Pozor na finanční podvodníky, triků mají spoustu

Zvolili jste jako podpisový vzor podpis, který běžně používáte? Pak podle České bankovní asociace ulehčujete podvodníkům zneužití vašich osobních údajů. Na pobočkách bank vám však neporadí, že vybrat odlišný podpisový vzor může být mnohem bezpečnější. Jaké další bezpečnostní triky byste měli znát?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 4. 2005 7:10, Pavel

Pardon, tou klíčenkou jsem nemyslel paměť, ale certifikační token. A z něj to stáhnout opravdu nejde.

Zobrazit celé vlákno

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 3. 2005 13:00

V Clanku je nekolik chyb, popr. zavadejicich tvrzeni.

1. Z internetove kavarny/nezabezpeceneho pocitace muzete klidne pouzivat internet banking, pokud je tento dobre zajisteny. Tim myslim, ze se primo pocita s tim, ze ty udaje/hesla apod co pouzivate mohou byt jednoduse zjisteny. Zpusobu existuje vice, ale jsou podobne:
A) Jednorazove hesla - at uz vygenerovana nejakym zarizenim (lepsi varianta, treba Ebanka, myslim i CSOB mozna i jine banky), nebo podle seznamu z banky (nevim, zda to nejak banka u nas ma) - kdyz to heslo nekdo ziska, je mu na nic - uz je neplatne.
B) Potvrzeni jinym kanalem - treba zaslani jednorazoveho hesla pomoci SMS - utocnik by musel nejen ziskat vase heslo, ale jeste vam ukrast mobil. Pokud vase banka pouziva toto reseni, davejte si na mobil dobry pozor! Tento zpusob pouziva treba CSOB. Pri ukradeni prihlasovacich udaju utocnik ale zjisti vypis uctu - tak si muse vytipovat, zda ma smysl vam ten mobil ukrast.

Pak se pouziva jeste metoda certifikatu, tu ale povazuji za dost nebezpecnou - utocnikovi staci zjistit vase heslo (neni problem) a zkopirovat si soubor s certifikatem - takzez neni problem, pokud by to clovek pouzil v nezabezpecenem pocitaci. Pokud vase banka pouziva pouze tento zpusob, nastavte si aspon nizke limity na internetbanking.

2. Telefonni bankovnictvi je naopak docela nebezpecne - napichnout na telefonni linku neni az takovy problem a clovek rika nejake heslo primo do telefonu! V lepsim pripade ne cele heslo, jen urcite znaky z nej, ale pri delsim odposlechu je sance na zjisteni celeho hesla a ukradeni penez - proto bych byl paranoidni a nastavil si pro telefonni bankovnictvi nizky limit na castku - aby vam kdyz uz, tak neukradli moc penez.
Jestli statistiky tvrdi, ze podvody nejsou, je to jen dobre - nedokazu si totiz predstavit, jak by clovek dokazoval, ze to nevolal on - jedine, ze by byl zrovna ve vezeni, nebo po operaci hlasivek - jinak je to zcela nedokazatelne. Vlastne ani to nestaci, protoze banka rekne, ze jste si heslo napsal nekde na papirek a nekdo ho pouzil (manzelka, deti, navsteva, zlodej....)

3. Takze veta z clanku: (prikaz k uhrade - slozenka) Pokud se však prokáže, že klient příkaz nezadával, nese odpovědnost banka. Klient tak neutrpí žádnou škodu, peníze mu budou připsány na účet včetně úroků.
UZ BYL NEKDY PRIPAD, kdy to klient dokazal dokazat? Pokud ano, jak to dokazal?
Zajimalo by mne to jak pro ty slozenky, tak pro ten telefonni banking.

I v pripade toho odkoukani PIN v bankomatu, tak co ja vim, tak banka rekne - kdyz se zada spravne PIN, tak uz to neni nase starost. Odkoukali vam PIN (pokud si nezakryvate ruce, tak se to da v pohode - hlavne treba ve fronte u pokladny v supermarketu), ukradli vam kartu? To je vas problem, ne nas. Tak uz to s nasimi bankami chodi ... a maji v tomto pripade pravdu.

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 13 komentářů)

3. 4. 2005 23:51 | Ivo

Autor článku i diskutující pomíjí významné nebezpečí zneužití magnetického záznamu platební karty. Zásada stále vidět svoji kartu nemusí vůbec stačit. U kasy s imprinterem může obsluha klidně projet dvě čtečky aniž si toho všimnete nebo tomu nepřidáte významu. Podpis na účtence je taky úsměvný. Všichni víme, že hypermarkety nezaměstnávají u pokladen grafology.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2005 10:43

ČSOB dělá pojištění platebních karet. Není tam žádná spoluúčast a jsou pojištěny transakce 72 hodin zpět bez použití PINu od nahlášení blokace karty. A není to drahý: 150/rok v případě pojištění na 15.000,-- ročního limitu plnění, 460/rok v případě pojištění na 50.000,--, 800/rok v případě pojištění na 85.000,-- a 1300/rok v případě pojištění na 200.000,--. Navíc se pojištění vztahuje i na poplatek za zablokování platební karty. (u elektronické je to 200,-- a embosované 2.000,--). A ještě si můžu nastavit na elektronickém bankovnictví aby mi přišla SMS při jakémkoliv použití platební karty (jak bankomat tak i obchodník) a chodí tak do 2 minut od použití karty.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2005 8:16 | Jarmila

Omyl. Při platbě kartou v obchodě je obchodník POVINEN zkontrolovat, zda podpis na kartě odpovídá podpisu na účtence. Jinak Vám nemusí zboží vydat. Ale pokud znám PIN jen já, neměl by to být problém. Kdosi mi asi před dvěma roky odcizil tašku i s doklady, byla tam i karta. Já se k její výměně rozhoupala asi až po 4 měsících, spoléhala jsem na to, že zloděj nezná PIN ka kartě. Karta nebyla zneužita ani po těch 4 měsících.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2005 7:10 | Pavel

Pardon, tou klíčenkou jsem nemyslel paměť, ale certifikační token. A z něj to stáhnout opravdu nejde.
+37
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2005 7:08 | Pavel

Omyl, podpis na platební kartě se musí shodovat s podpisovým vzorem (aspoň u mé banky, jestli je to tak všude, to nevím).
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2005 20:49 | Kateřina

Zrovna dneska jsem vyslechla, jak se to dělá: Do sítě (třeba internetové kavárny, firmy) se nainstaluje program, který poté, co se někdo chce napojit na internetbanking kterékoli banky, "vsune" na obrazovku přesně shodný formulář, jaký používá banka. Poté, co zadáte heslo atd., proběhne všechno jak jste zvyklý. O tom, že vám právě ukradli heslo (a peníze, pochopitelně), nemáte ani tušení. Jediná obrana - zatím - je zřejmě SMS klíč - tak, jak ho používá ČSOB - a nepoužívá např. Česká spořitelna. Takže z veřejně přístupných počítačů - nikdy.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2005 19:27 | dalich

Podpisovy vzor muzete mit jiny nez na platebni karte. Napr. klient se jmenem Petr Novak se muze podepsat napr. Novak 789 včelička. No problém.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2005 15:34

Hmmm, mate to na klicence - OK. Jak muzete vedet, ze obsah klicenky (pripadne jen soubory odpovidajici certifikatum) nestahne po pripojeni do USB portu nejaky program, co v kavarne nekdo nainstaloval?
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2005 14:45 | Pavel

K těm certifikátům - ty můžou být třeba v USB klíčence nebo na kartě, odtud to jde zkopírovat dost těžko. Ale je pravda, je na nezabezpečeném počítači je možné zjistit heslo pro přístup k té klíčence a pak ji ukrást.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2005 14:40 | Pavel

No, je hezké, že podpisový vzor se má lišit od běžného podpisu, ale k čemu to je, když podpisový vzor rozdávám při každém placení kartou?
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2005 13:11

Jo a jeste neco - vubec neni v clanku u podpisu zminena moznost, ze to podpisovaho vzoru se da pridat heslo. Pak uz muzete pouzivat klidne vas normalni podpis, nemute vymyslet zadne jine podpisy (u kterych hrozi, ze si treba za rok nevzpomenete, jak to vlastne melo vypadat). Akorat netusim, zda to umoznuji vsechny banky. Moje banka mi to doporucila.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2005 13:00

V Clanku je nekolik chyb, popr. zavadejicich tvrzeni.
1. Z internetove kavarny/nezabezpeceneho pocitace muzete klidne pouzivat internet banking, pokud je tento dobre zajisteny. Tim myslim, ze se primo pocita s tim, ze ty udaje/hesla apod co pouzivate mohou byt jednoduse zjisteny. Zpusobu existuje vice, ale jsou podobne: A) Jednorazove hesla - at uz vygenerovana nejakym zarizenim (lepsi varianta, treba Ebanka, myslim i CSOB mozna i jine banky), nebo podle seznamu z banky (nevim, zda to nejak banka u nas ma) - kdyz to heslo nekdo ziska, je mu na nic - uz je neplatne. B) Potvrzeni jinym kanalem - treba zaslani jednorazoveho hesla pomoci SMS - utocnik by musel nejen ziskat vase heslo, ale jeste vam ukrast mobil. Pokud vase banka pouziva toto reseni, davejte si na mobil dobry pozor! Tento zpusob pouziva treba CSOB. Pri ukradeni prihlasovacich udaju utocnik ale zjisti vypis uctu - tak si muse vytipovat, zda ma smysl vam ten mobil ukrast.
Pak se pouziva jeste metoda certifikatu, tu ale povazuji za dost nebezpecnou - utocnikovi staci zjistit vase heslo (neni problem) a zkopirovat si soubor s certifikatem - takzez neni problem, pokud by to clovek pouzil v nezabezpecenem pocitaci. Pokud vase banka pouziva pouze tento zpusob, nastavte si aspon nizke limity na internetbanking.
2. Telefonni bankovnictvi je naopak docela nebezpecne - napichnout na telefonni linku neni az takovy problem a clovek rika nejake heslo primo do telefonu! V lepsim pripade ne cele heslo, jen urcite znaky z nej, ale pri delsim odposlechu je sance na zjisteni celeho hesla a ukradeni penez - proto bych byl paranoidni a nastavil si pro telefonni bankovnictvi nizky limit na castku - aby vam kdyz uz, tak neukradli moc penez. Jestli statistiky tvrdi, ze podvody nejsou, je to jen dobre - nedokazu si totiz predstavit, jak by clovek dokazoval, ze to nevolal on - jedine, ze by byl zrovna ve vezeni, nebo po operaci hlasivek - jinak je to zcela nedokazatelne. Vlastne ani to nestaci, protoze banka rekne, ze jste si heslo napsal nekde na papirek a nekdo ho pouzil (manzelka, deti, navsteva, zlodej....)
3. Takze veta z clanku: (prikaz k uhrade - slozenka) Pokud se však prokáže, že klient příkaz nezadával, nese odpovědnost banka. Klient tak neutrpí žádnou škodu, peníze mu budou připsány na účet včetně úroků. UZ BYL NEKDY PRIPAD, kdy to klient dokazal dokazat? Pokud ano, jak to dokazal? Zajimalo by mne to jak pro ty slozenky, tak pro ten telefonni banking.
I v pripade toho odkoukani PIN v bankomatu, tak co ja vim, tak banka rekne - kdyz se zada spravne PIN, tak uz to neni nase starost. Odkoukali vam PIN (pokud si nezakryvate ruce, tak se to da v pohode - hlavne treba ve fronte u pokladny v supermarketu), ukradli vam kartu? To je vas problem, ne nas. Tak uz to s nasimi bankami chodi ... a maji v tomto pripade pravdu.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2005 11:27 | Radim Kurka

Je pravda, že banky by mohli o zneužití podpisového vzoru informovat více. Určitě je bezpečnejší mít podpisový vzor v bance odlišný od běžného podpisu. Co se týče telefonického bankovnictví, přijde mi, že klienti bank tuto možnost využívají méně v porovnaní s internetovým bankovnictvím a osobní návštěvou banky.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslava Němcová

politička

Vladimír Železný

podnikatel a politik

Miroslava Němcová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vladimír Železný
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services