Pracovní stanovisko Evropské komise k dovozu zboží nevlastníkem

Výbor pro DPH (VAT Committee) se zabýval[1] možností odpočtu dovozní daně nájemcem při (operativním) pronájmu letadla z třetí země. Z judikatury Soudního dvora EU[2] vyplývá, že dovozce, který není vlastníkem zboží, nemá nárok na odpočet dovozní DPH.

Tento výklad ale dle Komise EU není jednotný napříč EU, a proto Komise požádala zástupce jednotlivých členských států o jejich názor k problematice.

Dle Komise lze z judikatury vyčíst dvě podmínky, které musí být splněny, aby měl nájemce nárok na odpočet, přestože není vlastníkem zboží:

a)  Vzniklé náklady jsou nezbytné k provádění ekonomické činnosti dovozce;

b)  Tyto náklady jsou promítnuty do ceny plnění na výstupu nájemce

Konkrétně v případě dovozu letadla za účelem jeho nájmu není splněna druhá podmínka, neboť nájemce promítá do ceny svých výstupů pouze nájemné za letadlo, a nikoliv cenu letadla. Náklady nezbytné pro provádění ekonomické činnosti nese vlastník letadel a na nájemce je přenáší pouze částečně formou nájemného.

Přestože dovoz letadla se týká jenom úzké skupiny společností, závěry Komise jsou důležité pro všechny plátce DPH dovážející cizí zboží, ať už k přepracování, k nájmu nebo do konsignačního skladu.

České společnosti v některých případech stále spoléhají na závěry staršího Koordinačního výboru KDPČR č. 189/11.10.07, který tehdy potvrdil možnost odpočtu dovozní DPH u zpracovatelské společnosti. Vzhledem k závazné judikatuře SDEU, která je nyní potvrzená i názorem Komise, již nedoporučujeme na tento Koordinační výbor spoléhat.

Pokud Vás zajímají praktické příklady uplatnění DPH u přeshraničního pohybu zboží v rámci EU, dovozu a vývozu zboží, rádi Vás přivítáme na našem semináři k tomuto tématu, který se uskuteční ve čtvrtek 27. dubna 2023 v prostorách EY v Praze – pozvánku naleznete zde.

Máte-li jakékoli dotazy, obraťte se na autorku článku nebo na klientský tým EY, se kterým spolupracujete.

Autorka:

Jevgenija Bajzikova


Zdroj:    EY
Partners Financial Services