Sleva na pojistném pro zaměstnavatele od 1. 2. 2023

V říjnu 2022 jsme v příspěvku ZDE informovali o schválené novele zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Novela byla vyhlášena ve Sbírce zákonů pod číslem 216/2022 a mimo jiné nově zavádí slevu na pojistném pro zaměstnavatele u vybraných skupin zaměstnanců ve výši 5 % z úhrnu vyměřovacích základů pro pojistné.

Novela nabývá účinnosti od 1. února 2023. Od tohoto data budou mít zaměstnavatelé poprvé možnost elektronicky zaslat na Českou správu sociálního zabezpečení (dále jen „ČSSZ“) oznámení, že budou tuto slevu uplatňovat. ČSSZ zaměstnavateli následně sdělí, zda jeho záměr zaevidovala a slevu bude možné za splnění dalších podmínek uplatnit, nebo zda již tak učinil jiný zaměstnavatel příslušného zaměstnance.

Na svých internetových stránkách ČSSZ zveřejnila v průběhu ledna shrnutí podmínek a postupu pro uplatnění slevy – dostupné ZDE. V minulých dnech byl rovněž zveřejněn tiskopis pro oznámení záměru slevu za zaměstnance uplatnit (k nahlédnutí ZDE) a upravený formulář měsíčního přehledu o výši pojistného (včetně pokynů pro jeho vyplnění). V měsíčním přehledu pojistného budou zaměstnavatelé nově vyplňovat konkrétní údaje o zaměstnancích, za něž slevu na pojistném v příslušném měsíci uplatňují (dostupný ZDE).

Zaměstnavatelé, kteří plánují slevu za vybrané zaměstnance od 1. února 2023 uplatňovat, by tedy měli včas oznámit příslušné ČSSZ svůj záměr (tj. nejpozději do 20. března, kdy uplyne lhůta pro podání přehledu o výši pojistného za měsíc únor) a současně si nechat upravit své mzdové systémy tak, aby sleva byla správně vypočtena.

V případě dotazů se obraťte na tým EY, se kterým spolupracujete.

Autorka:

Radka Růžičková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services