ATAD 3 (Unshell směrnice) – co můžeme očekávat?

Ačkoli první návrh směrnice byl vydán již na konci roku 2021, během roku 2022 nedošlo k výraznému posunu směrem k jejímu přijetí.

Za zmínku stojí, že v listopadu 2022 schválil Evropský parlament finální verzi svého návrhu změn ve znění směrnice (vydáno v lednu 2023). Návrh parlamentu je právně nezávazný a najdete jej ZDE.

Již od své publikace vyvolává směrnice řadu diskuzí ohledně velkého množství nejasných aspektů, které buďto nejsou v návrhu řešeny vůbec, případně jsou často pouze nastíněny v důvodové zprávě.

Aktuálně tedy stále není jasné, jak bude finální znění návrhu směrnice vypadat a nakolik povede k větší jistotě poplatníků ohledně jejích konkrétních praktických dopadů.

Zdá se, že výraznějšího posunu v procesu schvalování se nedočkáme dříve než v druhé polovině 2023. To naznačuje také pravděpodobně nutný posun data účinnosti až na rok 2025.

To vše samozřejmě za předpokladu, že k přijetí směrnice nakonec opravdu dojde.

Rok 2025 se může zdát daleko. Připomínáme však, že aktuální návrh počítá s tím, že vybrané aspekty pro rozhodování o reportovací povinnosti společností se budou sledovat dva roky zpětně. Situace dnes tak může ovlivnit budoucí reportovací povinnost za rok 2025.

Doporučujeme si osvěžit základní aspekty návrhu, například ZDE.

Stejně tak, dle našeho názoru, stojí za to zamyslet se nad těmi nejkritičtějšími body pro posouzení reportovací povinnosti a minimální požadované substance. Často se jedná o doporučení, která platí bez ohledu na (ne)přijetí Unshell směrnice.

Příkladem jde o i) řádné zdokumentování pravidelných schůzí představenstva konaných fyzicky v zemi rezidenství společnosti; ii) dostupnost prostor v zemi rezidenství – směrnice hovoří o vlastních prostorách nebo o prostorách pro vlastní výlučné užívání; iii) složení představenstva / jednatelů (z pohledu rezidenství, kvalifikace, zaměstnání / funkce u třetích stran atd.).

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Karel Hronek

Jana Svobodová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services