Proč si zřídit junior konto

Dětské konto představuje pro svého majitele první setkání s osobním účtem a posouvá ho o kousek blíž dospělému světu. Rodiče běžně využívají bankovní služby, tak proč by se jejich capart měl spokojit s prasátkem? I on přece může mít svůj vlastní účet! Junior konto zprostředkuje dětem postupné seznámení s několika nejběžnějšími bankovními službami. Rodiče jistě ocení, že díky internetovému bankovnictví mohou sledovat pohyby na dětském účtu a dohlížet tak na potomkovo hospodaření.

Charakteristika dětského účtu

Banky většinou junior konto nabízejí pro děti od narození do 15 let. V některých případech je spodní hranicí osm let – což je přece jenom spíš věk, kdy se dá mluvit o systematičtější výchově k rozumné péči o peníze. Peníze na dětských účtech jsou k dispozici bez výpovědní lhůty a do určité výše zůstatku (obvykle zhruba do 30 tisíc) můžete počítat s výhodnějším úročením. Založení, vedení účtu a měsíční výpisy bývají u dětských kont většinou bez poplatku. Za zvýhodněné ceny nebo zadarmo nabízejí banky i doplňkové služby (které leckdy s účtem nemají nic společného), například úrazové pojištění.

Jakmile budoucí velkoprůmyslník sfoukne osm svíček na narozeninovém dortu, může si prostřednictvím rodičů požádat aspoň o zřízení své první mezinárodní platební karty. Tato karta mu dovolí vybírat hotovost z bankomatu a dobíjet si kredit na mobilním telefonu. Limity pro výběr bývají stanoveny dost nízko, trochu navýšit je lze jen se souhlasem rodičů.

K patnáctým narozeninám pak dostává majitel dětského konta od banky dopis, ve kterém mu oznamují, že se jeho bankovní účet stává kontem pro mladé či studentského konta, které mu dává možnosti, jež mu byly do té doby odepřené.

Založení junior konta se většinou obejde bez osobní přítomnosti dítěte a celou záležitost osobně vyřizuje zákonný zástupce, tedy nejčastěji jeden z rodičů. Mezi nezbytné dokumenty, které musí při zakládání účtu zákonný zástupce předložit, patří občanský průkaz a rodný list dítěte. Pokud má rodič starší občanku a v ní zapsaného potomka, vystačí si pouze s občankou. Další podmínkou bývá minimální vklad, jehož výše se pohybuje v řádu stokorun.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services