Vedení účetnictví v cizí měně

Nový zákon o účetnictví šel do připomínkového řízení v říjnu minulého roku. Rádi bychom vás průběžně seznámili s některými změnami, které nás v této souvislosti čekají. V tomto článku se budeme zabývat jednou z nejvíce diskutovaných změn – možnost vést účetnictví v jiné než české měně.

Nový zákon ponechává prostor, aby touto měnou byla jakákoli cizí měna (nejen USD či EUR), pokud je pro společnost měnou funkční a není hyperinflační. Funkční měnou se rozumí měna, ve které účetní jednotka uskutečňuje převážnou část své činnosti. Dále zákon toto nespecifikuje. V důvodové zprávě ale již nyní můžeme nalézt určitý návod, jak lze fuknční měnu posuzovat. S odkazem na mezinárodní účetní standard IAS 21 uvádí skutečnosti, které lze považovat za indikátory pro volbu vhodné funkční měny:

  • Měna, která nejvíce ovlivňuje ceny zboží a služeb účetní jednotky.
  • Měna státu, jehož konkurenční prostředí a právní regulace se převážně podílejí na určení prodejní ceny zboží a služeb nabízených danou účetní jednotkou nebo měna, která nejvýrazněji ovlivňuje pořizovací náklady zboží a služeb.
  • Měna, ve které jsou obvykle získávány příjmy z provozních aktivit účetní jednotky.
  • Míra, jakou měna olivňuje mzdové a další náklady, které jednotka musí vynaložit při výrobě a prodeji zboží a poskytování služeb.
  • Měna, ve které jsou vytvářeny zdroje z finančních aktivit nebo získávány příjmy ze zahraničních provozních činností.
  • Podíl transakcí účetní jednotky provedených v dané měně je vyšší než 50 %.

Při posuzování, zda je daná měna funkční měnou, by měla účetní jednotka vycházet z výše uvedených kritérií jak v kontextu minulých účetních období, tak v kontextu budoucího předpokládaného vývoje účetní jednotky. V případě nově vzniklé účetní jednotky by pak mělo stačit, má-li reálný a prokazatelný předpoklad plynoucí z plánovaného vývoje své činnosti. Daná účetní jednotka bude mít povinnost prokázat splnění podmínek pro použití cizí měny.

Změnu měny bude možné provést jen k prvnímu dni účetního období. Změna měny z české na cizí je právem. V české měně tak účetní jednotka může vést účetnictví i v případě, že cizí měna bude splňovat definici funkční měny. Pokud se však účetní jednotka rozhodne pro cizí měnu, nelze změnu zpět na českou měnu učinit, ledaže cizí měna přestane být měnou funkční.

Výše zmíněné zatím vychází jen z návrhu nového zákona o účetnictví a související důvodové zprávy. Ministerstvo financí současně pracuje na související vyhlášce, která by mimo jiné měla stanovit způsob přepočtu účetnictví při změně měny. V té souvislosti rovněž musí dojít k úpravě zákona o daních z příjmů, který by měl stanovit, jak se změna měny projeví v základu daně.

Výpočet základu daně z příjmů právnických osob je navázán na účetní výsledek hospodaření. Pokud společnost využije možnosti vést účetnictví v cizí měně, není zatím zřejmé, jakým způsobem bude postupovat při výpočtu daňové povinnosti. Podle dostupných informací je jednou ze zvažovaných variant i ta, kdy se celý základ daně bude počítat v dané cizí měně a na českou měnu se přepočte až výsledná daňová povinnost stanoveným kurzem.  Na přesnou úpravu v zákoně o daních z příjmů si však ještě nějakou dobu počkáme.

Danou oblast pro vás budeme nadále monitorovat. S případnými dotazy či komentáři kontaktujte autorku článku nebo klientský tým EY, se kterým spolupracujete.

Autor:

Hana Cicvárková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services