Prodloužení dočasné ochrany ukrajinských občanů na území ČR

Parlament ČR schválil novelu zákona č. 65/2022 Sb. o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, který je znám jako Lex Ukrajina. Novelu 18. ledna 2023 podepsal i prezident, v účinnost vejde v příštích dnech vyhlášením ve sbírce zákonů.

Novela mimo jiné stanoví podmínky, za kterých se ukrajinským občanům, kteří uprchli do České republiky před konfliktem vyvolaným ruskou invazí, prodlouží jejich tzv. dočasná ochrana na území o jeden rok.

Na konci ledna 2023 by měla být Ministerstvem vnitra spuštěna online platforma pro účely registrace prodloužení dočasné ochrany. Držitelé dočasné ochrany, jejíž platnost vyprší 31. března 2023, se zde budou moci registrovat k jejímu prodloužení. Registraci je nutné provést nejpozději do 31. března 2023, v opačném případě dočasná ochrana zanikne.

Online registrací se cizinci dočasná ochrana automaticky prodlouží do 30. září 2023 – do této doby se bude muset dostavit na pracoviště MVČR za účelem vylepení vízového štítku, termín návštěvy bude stanoven ihned během registrace. Vylepením vízového štítku se následně dočasná ochrana prodlouží do 31. března 2024.

Nebude-li možné prodloužení dočasné ochrany vyznačit formou vízového štítku, záznam o prodloužení lze učinit do cestovního dokladu nebo mimo něj.

Na osobní schůzce na pracovišti MVČR držitel dočasné ochrany předloží cestovní doklad (popř. jiný dokument prokazující totožnost v případě, že cestovní doklad držitel dočasné ochrany nemá) a doklad o ubytování (neplatí v případě nouzového systému ubytování a také v případě, kdy držitel dočasné ochrany o ochranu požádal po 27. červnu 2022 a místo pobytu se nezměnilo).

Zastupuje-li žadatel osobu mladší 18 let, je nutné rovněž předložit dokument prokazující, že žadatel má k tomuto zastupování oprávnění.

V případě dotazů kontaktujte autory článku nebo tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Jan Lachmann

Eva Babincová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services