Zápis nového s.r.o. do obchodního rejstříku nyní snadněji a levněji

Dne 15. ledna 2023 nabyl účinnosti zákon č. 416/2022, kterým se mění některé zákony v souvislosti s využíváním digitálních nástrojů a postupů v právu obchodních společností a fungováním veřejných rejstříků a Vyhláška č. 417/2022 Sb., kterou se mění notářský tarif. Zákon a vyhláška jsou transpozicí směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1151 ze dne 20. června 2019, o níž jsme blíže psali v článku Připravovaná digitalizace v právu obchodních společností.

Novelizované předpisy přináší několik novinek, které, mimo jiné, usnadňují založení společnosti s ručením omezeným a snižují administrativní zátěž a náklady, které se založením s.r.o. souvisí.

Jedna z novinek se týká požadavků pro zápis nové společnosti do obchodního rejstříku. Před novelizací bylo nutné, aby zakladatel nejprve získal pro nově vznikající společnost živnostenské oprávnění a teprve poté mohl podat návrh na zápis společnosti do obchodního rejstříku, což z celého procesu dělalo záležitost několika dní. Novela na toto reaguje, požadavek předložit živnostenské oprávnění nejpozději k okamžiku zápisu do obchodního rejstříku ruší a od 15. ledna 2023 je tak možné nejprve zapsat společnost do obchodního rejstříku a teprve následně obstarat živnostenské oprávnění. V souvislosti s následným získáním živnostenského oprávnění je pak novelou dále zrušena povinnost předložit živnostenskému úřadu doklad prokazující právní důvod pro užívání prostor, v nichž má společnost sídlo. Tento doklad se duplicitně předkládal jak živnostenskému úřadu, tak rejstříkovému soudu či notáři.

Další zajímavou novinkou, kterou novela zavádí, je vytvoření tzv. vzorové společenské smlouvy společnosti s ručením omezeným. Jde o oficiální dokument zveřejněný na internetových stránkách Ministerstva spravedlnosti ČR, který po doplnění základních údajů o společnosti může, zejména v případě jednodušších s.r.o., posloužit jako plnohodnotné zakladatelské právní jednání. K využívání vzoru se zákonodárce rozhodl motivovat snížením souvisejících poplatků - zakladatelé, kteří k založení nové s.r.o. využijí vzorovou společenskou smlouvu, zaplatí pouze částku ve výši 2.000,- Kč jako sníženou odměnu notáři za sepsání podkladového notářského zápisu. Zápis společnosti do obchodního rejstříku provedený notářem na základě tohoto notářského zápisu je pak od soudního poplatku zcela osvobozen. Pro srovnání, bez využití vzorové společenské smlouvy se hradí odměna notáři za sepsání podkladového notářského zápisu minimálně ve výši 4.000,- Kč (v závislosti na výši základního kapitálu) a soudní poplatek za zápis nové společnosti do obchodního rejstříku provedený notářem ve výši 2.700,- Kč.

Vedle výše uvedeného novela přináší řadu dalších změn, jako je např. zavedení evidence vyloučených osob, kterým se budeme věnovat v následujících alertech.

V případě zájmu o podrobnější informace se prosím obraťte na autory článku nebo případně také na další členy advokátní kanceláře EY Law či týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

David Hlaváček

Jakub Marko


Zdroj:    EY
Partners Financial Services