Očima expertů: Hledáme obor budoucnosti. Na jakou práci se chystat

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 21. 10. 2016 | 10 komentářů
Které studijní obory jsou pro budoucí vysokoškoláky nejperspektivnější a jakým by se měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se zástupců vzdělávacích organizací, personálních agentur, asociací podnikatelů, ekonomů, osobností ze světa financí a byznysu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 10. 2016 0:38, Michaela

Nesouhlasím ani s jedním názorem! Všech IT pracovníku, inženýrů, vysokoškoláků je haba kuk....bohužel rukodělných pracovníků málo....takže podle statistik zde, bude každý mít školu a kdo bude dělat práci tu jinou???? Myslím, ze tohle je pasé...naopak bude poptávka po zednicich, truhlářich, a dalších...opravdu, to bude placeno zlatem.
A nebo jedině tuto práci bude dělat východní pracující, jinak nevím kdo :-)

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

20. 10. 2019 10:59 | Jan

V podstatě mnoho rozumů o ničem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 10. 2016 15:53 | nikola

Za mě je hudba budoucnosti marketing a PR - myslím teď z těch oborů, kde člověk nemusí dělat rukama. Určitě je také pro studenta důležité si pořádně rozmyslet, co člověk chce do budoucna dělat a tím směrem jít a zbytečně pak neměnit obory. To by se mu mohlo v budoucnu vymstít. Určitě je i fajn poslechnout si reference na školu od znamých. Já sama mám vysokou soukromou školu a jejím plusem je hlavně čas na praxi, kde si člověk "ošahá" jestli to to je, co ho bude v budoucnu bavit a naplňovat - toho já jsem zastáncem. Hlavně praxe - já sama chodím na VŠEM a u toho pracuji. Vyzkoušela jsem pár pracovních pozic a teď už díky tomu a škole vím, čemu se chci do budoucna věnovat (škola mi umožňuje měnit si specializaci časem - což pro mě bylo také obrovské plus). Tento postup doporučuji i ostatním!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 10. 2016 0:38 | Michaela

Nesouhlasím ani s jedním názorem! Všech IT pracovníku, inženýrů, vysokoškoláků je haba kuk....bohužel rukodělných pracovníků málo....takže podle statistik zde, bude každý mít školu a kdo bude dělat práci tu jinou???? Myslím, ze tohle je pasé...naopak bude poptávka po zednicich, truhlářich, a dalších...opravdu, to bude placeno zlatem. A nebo jedině tuto práci bude dělat východní pracující, jinak nevím kdo :-)
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2016 16:25 | Šárka

Politici právě vydělávají velmi málo. Asi jako ředitel menší firmy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2016 18:18 | Ivan

Tvrzení, že je nedostatek technických pracovníkům silně pokulhává. Bude pravdivé jen tehdy, když: 1. Schopní techničtí pracovníci přestanou být podhodnoceni. 2. Techničtí odborníci s velkými zkušenostmi a jazykovými znalostmi, ale s věkem > 50 let budou mít místo na trhu práce.
Je s podivem, že toto tvrzení šíří mimo média i personalisté, kteří by měli být znalí situace. Řídí se zřejmě příslovím "Jak pán přikáže, tak se koza uváže"
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2016 13:35 | Bouček Antonín

Třeba v Senátu je 81 míst, o které se musíte každých šest let porvat s 5 až 11 dalšími kandidáty (bráno dle voleb 2016), přičemž úspěch zdaleka není zaručen. Za to si včetně paušálů přijdete zhruba na 100 000 Kč měsíčně (hrubého). Oproti tomu generální ředitel, kterých jsou stovky či tisíce, si vydělá v průměru 132 984 Kč (viz http://www.platy.cz/platy/vrcholovy-management/generalni-reditel ) a takové konkurenci čelit nemusí (nevšiml jsem si, že by na valných hromadách společností probíhaly bitvy, kdo bude či nebude ředitelem). Nechtěl byste být radši tím ředitelem?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2016 13:33 | Veto

Pokud má dnes člověk malé děti, tak začnou pracovat za nějakých 15-20 let, záleží, nakolik jim bude chtít „prodloužit“ dětství. Co bude za tuto dobu? Co bylo před 20 lety? Mobilní a internetová revoluce teprve začínala, na střední škole v 90tych letech se mi ani nezdálo, že jednou budou moje děti mluvit s babičkou na druhé straně světa v živém přenosu v HD kvalitě. Že platební kartu přiložím nebo zadám její čísla někam a nákup mám zaplacený. Že jízdní řády autobusu v Horní dolní nebudu muset znát zpaměti ale postačí se mrknout do telefonu. Ale tu večeři vařím pořád stejně dlouho i když mám všechny suroviny pořád k dispozici v marketu a rajčata mám i v zimě. Dnes všichni poptávají technické pozice, strojaře, vývojáře či IT specialisty. Já myslím, že těchto lidí není o moc málo než v dobách minulých, jenom doba se posunula a společnost jich potřebuje víc, co na počet. Stejně jako lékaře. Ano někteří odcházejí do zahraničí, ale dnes chtějí lidi mít všechno pod nosem, včetně nemocnice s lékařem každé specializace. Ale upřímně, pokud někdo nemá na tohle hlavu ani chuť se tomu věnovat, tak z něho technik ani lékař nebude. A když těch techniků bude dostatek, jaká bude jejich cena na trhu? Na řemeslníka, elektrikáře nebo prodavačku se dnes pohlíží jako na socky. VŠ titul mít musíte, pokud chcete pracovat někde v kanceláři nebo ve státní sféře, kde výběrové řízení začíná mladou personalistkou/personalistem a nebo existují tabulky, které nepustí. Roboti a automatizace je jistě budoucnost. Ale docela vzdálená a na dnešní poměry finančně nedostupná, resp. pořád je mnoho povolání, kde lidská síla je levnější než mašina. Společnost potřebuje vyváženě různorodé povolání a dnešní doba má tu výhodu, že ke vzdělání mají přístup všichni ale stojí to čas, energii, chuť a i peníze. Kam teda poslat děti? Tak v první řadě tam, aby je to alespoň trochu bavilo a trochu vydělávalo. Ideálně nejdřív naučit, že pracovat rukama neznamená dřít bídu a klidně může dělat manuálně. Dále holt maturitu, protože za 10 let to snad bude i povinnost a na druhou stranu člověk by měl ovládat pravopis, dějiny své země a také počítat. Cizí jazyk asi angličtina ale upřímně jenom pro vybrané pozice, i když tady v ČR vidím víc uplatnění s němčinou. Za jedním rohem je 80ti milionové Německo, za dalším rohem 10 mil. Rakousko. Je naivní očekávat, že každý druhý občan bude ovládat AJ a NJ na komunikativní úrovni. Kam se posune vysoké školství, to zatím nedokážu odhadnout, určitě to bude dalších 10-15 let pořád lukrativní a bez titulu si neškrtnete ani ve státní správě ani v kanceláři nebo na pozicích, kde první kolo pohovorů začíná mladou personalistkou/personalistem. Ale v úplně první řadě začít doma a nespoléhat se na to, že školka, škola a nebo stát tohle všechno mým dětem dá, řekne a ukáže směr, kterým se mají ubírat.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2016 11:03 | Hunter

"Zaměstnavatelé často upřednostní bakalářský stupeň vzdělání před magisterským, i z hlediska mzdových úspor."
Takže jinak řečeno - pro studenta je důležité dosáhnout co nejvyššího titulu, proto určitě nechce být obětí "mzdových úspor zaměstnavatele".
Jinak určitě psychologie. Dobrých terapeutů je málo, bude jich potřeba čím dál víc, a nahrazení roboty je v příštích desítkách let docela nepravděpodobné.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2016 8:46 | kybernet

Naprosto souhlasím. A vysokou školu si uděláte při politice v Plzni nebo Sládkovičovu atd. Podívejme se na pány Rumla, Grose, Haška, Bendu, Mrázkovy děti a pod. Základem úspěchu je politické křeslo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2016 6:53 | Láďa

Nejlepší uplatnění je politika. Pokud umíte lhát a žvanit, tak je to výborné uplatnéní. Práce málo a peněz moc moc. Také není špatné lobbista a nebo dobře se vdát. Žádané je také polstrované křeslo v EU. To je nejlepší.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Dienstl

podnikatel, Czech Coal

Jiří Pehe

politolog

Jan Dienstl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Jiří Pehe
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services