Vícenásobné uplatnění daňové ztráty v jednom z předchozích zdaňovacích období

Jak jsme Vás již informovali ZDE, od zdaňovacího období, které skončilo 30. června 2020 nebo později je možné uplatnit daňovou ztrátu nebo její část také ve dvou zdaňovacích obdobích bezprostředně předcházejících zdaňovacímu období, za které se daňová ztráta stanoví, a to až do souhrnné výše 30 mil. Kč.

Pokud jste v daňovém přiznání za rok 2020 i za rok 2021 vykázali daňovou ztrátu, a ztrátu vykázanou za rok 2020 jste si již zpětně uplatnili do roku 2019 prostřednictvím dodatečného daňového přiznání, a to ať už v plné výši nebo pouze částečně, stále stojí za zvážení, zda není možné do roku 2019 zpětně uplatnit i daňovou ztrátu vykázanou za rok 2021.

Přestože znění zákona není zcela jednoznačné, je dle našeho názoru možné do jednoho z předchozích zdaňovacích obdobích uplatnit daňovou ztrátu ze dvou následujících obdobích až do souhrnné výše 60 mil. Kč (tj. limit 30 mil. Kč by se měl vztahovat ke každé jednotlivé daňové ztrátě, nikoli ke všem vykázaným ztrátám).

Například pokud jste v roce 2020 vykázali daňovou ztrátu ve výši 40 mil. Kč, jejíž část ve výši 30 mil. Kč jste uplatnili zpětně v roce 2019, ve kterém byl v řádném daňovém přiznání vykázán základ daně ve výši 100 mil. Kč, a poté jste v roce 2021 vykázali další daňovou ztrátu ve výši 50 mil. Kč, je dle našeho názoru možné uplatnit 30 mil. Kč z této daňové ztráty znovu proti zbývajícímu základu daně roku 2019. Ve druhém dodatečném přiznání za rok 2019 byste tedy po odečtu části daňové ztráty roku 2020 a části daňové ztráty roku 2021 zpětně uplatnili až 60 mil. Kč.

Pro úplnost bychom rádi upozornili, že při zpětném uplatnění daňové ztráty dochází k prodloužení lhůty pro stanovení daně pro všechna dotčená období.

Vaši konkrétní situaci s Vámi rádi blíže prodiskutujeme. V případě dotazů se prosím obraťte na autorky článku nebo na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autorky:

Martina Máleková

Markéta Soukupová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services