Novela pobídek – zvýšení podpory energetickým úsporám a polovodičům

O připravované novele zákona o investičních pobídkách a příslušného prováděcího předpisu jsme Vás již informovali v loňském roce ZDE a ZDE. V nedávně době bylo ukončeno meziresortní připomínkové řízení a návrh novel by měla v blízké době projednat vláda. Níže shrnujeme vybrané hlavní postřehy, podrobněji se tématu budeme věnovat v našich únorových Daňových zprávách.

Schvalování žádostí o investiční pobídku

Připomínáme, že novela zákona o investičních pobídkách by měla zrušit povinnost překládat vládě k projednání každou žádost o investiční pobídku, rozhodovat by tedy znovu mělo ministerstvo průmyslu a obchodu na základě stanovisek dotčených ministerstev. Vládě by měly být nadále předkládány pouze žádosti týkající se strategických investic, tj. investičních akcí, kde je poskytována hmotná podpora na pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku.

Energetické úspory a transformace

Návrh nařízení vlády by měl přispět k naplňování energetických cílů českého hospodářství a energetické soběstačnosti České republiky cílenější podporou výroby technologií a zařízení, která budou přispívat k energetickým úsporám a energetické transformaci, konkrétně:

  • Investice zaměřené do těchto oblastí budou moci získat investiční pobídku ve formě hmotné podpory pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku až do výše 20 % způsobilých nákladů, aniž by musely dosáhnout hodnoty 2 mld. Kč a vytvořit 250 nových pracovních míst;
  • Tyto investice nebudou muset plnit limity vyšší přidané hodnoty (viz níže).

Seznam vybraných výrobků jejichž výroba by měla být nově podpořena je poměrně dlouhý a uváděli jsme jej v předchozích Tax Alertech, zahrnuje například tepelná čerpadla, fotovoltaické systémy nebo bateriová úložiště pro elektřinu pocházející z obnovitelných zdrojů energie.

Strategická autonomie

V návaznosti na potřebu zvýšení strategické autonomie bylo do nařízení vlády v připomínkovém řízení zapracováno zvýhodnění pro investiční akce, které mají být realizovány v rámci významného projektu společného evropského zájmu.

Podpora těchto projektů by měla být zajištěna následujícími změnami v nastavení podmínek podpory:

  • Bude možné získat investiční pobídku ve formě hmotné podpory pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku až do výše 20 % způsobilých nákladů, aniž by bylo třeba splnit vyšší limity hodnoty pořízeného majetku a vyšší počty nově vytvořených pracovních míst stanovených pro strategické investiční akce.
  • Projekty by měly být osvobozeny od plnění testu vyšší přidané hodnoty (viz níže).
  • Neuplatnily by se ani požadavky na vytvoření minimálního počtu nových pracovních míst, a to v případě investiční akce v technologickém centru nebo ve všech typech center strategických služeb.

Stávající příloha obsahující seznam odvětví výzkumu a vývoje s využitím klíčové umožňující technologie je rozšířena o oblasti polovodičových komponent v souladu s Nařízením, kterým se zřizuje rámec opatření pro posílení evropského ekosystému polovodičů (tzv. Akt o čipech). Do přílohy jsou doplněny výzkum a vývoj v oblasti výroby polovodičových substrátů pro elektronické aplikace, výzkum a vývoj v oblasti výroby integrovaných obvodů, výzkum a vývoj v oblasti návrhu digitálních integrovaných obvodů, výzkum a vývoj volatilních a nevolatilních pamětí založených na integrovaných obvodech a jiných polovodičových technologiích, výzkum a vývoj optických obvodů a jiných optických prvků určených pro výpočetní úlohy, výzkum a vývoj hardwarových prvků kvantových sítí, výzkum a vývoj polovodičových prvků kvantových počítačů, výzkum a vývoj kvantových počítačů.

Vyšší přidaná hodnota

Mělo by dojít ke zpřísnění podmínek pro získání investiční pobídky prostřednictvím vyšších požadavků na přidanou hodnotu podporovaných projektů, a to následujícím způsobem:

  • Podmínka vyšší přidané hodnoty by se rozšířila na všechny regiony České republiky, mimo regionů s nezaměstnaností alespoň ve výši 7,5 % (výjimku aktuálně splňuje pouze okres Karviná);
  • Zdvojnásobení požadavku na vynaložení prostředků na spolupráci s výzkumnou organizací na 2 % způsobilých nákladů;
  • Zvýšení povinného podílu výzkumných a vývojových pracovníků ze 2 % na 3 % z počtu zaměstnanců.

Kritérium mzdy u podmínky vyšší přidané hodnoty výrobních investic se nově nebude prokazovat prostřednictvím průměrného hrubého měsíčního výdělku u 80 % zaměstnanců, ale celkovou průměrnou mzdou zaměstnanců příjemce v místě realizace investiční akce. Celková průměrná výše měsíčních hrubých mezd pak bude porovnávána s průměrnou měsíční hrubou mzdou v kraji, kterou zveřejňuje Český statistický úřad za předcházející kalendářní rok.

Účinnost

Nová pravidla budou účinná nedříve ve druhé polovině roku 2023, realističtěji ale spíše až od roku 2024.

Pokud byste měli k obsahu novely a souvisejícího prováděcího nařízení včetně jejich možných praktických dopadů na žadatele o investiční pobídky jakékoliv otázky, obraťte se prosím na autory článku nebo na poradenský tým EY, se kterým obvykle spolupracujete.

Autoři:

Martin Hladký

Veronika Kruttová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services