Česká energetika: Směr jádro

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 24. 10. 2016 | 4 komentáře
Příští rok bude ve znamení velkých změn, na tom se vzácně shodují různé strany, které mají co do činění s energetikou. Některé z nich lze vytušit z menších i větších náznaků. Ve výrobě elektřiny by měla hrát prim jaderná energie.
Česká energetika: Směr jádro

V České republice se dnes vyrobí asi 13,5 procent energie z obnovitelných zdrojů. Nové výrobny letos zůstaly bez podpory a příští rok pravděpodobně dostanou dotace jen malé vodní elektrárny a bioplynové stanice. Některým obnovitelným zdrojům odmítá Energetický regulační úřad vypsat podporu. Důvodem je podle něj absence takzvané notifikace od Evropské komise. V předchozích letech ovšem obnovitelné zdroje notifikaci také neměly, ale podporu dostávaly.

Anketa

Očima expertů

Má se dostavět jaderná elektrárna Temelín? Měli bychom se snažit o energetickou soběstačnost? Vytváří dotace obnovitelných zdrojů energie nestabilní prostředí, které nás jednou zle vytrestá? A má vůbec smysl upřednostňovat nějaké zdroje a jiné zcela odmítat?

Jádro, vítr, uhlí, plyn. Jak si Česko míchá energetický drink?

Státní úředník proti dotacím

Zdá se, že především předsedkyni Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové jsou obnovitelné zdroje, respektive jejich dotování a dotace obecně trnem v oku. Na webu Energetického regulačního úřadu v jednom nedávném příspěvku do rubriky Předsedkyně úřadu informuje veřejnost varuje například před možným negativním dopadem aktuálních kotlíkových dotací, z nichž lidé mohou financovat výměnu starého kotle za nový. Pokud si chcete pořídit účinnější kotel na uhlí, měli byste podle Vitáskové pro jistotu počítat s budoucí „fosilní daní“, která by pochopitelně zvedla cenu uhlí, a dnešní úspory by byly rázem vymazány.

Dotace jsou ale podle Vitáskové také za jedním systémovějším problémem naší energetiky: „Dotace způsobily, že cena energií je v dnešní době silně pokřivená a není možné pokrýt investice do tradičních energetických zdrojů, které pro stabilitu sítě potřebujeme,“ píše Vitásková. V jistém ohledu je při dnešním nastavení tradiční energetika s nezávislými zdroji opravdu v konfliktu. Kvůli nezávislým zdrojům se vybírá míň peněz na poplatcích za distribuci, tedy peněz mimo jiné na údržbu sítě. To byl ostatně také důvod, proč se jednalo o změně tarifní struktury, kterou nejdřív Energetický regulační úřad společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu připravil, pod náporem kritiky ji ale později shodil ze stolu.

Naval popel!

Kontroly u vás doma

Buďte ohleduplní, neotravujte sousedy. Počítá se, novela zákona o ochraně ovzduší prošla přes Senát. Už od ledna nejspíš budou moct (nebo muset, když přijde udání) úředníci obcí s rozšířenou působností žádat o vzorky popela z vašeho topeniště. 

Ptáme se, jak se na návštěvu u vás těší:

Budoucí inspektoři vašich kotlů. Ptáme se starostů

Vyrob si sám, na místě spotřebuj

Vývoj nezastavíš. Tradiční energetický sektor se nejspíš bude muset smířit s tím, že do energetiky budou pořád víc promlouvat nové technologie: obnovitelné zdroje, chytré sítě a decentralizace. A nejen proto, že podobné nastavení prosazuje Evropská unie. „Budoucností energetiky je decentralizace a ekologizace, což vyplývá jak z nastavení legislativy v Evropské unii, tak i ze samotného směřování trhu. Je to také trend, který je už teď tažen i samotnými zákazníky. Například firma Sonnen, jejíž baterie instalujeme, má v Německu vlastní komunitu, ve které si sami lidé mezi sebou formou peer-to-peer zobchodovávají ekologicky vyrobenou zbytkovou elektřinu,“ řekl Roman Gazdík ze společnosti ČEZ. Podobné tendence se objevují i v České republice. „Zákazníci začínají požadovat energetickou soběstačnost a elektřinu dodávanou z vlastních bezemisních zdrojů,“ dodává.

Podle Petra Holubce, mluvčího PRE energetika, se distribuční společnosti s ohledem na decentralizaci energetických zdrojů musí naučit zvládat cestu elektřiny nejen od výrobce ke spotřebiteli, ale i obráceně, protože se spotřebitelé stále častěji stávají kvůli malým zdrojům i výrobci elektřiny, kterou – ať už v přebytcích nebo kompletně – dodávají zpět do energetické sítě. „Dál budou pokračovat implementace moderních progresivních technologií s cílem snížení energetické náročnosti – mám tím na mysli například větší rozšíření tepelných čerpadel pro vytápění a ohřev užitkové vody nebo LED osvětlení. Začnou se prosazovat prvky chytré sítě, kdy bude možné nabídnout zákazníkům například i hodinové tarify na spotřebu elektřiny podle charakteru odběru v jejich odběrném místě,“ říká.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Středoevropská jaderná velmoc

Obnovitelné zdroje energie mají své limity. Česká republika s ohledem na své geografické podmínky nemůže být solární ani větrnou velmocí. Jestli se s některým zdrojem energie rozhodně počítá, je to jádro. „Především dnes, v době masivního rozvoje obnovitelných zdrojů energie, je potřeba mít k dispozici zdroj, který zajistí stabilní dodávky čisté energie v základním zatížení sítě. Ačkoliv vnímáme přínos rozvoje obnovitelných zdrojů a jejich posilující roli do budoucna, za stávajících podmínek na ně nelze výhradně spoléhat. A právě proto je hlavním cílem České republiky mít vyvážený a racionálně nastavený energetický mix,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka na Evropském jaderném fóru 2016 v Bratislavě.

Podle Sobotky je jaderná energie stále nejlevnějším zdrojem i při započítání všech externalit. „Je nezbytné dbát na to, aby ceny energie přispívaly ke konkurenceschopné ekonomice a abychom také minimalizovali riziko energetické chudoby. Pro ČR je proto důležité, aby bylo jádro nedílnou součástí evropského energetického mixu. Do budoucna počítáme s tím, že by až 50 procent elektrické energie bylo vyrobeno z tohoto zdroje,“ dodal.

Národní akční plán, který vláda představila, ostatně s jadernou energetikou počítá a Stálý výbor pro jadernou energetiku pracuje na plánech, jak v Česku uskutečnit výstavbu nového atomového zdroje. Stejně jako s jádrem, kalkuluje Státní energetická koncepce i s obnovitelnými zdroji nebo uhelnou energetikou – kolem té ale zatím není úplně jasno. „Za jednu z hlavních výzev osobně považuji vyjasnění diskuzí okolo antifosilního zákona, protože jeho případné přijetí jednoznačně ovlivní základní směřování české energetiky,“ připomněl Vladimír Vácha ze společnosti E.ON. Antifosilní zákon, který by měl ministr životního prostředí předložit do připomínkového řízení, má vést ke snižování emisí ze spalování fosilních paliv, zejména uhlí. Už v připomínkovém řízení ale nejspíš nová norma narazí – zcela určitě na zástupce průmyslu, otázkou bude reakce Ministerstva průmyslu a obchodu. Ještě letos na jaře zněl plán ministra životního prostředí Richarda Brabce prosadit zákon do konce funkčního období vlády, aby byl od roku 2018 účinný. Že se to povede, na to bych teď spíš radila nesázet. Přes nejistotu, kterou znamená tušení budoucího protiuhelného zákona, se dá očekávat, že se Česko od tradičního uhlí bude stále víc odklánět. Ať už k obnovitelným zdrojům, tak k atomové energii.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services