Aktualizace pokynu D-22 k uplatňování některých ustanovení ZDP

Ministerstvo financí zveřejnilo ve Finančním zpravodaji č. 19/2022 Pokyn GFŘ-D-59 k jednotnému postupu při uplatňování některých ustanovení zákona o daních z příjmů. Tento Pokyn představuje aktualizaci Pokynu GFŘ D-22. Nové znění Pokynu je účinné od 1. ledna 2023 a lze jej poprvé použít pro zdaňovací období, která započala v roce 2023.

V oblasti daně z příjmů právnických osob došlo zejména k těmto hlavním změnám:

  • Byla podrobněji definována pravidla pro stanovení minimální hodnoty daru, které si poplatník může uplatnit jako odčitatelnou položku. Při stanovení hodnoty daru je třeba přihlédnout ke způsobu darování. V případech, kdy se poplatník zaváže k poskytnutí kvalifikovaného daru s hodnotou nad 2 000 Kč a tento dar uhradí ve splátkách, lze tento dar uplatnit bez ohledu na výši splátek.  Naopak pravidelně opakující se dary poskytované jednomu subjektu, jejichž individuální hodnota nepřevyšuje limit 2 000 Kč se uplatnit nedají, a to i v případech, kdy jejich souhrnná hodnota tento limit přesáhne.
  • V novém Pokynu došlo k upřesnění období, za která lze správce daně požádat o osvobození licenčních poplatků a úroků. Dle dosavadní judikatury bylo možné požádat o osvobození licenčních poplatků také zpětně. Tento názor NSS byl zapracován do nového znění Pokynu. Nově je v Pokynu explicitně uvedeno, že osvobození lze uplatnit i zpětně za období, u kterých neuplynula lhůta pro stanovení daně. 
  • U staveb byl specifikován okamžik vzniku majetku pro účely odpisování. Stavby, u kterých stavební úřad povolil zkušební provoz, mohou splnit podmínky pro zařazení do užívání, pokud jsou dokončeny dle projektové dokumentace a ověřuje se jejich funkčnost. Stavby v režimu předčasného užívání nejsou zcela dokončeny a nemohou tak být odpisovány.
  • Byl upřesněn pojem cena jídla pro účely poskytování stravování zaměstnancům. Cena jídla není stanovena hodnotou stravenky, ale vnitřní směrnici zaměstnavatele. Na jedno jídlo může být poskytnuto více stravenek. Stravenky zároveň mohou být poskytnuty i zpětně dle skutečně odpracovaných směn v délce alespoň tří hodin. 
  • Byla specifikována pravidla pro zdanění ovládané zahraniční společnosti. Daň zaplacenou v zahraniční ovládanou osobou nelze v rozsahu, v jakém o ní nebylo možno snížit daňovou povinnost v tuzemsku, uplatnit jako daňově uznatelný náklad. 
  • Bylo potvrzeno, že na lhůtu pro stanovení daně nemá vliv nemožnost uplatnit si ztrátu jako odčitatelnou položku z důvodu podstatných změn ve složení osob, které se přímo účastní na kapitálu nebo kontrole. Nesplnění této podmínky nepředstavuje absolutní zákaz uplatnění daňové ztráty, ale její čerpání podmiňuje splněním dalších podmínek. Pro čerpání daňové ztráty je rozhodující, zda bylo možné tuto ztrátu uplatnit, nikoliv zda byla fakticky uplatněna.
  • Byla doplněna pravidla pro stanovení základu daně v případě nesplnění povinnosti vybrat nebo srazit daň u daně vybírané srážkou (tzv. brutace). Základem pro výpočet srážkové daně je částka, z níž by po sražení daně zbyla částka, která byla plátcem poplatníkovi vyplacena. Toto ustanovení se nově neaplikuje na podíly na zisku vzniklé z titulu zjištěného rozdílu mezi sjednanou cenu a cenou obvyklou.

Výše uvedené změny představují pouze ilustrativních výčet. V případě dotazů k dalším změnám v novém Pokynu nebo ke zhodnocení Vaši konkrétní situace se prosím obraťte na autory článku nebo EY daňový tým, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Ladislava Zamazalová

Lukáš Nitka


Zdroj:    EY
Partners Financial Services