OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění
Nemocenské pojištění se živnostníkům nevyplatí při minimálních odvodech. Optimální je odvádět alespoň 440 korun měsíčně. Tato částka je optimální i pro podnikatelky, které plánují potomka. Nejvýše má smysl měsíčně odvádět 2860 korun.
Eva Sovová, rubrika: Jak na to, 25.02.2009, 20 komentářů
Tisknout

10.11.2009 15:56, Lenka

Dobrý den,jsem OSVČ a od června 2009 si platím 100,-Kč nemocenské. Od prosince si chci platit 1000,-Kč ,protože jdu do nemocnice a léčení bude trvat asi 2 měsíce. Můžete mi prosím říct kolik budu mít nemocenskou. Nikde mi neporadili. Děkuji

28.01.2010 15:26, Vlastimil

Dobrý den,jsem zaměstnán od dubna 2009.Přitom mám však vedlejší příjem jako OSVČ.Zaměstnavatel za mne platí nemocenské pojištění.Já si však platím také nemoc.pojištění. Má to nějaký vliv pro výši dávek v nemoci,nebo si to platim zbytečně?
Děkuji za odpověď

13.03.2010 21:51, Lumír Janda

Jako OSVČ jsem začal podnikat od 1.3.2010. Před tím jsem byl rok na úřadu práce, je mi 58 let. Nemocenské si budu platit 440,- Kč. Pokud bych onemocněl do jednoho roku od počátku podnikání, jak se mi tedy bude nemocenská počítat?
Děkuji Lumír Janda

11.05.2010 07:20, Ivkanaka

Tak tahle otázka mne také zajímá. Podnikám od 1.5.2010, předtím jsem byla měsíc na ÚP, předtím zaměstnaná. Na sociálce byla paní nepříemná, na tuto otázku mi nedokázala odpovědět. Zatím jsem
víc nezjistila, ale vypadá to tak, že nárok budeme mít až po roce placení nemocenské. Jsme na tom
proti zaměstanancům špatně, ti mohou jt marodit hned a peníze dostanou od 4. dne. Přemýšlím, že se
nechám raději zaměstnat , když vidím ty " výhody ", co OSVČ mají. Stát nás bere u huby, kde se dá.....

20.09.2011 10:57, Jana

Dobrý den,
ráda bych se zeptala kolik mám měsíčně odvádět, když se přihlásím k nemocenské.Jsem od konce května 2011 na úřadu práce a v poslední době jsem zjistila, že jsem těhotná.Chtěla bych dosahovat nějaké normální mateřské.Chtěla jsem z úřadu práce odejít a začít podnikat.Můžete mi prosím poradit obě varianty pokud začnu podnikat v jaké výši mám platit nemocenskou.A pokud bych dál zůstala na úřadu práce jak to se mnou bude vypadat finančně, kolik bych pobírala a kolik si mám platit nemocenskou a zda to mám doplatit zpětně od května.Děkuji

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2011

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Osoby v obchodním rejstříku

Subjekty v obchodním rejstříku

Klíčová slova

státní dluhopisy, union banka, bankovnictví, Ministerstvo financí, run na banku, banky, platební neschopnost, dluhy, 330/2001 Sb., ministerstvo spravedlnosti

Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2011 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | Obyvatele.cz | Zpravodajství | Optimalizace webu: Onmeco
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.