Eurokonformní výklad DPH u převodu bytů po rekonstrukci

Nejvyšší správní soud (NSS) vydal zajímavý a potenciálně nebezpečný rozsudek 6 Afs 247/2021, v němž posuzoval, od jakého okamžiku běží lhůta pro osvobození od DPH při dodání bytových jednotek.

Společnost nabyla pozemek s rodinným domem v roce 2008. Následně provedla rekonstrukci a vymezila bytové a nebytové jednotky. Zápis jednotek do katastru proběhl v roce 2014, kolaudační souhlas byl vydán v roce 2015. V letech 2015 a 2016 společnost předmětné bytové jednotky z části prodala a z části vložila do základního kapitálu jiné obchodní korporace.

Společnost se domnívala, že lhůta pro osvobození je splněná, protože budova byla před rekonstrukcí již dříve kolaudována a užívána, a tudíž neuplatnila DPH.

S tím ovšem nesouhlasil správce daně, jehož závěry následně potvrdil i NSS. Ten dovodil, že pětiletá lhůta pro osvobození od DPH začala běžet znovu od nové kolaudace v roce 2015, jelikož předmětem převodů byly jednotky, které vznikly až v roce 2014 na základě provedené přestavby domu. Argumentace soudu se opírá o nepřímý účinek evropského práva, tj. povinnost vykládat tuzemskou úpravu tak, aby se co nejvíce blížila smyslu a účelu unijní směrnice.

Směrnice členským státům umožňuje zdaňovat rovněž převod starší budovy, pokud došlo k přestavbě takové budovy. Jedná se však o volitelné ustanovení (tak zvané „may provision“), které bylo do českého zákona zakotveno až od roku 2016. Informace GFŘ publikovaná v souvislosti s touto novelou přitom explicitně uvádí, že podstatné změny (přestavby) kolaudované před rokem 2016 nemají vliv na běh lhůty pro osvobození. V tomto světle působí doměření daně i za dodání jednotek v roce 2015 poměrně přísně (tj. zdá se, že se soud ve snaze co nejvíce přiblížit právu EU od něho naopak odklonil).

Doporučujeme při uplatňování DPH vždy brát v potaz nejen tuzemské předpisy, ale také související evropskou legislativu, její výklady a rozhodovací praxi Soudního dvora EU a včas na případné rozpory poukazovat. Uvedený rozsudek názorně demonstruje, že je to nutné i v situacích, které se na první pohled zdají být vyřešené výklady české daňové správy.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

David Kužela

Jevgenija Bajzíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services