NSS k pozdnímu uplatnění odpočtu DPH ze zaplacené zálohy

Nejvyšší správní soud (NSS) v novém rozsudku 4 Afs 257/2020 posuzoval běh lhůty pro uplatnění nároku na odpočet DPH z přijaté faktury za právnické služby.

Společnost uplatňovala odpočet DPH až na samém konci tříleté lhůty pro uplatnění odpočtu a tuto lhůtu počítala od okamžiku, kdy od advokátní kanceláře obdržela finální daňový doklad. Správce daně naopak zastával názor, že lhůta pro odpočet již uplynula, protože společnost před DUZP zaplatila zálohy a lhůta pro uplatnění odpočtu daně měla být počítána právě od okamžiku zaplacení těchto záloh. Plnění, na které byly zálohy zaplaceny, bylo dle správce daně dostatečně známo. Skutečnost, že advokátní kancelář nevystavila na zálohy daňové doklady na běhu lhůty pro odpočet nic nemění.

NSS souhlasil s názorem správce daně, že při placení zálohových plateb byly budoucí služby již vymezeny dostatečně určitě (právnické služby pro konkrétní projekt) a mezi platbami a službami existovala přímá vazba. Společnost sice neměla daňové doklady na zaplacené zálohy, ale měla daňový doklad vystavený po poskytnutí služeb a mohla odpočet daně uplatnit z tohoto dokladu dříve, čímž by dodržela lhůtu.

Ve světle tohoto rozsudku doporučujeme uplatnění odpočtu DPH neodkládat a řádně posoudit případy, kdy se jedná o zálohu na dostatečně určité plnění či nikoliv. Rádi s Vámi prodiskutujeme konkrétní situace z praxe. V případě dotazů kontaktujte autorky článku nebo poradenský tým EY, se kterým spolupracujete.

Autorky:

Jevgenija Bajzíková

Lenka Doležalová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services