Do důchodu mladý a zajištěný. Velký sen, nebo reálná možnost?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 7. 3. 2022
Mnozí se těší na penzi, ale mají opravdu na co? Populace stárne a důchodová reforma je daleko. Přesto řada mladých sní o brzkém důchodu v průměru s 22 tisíci korun měsíčně. Jak toho chtějí dosáhnout?
Do důchodu mladý a zajištěný. Velký sen, nebo reálná možnost?

Zdroj: Air Bank

Komerční spolupráce

Penzijních kalkulaček, které vám vypočítají, v kolika letech půjdete do důchodu a jak vysokou budete mít penzi, je několik. Asi žádná z nich vám ale nepředstaví bezstarostnou budoucnost. Přesto generace Y a Z, tedy dnešní dvacátníci a třicátníci, plánují odejít do penze už v 60 letech, a mít přitom větší důchod. Většina mužů by měsíčně ocenila 24 tisíc korun. Zato ženy jsou v tomto ohledu skromnější a stačilo by jim 20 tisíc korun. Vyplývá to z průzkumu, který pro Air Bank provedla agentura IPSOS.

Začít brzy se vyplatí

Ačkoliv by se mohlo zdát, že si tyto generace staví vzdušné zámky, není tomu tak. Ze tří čtvrtin jsou si dotázaní vědomi toho, že se musí spolehnout hlavně sami na sebe. V průzkumu uvádějí, že pokud chtějí takového důchodu dosáhnout, měli by mladí začít s odkládáním peněz ideálně ve dvaceti pěti letech a měsíčně by měli uspořit čtyři tisíce korun.

„Věkové rozmezí, kdy je vhodné začít se spořením na stáří, se podle průzkumu pohybuje hlavně mezi dvacátým a třicátým rokem života. Část mladých by dokonce začala spořit už v osmnácti letech. Nicméně zásadním milníkem, kdy už by rozhodně měli začít myslet na penzi, je podle poloviny dotázaných nástup do první práce, tedy když začnou mít pravidelný příjem,“ říká Filip Zavřel, vedoucí oddělení Každodenní služby Air Bank.

A tenhle plán jim může vyjít. Pokud by si na důchod skutečně začali šetřit tak brzy, jak uvádějí, a zvážíme-li předpokládaný věk odchodu do důchodu, délku spoření a množství naspořených peněz a budeme předpokládat, že stát v té době bude mít na důchody v očekávané výši, dostaneme se v průměru na částku 24 tisíc korun.

Obnos peněz, který by v důchodu mladí využili, plánují naspořit hlavně díky doplňkovému penzijnímu spoření, které už má podle průzkumu třetina lidí ve věku od 18 do 35 let. Jeho velkou výhodou je to, že do něj může přispívat nejen zaměstnavatel, ale i stát, kteří tak úsporám ještě více pomohou. Částku, kterou si lidé měsíčně spoří, navíc mohou upravovat podle toho, jak se jim zrovna daří. Vedle doplňkového penzijního spoření jsou pro vytvoření pasivního příjmu oblíbené také investice do nemovitostí nebo podnikání.

Muži se vidí na cestách, ženy doma s vnoučaty

Většina lidí z generací Y a Z má důchody propočítané. Dokonce vědí naprosto přesně, na co budou peníze potřebovat. Uvědomují si, že kromě základních životních potřeb bude důležité pečovat o vlastní zdraví. Rozcházejí se ale v tom, jak si důchodu budou užívat. Většina mužů totiž plánuje cestovat a věnovat se svým koníčkům. Naproti tomu ženy myslí více na své děti a vnoučata, se kterými chtějí trávit čas.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zájem o předčasný důchod prudce klesl. Chystá se další zpřísnění

16. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Zájem o předčasný důchod prudce klesl. Chystá se další zpřísnění

Ačkoliv přísnější pravidla pro odchod do předčasného důchodu platí už od loňského října, teprve letošní duben ukázal, jak moc případné zájemce odradila. Až do března totiž mohli někteří... celý článek

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services