Vláda prodloužila zákaz vydávání víz ruským a běloruským občanům

Vláda České republiky minulý týden schválila úpravy v oblasti nepřijatelnosti žádostí o udělení oprávnění k pobytu na území České republiky podávaných na zastupitelských úřadech v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině. Nařízení bude účinné od 31. března 2023.

Vydávaní víz ruským a běloruským občanům

Nařízení prodlužuje zákaz vydávání nových víz ruským a běloruským občanům o jeden rok, tj. do 31. března 2024. Ze zákazu jsou vyjmuty například žádosti podané rodinnými příslušníky občanů EU a některých cizinců, kteří již na území ČR dlouhodobě pobývají.

Nové nařízení upřesňuje, že výše uvedené zastavení vydávaní víz se vztahuje i na občany Ruské federace a Běloruské republiky, kteří jsou zároveň státním občanem jiného státu.

Ruští a běloruští občané pobývající v ČR

Nařízení se netýká ruských a běloruských občanů, kteří již v České republice pobývají na základě platných víz či povolení k pobytu. Tato pobytová oprávnění zůstávají v platnosti a lze je na území České republiky prodloužit standardním způsobem.

Rozšíření možnosti podání žádosti ukrajinských občanů na zastupitelských úřadech ČR na Ukrajině

Dle přijatého nařízení bude na zastupitelských úřadech ČR v Kyjevě anebo ve Lvově nově umožněno podatžádosti za účelem sloučení rodiny, vědeckého výzkumu a studia a žádosti českých krajanů o trvalý pobyt. Stejnou možnost budou mít ukrajinští občané, kteří si požádali nebo jsou držiteli dočasné ochrany v jiném členském státě, u žádosti o tzv. modrou kartu.

V případě dotazů se obraťte na autory článku nebo tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Jan Lachmann

Sabrina Pastorková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services