NSS k nákladům v souvislosti s předčasně ukončenou zakázkou

V nedávném rozsudku 10 Afs 400/2020-37 Nejvyšší správní soud („NSS“) zamítnul žalobu poplatníka týkající se daňové účinnosti nákladů plynoucích z předčasně ukončené zakázky.

Poplatník v roce 2010 uzavřel s odběratelem smlouvu za účelem zajištění služby (doplnění měření lihu). Poplatník následně objednal potřebné zboží (přístroje) od svého dodavatele. Odběratel se však v tom samém období dostal do úpadku a na jeho majetek byl vyhlášen konkurs – zakázka se tedy neuskutečnila. V následujícím období (rok 2011) se poplatník s dodavatelem zboží dohodli, že poplatník uhradí dodavateli náklady vynaložené při přípravě zakázky. Tuto částku si poplatník uplatnil jako daňově uznatelný výdaj v roce 2011.

Správce daně pojal pochybnosti o tom, zda šlo skutečně o daňově účinný výdaj, protože zboží zůstalo u dodavatele, a tedy poplatník ani odběratel žádné plnění neobdrželi. Přijetí plnění podle správce daně neplynulo ani z dokumentů předložených v průběhu daňové kontroly.

NSS shledal důvodnou pochybnost i o tom, zda byl výdaj vynaložen v roce 2011, když se, dle tvrzení poplatníka, zakázka vázala k roku 2010 a bližší vazba k následujícímu období neplynula ani z předložených dokumentů. 

Vzhledem k výše uvedenému NSS žalobu poplatníka zamítl.

Je otázkou, zda by spor nedopadl jinak, pokud by poplatník lépe argumentoval a více se soustředil na prokazování racionality svého postupu (na úkor procesních námitek). Z ekonomického pohledu se jeví jako nereálné, že by se mu podařilo odstoupit od smlouvy bez povinnosti nahradit svému dodavateli náklady, které jím byly oprávněně vynaložené.

Doporučujeme proto postupovat se zvýšenou opatrností a nepodceňovat důležitost přesvědčivé dokumentace v podobných případech, kdy dochází například k nestandardnímu ukončování smluvních vztahů, vypořádání s obchodními partnery nebo odpisům nedokončených investic.

Rádi s Vámi prodiskutujeme tento judikát a jeho aplikaci na konkrétní situace z praxe. V případě dotazů se prosím obraťte na autorky článku nebo na daňový tým EY, se kterým spolupracujete.

Autorky:

Ladislava Zamazalová

Barbora Ptošková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services