Pilíř 2 iniciativy BEPS 2.0. – již od roku 2024

Na úrovni EU byla schválena implementace Pilíře 2 BEPS 2.0. O parametrech, procesu vyjednávání a schvalování jsme Vás informovali v našich článcích (o základním výpočtu např. ZDE). V prosinci byla schválena směrnice EU, na základě které se bude Pilíř 2 zavádět i v České republice (více v našem článku ZDE).

Zavedením Pilíře 2 dojde k bezprecedentnímu propojení účetnictví podle Mezinárodních účetních standardů a výpočtu daně podle Pilíře 2. Pravidla jsou extrémně složitá, plná výjimek a možností rozhodnutí) a každá velká česká skupina a lokální dceřiná společnost velké zahraniční skupiny by již nyní měla uvažovat o tom, jak se s tímto složitým legislativním kouskem poprat. Čas běží. Směrnice by měla platit již od roku 2024.

Níže se zamýšlíme nad 4 vybranými základními tezemi, se kterými se setkáváme (a které se snažíme vyvracet):

  • (Ne)podáváme CbCR, a proto se na nás pravidla (ne)vztahují

Ano i ne. Je pravdou, že základní práh pro oznámení Zprávy podle zemí (CbCR), tj. roční konsolidované výnosy nadnárodní skupiny podniků jsou min. 750 mil. EUR, platí rovněž pro Pilíř 2. Pilíř 2 se však vztahuje mimo jiné rovněž na velké vnitrostátní skupiny a dále obsahuje speciální pravidla pro členské skupiny v menšinovém vlastnictví, joint-ventures, investiční fondy atd. se spoustou výjimek a dodatečných podmínek, které mohou vést k nečekanému závěru ohledně (ne)zahrnutí do pravidel Pilíře 2.

  • Máme statutární, příp. účetní efektivní daň, vyšší než 15%, takže se nás to netýká

Těžko říci. Směrnice obsahuje vlastní definici a způsob výpočtu efektivní daně, a to jak na straně čitatele (tj. zahrnuté daně), tak i na straně jmenovatele (tj. čistého příjmu). Zahrnutá daň bude např. obsahovat odloženou daň, která bude přepočtena max. 15% daní (bez ohledu na sazbu použitou v účetnictví). Přestože čistý příjem bude vycházet z účetnictví podle IFRS, směrnice obsahuje seznam položek, o které bude třeba zisk / ztrátu upravit. Některé účetní položky mohou ovlivnit efektivní sazbu daně čistě proto, že existuje (dočasný nebo trvalý) rozdíl mezi českým „daňovým účetnictvím“ a IFRS – některé kombinace rozdílů a přepočtu odložené daně mohou vést k nepříjemným důsledkům. Samostatnou položkou budou rovněž různé odpočty, slevy a úlevy, které budou ovlivňovat výši daně.

  • Vyřeší to v zahraniční centrále, my lokálně dělat nic nemusíme

Nevyřeší – alespoň ne sami. Pokud máte zahraniční centrálu, bude pro Vás Pilíř 2 (zjednodušeně) cvičení, kde bude třeba vysvětlit jednotlivé položky, které vstupují do českého základu daně (včetně příp. rozdílů mezi IFRS a českým výsledkem hospodaření), a ovlivňují tak splatnou (a odloženou) daň, potažmo zahrnutou daň pro účely Pilíře 2. Ďábel bude v detailu.

  • Máme nejvyšší mateřskou společnost mimo EU, a proto se nás pravidla netýkají

Naopak. Pokud máte nejvyšší mateřskou společnost mimo EU a daný stát nemá pravidla, která by byla rovnocenná pravidlům stanoveným ve Směrnici nebo v modelových pravidlech OECD, uplatní se Pilíř 2 na úrovni středního mateřského subjektu v EU, příp. se uplatní pravidla pro nedostatečně zdaněný zisk.

Již nyní se můžete těšit na pokračování. V případě dotazů se prosím obraťte na autora článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autor:

Karel Hronek


Zdroj:    EY
Partners Financial Services