Nová informace GFŘ ke zdanění přepravních služeb

GFŘ vydalo aktualizovanou Informaci ke zdanění služeb přepravy osob poskytovaných prostřednictvím mobilních aplikací typu Uber, Liftago a Bolt (znění ZDE). Informace tak nahrazuje předchozí informací z roku 2017.

Daň z přidané hodnoty

GFŘ upozorňuje, že osoby poskytující přepravní služby prostřednictvím různých mobilních aplikací vykonávající ekonomickou činnost, a to bez ohledu na to, zda k tomu mají živnostenské oprávnění nebo zda generují zisk. Poskytovatel přepravy tak musí sledovat svůj obrat (2 mil. Kč od roku 2023) a v případě jeho překročení se musí povinně zaregistrovat k DPH. Lze se registrovat i dobrovolně.

Přístup k mobilní aplikaci je považován za elektronicky poskytovanou službu a poplatek za ní se zdaňuje v závislosti na tom, zda poskytovatel je usazen v ČR nebo nikoliv. Usazený poskytovatel mobilní aplikace bude svou službu zdaňovat sám. U neusazeného poskytovatele mobilní aplikace se tato povinnost přenese na příjemce služby (poskytovatele přepravy). Pokud příjemce není registrován k DPH, stane se z tohoto titulu osobou identifikovanou k dani a má povinnost se zaregistrovat a daň odvést. Je důležité, že identifikovaná osoba DPH pouze odvádí, ale nemá nárok na odpočet této daně na vstupu. 

Daň z příjmů fyzických osob

V této oblasti GFŘ potvrzuje, že příjem dosahovaný poskytovateli přepravních služeb je příjmem ze samostatné činnosti podle § 7 ZDP.

Silniční daň

Osobní automobily a jejich přípojná vozidla nejsou od roku 2022 předmětem této daně a proto poskytovatelů přepravních služeb nevnikají žádné povinnosti.

Rádi s Vámi prodiskutujeme konkrétní situace z praxe. V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Jevgenija Bajzíková

Adam Linek

Lenka Doležalová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services