími pravomocemi ve firmách připadá, že dokumenty uložené na cloudu jsou lákadlem pro hackery a hrozí jim zneužití. O to víc, že se ke cloudu mohou připojovat lidé prakticky z celé zeměkoule. To je ale mýtus. Odborníci jsou dnes už zajedno v tom, že nejmodernější cloudové systémy, od Canonu je to třeba uniFLOW Online, dokážou digitalizované firemní dokumenty ochránit lépe, než kdyby firma spoléhala na vlastní servery. Odolají všem známým hackerským hrozbám, o tom, kdo s dokumentem může pracovat, rozhoduje firemní správce. Ten tak má dokonalý přehled, jak je s ním nakládáno a zda náhodou nedošlo ke zneužití. To je zásadní hlavně u faktur, ale také třeba ve firemním archivu, z nějž bez vědomí správce nic nezmizí. Což pro šanon plný papírových dokumentů platit nemusí.

Vaší doménou je marketingová komunikace. S jakou vizí jste do Canonu přišla?

Nastupovala jsem před lety do dobře rozjetého vlaku, Canon je zavedená a celosvětově silná značka. Mým hlavním cílem proto od počátku bylo navázat na stávající úspěch a dále jej rozvíjet, hledat nové potenciální segmenty na trhu a představovat naše produkty například mladšímu publiku a studentům. Výzvou pro mě byl i rozvoj a kreativní zpracování komunikace v B2B segmentu, kdy jsme Canon pomocí různých projektů představovali jako vizionáře, který pomůže firmám i jednotlivcům se zorientovat v oblasti digitalizace procesů. Těžištěm našich komunikačních aktivit jsou projekty, které mají šanci přesáhnout hranice oboru. S mým týmem věříme, že tak nejlépe ukážeme šířku záběru, jakou Canon má.

Můžete uvést konkrétní příklady?

Povedená byla před pár lety spolupráce s Museem Kampa u příležitosti 100. narozenin paní Medy Mládkové. Měli jsme možnost digitalizovat její vzácná osobní fotoalba a některé snímky mnohonásobně zvětšit, vytisknout a použít jako součást výstavy MEDA Ambasadorka umění i jako dekorace k doprovodné divadelní inscenaci. Ta se na Kampě hraje dodnes. Zároveň jsme díky spolupráci s fotografem Janem W. Drnkem a technologii reliéfního tisku připravili zmenšenou repliku slavného obrazu Františka Kupky Katedrála i s mistrovými tahy štětcem. Ta na Kampě slouží k edukativním účelům.

Úspěšný a vizuálně atraktivní byl projekt Tapetová revoluce s Canonem. Na šesti originálních realizacích včetně mateřských škol, bytů nebo třeba foyer Divadla Bez zábradlí jsme ve spolupráci s designéry a architekty předvedli možnosti naší technologie UVgel. A také to, že tapety zdaleka nepatří minulosti. Takhle si zkrátka hrajeme.

Zdroj: Canon

Tisk tapety speciální technologií UVgel

Na čem pracujete aktuálně?

Právě nám finišuje projekt Kancelář v životě – život v kanceláři. Ten je zase trochu jiného druhu. Jeho smyslem bylo s odstupem po pandemii porovnávat klasickou kancelář, kam lidé chodí na celý pracovní den, a čím dál populárnější hybridní způsob práce umožňující vykonávat zaměstnání odkudkoliv. Oslovili jsme desítku expertů z různých oborů, aby tuto změnu zhodnotili, mezi nimi třeba poradkyni ministra práce a sociálních věcí, fyzioterapeuta, work-life koučku nebo digitálního nomáda.

Projekt (Ne)bezpečná kancelář zase na odlehčených faktech o chování českých zaměstnanců upozorňoval na bezpečnostní trhliny klasické kanceláře ve srovnání s tou digitální založenou na cloudu. Věděl jste třeba, že každý čtvrtý našel někdy na firemní kopírce citlivý dokument, který nebyl určený pro jeho oči, a nejdřív si ho prohlédl, než jej předal tam, kam patří?

Nevěděl a je to trochu znepokojivé. Sázíte i na influencery?

Ano, hlavně v segmentu foto-video. Velmi úspěšná byla kampaň Perfektní vzpomínky, kde čtyři významní čeští fotografové radili lidem, jak fotit portréty, přírodu, sport nebo jídlo a snímky si kvalitně vytisknout, a to i bez drahého profesionálního vybavení. Díky zapojení známých jmen, jako byl Tomáš Třeštík nebo influencerky Nikol Leitgeb a Martiny Pártlové naše partnerské e-shopy téměř nestačily doplňovat zásoby.

Jak pracujete s tématem udržitelnosti?

U technologického giganta, jakým je Canon, je udržitelnost opravdu hodně sledovaná. A nároky zákazníků stoupají. Mnoho firem se při výběru tiskáren do své kanceláře řídí z velké míry ekologickými referencemi. Je proto důležité dát vědět, že máme v portfoliu repasované multifunkce s označením ES, u nichž bylo znovu využito nejméně 90 procent součástek. Pro firmy, které to s udržitelností provozu myslí vážně, je to ideální volba. Rádi ukazujeme i továrnu v Německu, kde k repasování dochází.

Udržitelnost, to ale není jen cirkulární ekonomika…

Samozřejmě, ale pro výrobce kancelářských zařízení je prodloužení životního cyklu produktu a narušení řetězce vytěžit – vyrobit – vyhodit klíčové. Ostatně ze stejného důvodu jsme vymysleli i další projekt s názvem Kopírka hledá kancelář. Výměnou za vtipně zpracovanou přihlášku obdarováváme neziskovky použitými, ale stále plně spolehlivými přístroji, které firmy vyřazují z provozu. V rámci udržitelnosti také zefektivňujeme logistiku, zmenšujeme balení produktů, aby se jich na palety vešlo víc, a propagujeme digitální tisk šetrnější vůči životnímu prostředí. Pro běžné kanceláře máme papíry s nulovou uhlíkovou stopou.

Jste nejvýše postavenou ženou v regionu 4CE, kam český Canon patří. Jaké je ve firmě obecně postavení žen?

Jsme v tomto směru velmi moderní a otevřenou společností a já si osobně zakládám na tom, abychom ve firmě vytvářeli přátelské a podporující prostředí, které dovolí růst každému. Nejen ženám, ale i obecně rodičům malých dětí či starším lidem, jejichž zkušenosti a znalosti považujeme za nedocenitelné. Každý měsíc se v kanceláři konají pro kolegy akce, které přibližují témata diverzity a inkluze – oslavili jsme například pride, v září si připomněli témata neurodiverzity a v říjnu na Světový den duševního zdraví nás čeká beseda o zdravém nitru, time managementu a syndromu vyhoření. Každý jsme jedinečný a všichni si zasloužíme v práci cítit respekt.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB znovu snížila sazby. Úroky klesnou u spoření i hypoték

2. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

ČNB znovu snížila sazby. Úroky klesnou u spoření i hypoték

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,25 procenta počínaje 3. květnem. Je to nejníže od května roku... celý článek

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

29. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

Někteří zaměstnavatelé budou muset mít ve vedení přinejmenším třetinu žen. Směrnice Evropské unie dopadne i na společnosti v Česku.

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Partners Financial Services