Dílčí novoroční změny (nejen) ve vztahu k pracovnímu právu

Dne 1. ledna 2023 nabylo účinnosti několik právních předpisů dopadajících (nejen) na oblast pracovního práva (vedle zvýšení sazby minimální mzdy, vybraných úrovní zaručené mzdy a sazby cestovních náhrad, o kterých jsme psali v našem alertu ZDE), konkrétně se jedná o následující změny.

Zrušení periodických pracovnělékařských prohlídek u nerizikových prací

Ministerstvo zdravotnictví zrušilo zákonnou povinnost zaměstnavatele zajišťovat pravidelné periodické pracovnělékařské prohlídky u první a druhé kategorie prací, tj. typicky u prací administrativní povahy. V případě druhé rizikové, třetí a čtvrté kategorie prací byla prodloužena doba, ve které je zaměstnavatel povinen prohlídku zajistit, a to z jednoho na tři roky.

Zaměstnavatel může stanovit, popřípadě poskytovatel pracovnělékařských služeb může vyžádat, provádění periodických pracovnělékařských prohlídek i pro zaměstnance zařazené do první nebo druhé kategorie prací, a to zejména s ohledem na charakter provozu a výskyt rizikových faktorů. V těchto případech poté frekvenci prohlídek stanoví zaměstnavatel v dohodě s poskytovatelem pracovnělékařských prohlídek.

Zaměstnavatel je nadále povinen zajišťovat vstupní lékařské prohlídky všem zaměstnancům před vznikem pracovněprávního vztahu, a to bez ohledu na kategorii prací, do které jsou zařazeni.

Úprava výpočtu nezabavitelné částky

Nařízení vlády upravilo způsob určení základní částky, která nesmí být sražena povinnému z měsíční mzdy, tzv. nezabavitelné částky. Od 1. ledna 2023 je základní částka rovna úhrnu dvou třetin (namísto původních tří čtvrtin) součtu částky životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu nebo dvě osoby na osobu povinného a jedné čtvrtiny nezabavitelné částky na každou osobu, které je povinná osoba povinna poskytovat výživné.

Na manžela povinného a dítě, které manželé společně vyživují se započítává vždy po jedné čtvrtině nezabavitelné částky (oproti původní jedné třetině).

Nařízením byla dále snížena částka, nad kterou se zbytek čisté mzdy srazí bez omezení, a to z dvojnásobku na jedenapůlnásobek součtu částky životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu nebo dvě osoby.

Zvýšení průměrného výdělku při ztrátě na výdělku

Vláda dále nařízením upravila výši průměrného výdělku rozhodného pro výpočet náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti vzniklé pracovním úrazem nebo nemocí z povolání. Výše tohoto průměrného výdělku se zvyšuje o 5,1 %.

Shodným způsobem byla upravena výše průměrného výdělku rozhodného pro výpočet náhrady nákladů na výživu pozůstalých. Průměrný výdělek se v tomto případě také zvyšuje o 5,1 %.

Nárok na zvýšení průměrného výdělku náleží zaměstnanci nebo pozůstalým v případě, že právo na náhradu za ztrátu výdělku nebo náhradu na výživu pozůstalých vzniklo do 31. prosince 2022.

Další vývoj v oblasti pro Vás nadále sledujeme a budeme Vás o něm informovat. V případě zájmu o podrobnější informace se prosím obraťte na autorky článku nebo na další členy advokátní kanceláře EY Law či týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Kateřina Suchanová

Hana Gutová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services