Podíly na zisku placené do zahraničí a vyúčtování srážkové daně

Výplata podílu na zisku obecně podléhá srážkové dani. V případě, že je příjemcem podílu na zisku právnická osoba, lze v mnoha případech tento podíl osvobodit buď na základě směrnice EU o společném systému zdanění mateřských a dceřiných společnostech implementované do zákona o daních z příjmů nebo na základě příslušné smlouvy o zamezení dvojího zdanění. V případech, kdy nejsou splněny podmínky pro osvobození, vzniká společnosti vyplácející podíl na zisku povinnost daň srazit a odvést.

V souvislosti s podílem na zisku hrazeným českým daňovým nerezidentům, který podléhá srážkové dani a není od ní osvobozen, vzniká plátci rovněž několik administrativních povinnosti.

Plátce je nejprve povinnen se zaregistrovat ke srážkové dani, a to do 8 dnů ode dne, kdy mu vznikla povinnost vykonávat zákonem stanovené úkoly plátce daně. Povinnost srazit daň vzniká plátci v okamžiku výplaty, nejpozději však do konce třetího měsíce po měsíci, ve kterém byla schválena účetní závěrka a bylo rozhodnuto o rozdělení zisku. Daň je třeba odvést ve stanovené lhůtě, zpravidla do konce následujícího kalendářního měsíce po měsíci, ve které vznikla povinnost provést srážku. Ve stejné lhůtě je plátce daně rovněž povinen podat oznámení o příjmech plynoucích do zahraničí.

Podáním oznámení o sražené dani však nejsou splněny všechny administrativní povinnosti. Po konci kalendářního roku je plátce povinen podat vyúčtování. Lhůta pro podání vyúčtování je tři měsíce po uplynutí kalendářního roku, ve kterém měla být daň sražena. Vyúčtování daně se tak podává v době, kdy by již srážková daň měla být uhrazena.

V případě pozdního podání vyúčtování bude vyměřena pokuta ve výši 0,05 % tvrzené daně za každý den prodlení (nejvýše však 0,5 % z celkové částky daně, kterou byl povinen v hlášení nebo vyúčtování uvést), a to i v případě včasného odvedení srážkové daně a podání příslušných oznámení.

Často si plátci daně, zaregistrovaní ke srážkové dani, nejsou vědomi povinnosti podat vyúčtování srážkové daně každoročně, a to i v případě, že v daném kalendářním roce nebyla sražena žádná daň. Alternativně je možné rovněž správci daně ve lhůtě pro podání oznámit, že plátci daně v daném období žádná daňová povinnost z titulu srážkové daně nevznikla.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Ladislava Zamazalová

Lukáš Nitka

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services