Aktuální podmínky pro vstup ukrajinských občanů do České republiky

V návaznosti na současnou situaci na Ukrajině a ve snaze pomoci ukrajinským občanům, kteří chtějí přicestovat do ČR, vydala česká vláda informace ulehčující jim vstup do České republiky.

Nově příchozí

Nově příchozí občané Ukrajiny mohou vstoupit na území České republiky bez víza a pobývat zde po dobu 90 dnů na základě biometrického pasu

V případě, že biometrický pas nemají, jsou bez cestovního pasu (např. děti), případně již vyčerpali 90 dnů v rámci bezvízového pobytu v Schengenském prostoru v posledních 180 dnech, nemůže Ministerstvo vnitra ČR zaručit umožnění vstupu na vnějších hranicích Schengenu. Nicméně ČR dle vyjádření Ministra vnitra Víta Rakušana pozastavila vyhošťování ukrajinských občanů a bude jim vycházet vstříc. Ministerstvo vnitra Slovenské republiky oznámilo, že po individuálním posouzení vstup na své území umožní i osobám, které nebudou mít biometrický pas. V takových případech je doporučeno, pokud je to možné, vzít s sebou jiné doklady prokazující totožnost.

Občané Ukrajiny se při vstupu do ČR nemusí prokazovat očkovacím certifikátem, negativním testem ani vyplňovat příjezdový formulář.

Je důležité, aby občané Ukrajiny měli zařízené zdravotní pojištění (zakoupit lze i online).

Po příjezdu do ČR

Po příjezdu do ČR je nutné se do 3 pracovních dnů registrovat na Cizinecké Policii. Tato povinnost odpadá v případě, že registraci zařídí ubytovací zařízení.

Na pracovištích Ministerstva vnitra OAMP si poté mohou ukrajinští občané osobně zažádat o speciální druh dlouhodobého víza. Pro tyto účely ministerstvo stanovilo i speciální úřední hodiny, které jsou vždy v pátek od 8:00 do 14:00 na všech pracovištích MV OAMP. K získání speciálního dlouhodobého víza bude potřeba vyplnit k tomu určený formulář (který je k dispozici na stránkách MVČR), pas (pokud je k dispozici) a fotografii. Toto speciální vízum bude vydáno během jedné schůzky. K tomu, aby mohl začít ukrajinský občan pracovat, je nutné si ještě vyřídit pracovní povolení na Úřadu práce.

Ukrajinští občané, kteří podali žádost o pobytové oprávnění na české ambasádě

Pokud mají ukrajinští občané podanou žádost o dlouhodobý pobyt na české ambasádě na Ukrajině, mohou si řízení dokončit na území ČR. Jakmile bude žádost schválena, své pobytové oprávnění si vyzvednout přímo na Ministerstvu vnitra ČR.

Jestliže mají zažádáno o dlouhodobé vízum, musí si ho vyzvednout na jiném určeném zastupitelském úřadu.

Ukrajinští občané s českým pobytovým oprávněním

Občané Ukrajiny, kteří mají v ČR platné pobytové oprávnění (ať už dlouhodobé studijní či pracovní víza/pobytové oprávnění) či jejich platnost brzy vyprší, postupují standardně v rámci podání žádostí o prodloužení daného pobytového oprávnění na Ministerstvu vnitra ČR.

V případě víz, která nelze prodloužit a která vyprší za dobu kratší 14 dnů, je nutné se dostavit na pracoviště MV OAMP a takovým občanům bude rovněž umožněno zažádat si o speciální dlouhodobé vízum (viz výše). 

Asistence a ubytování v ČR

Ministerstvo vnitra zřídilo speciální informační linku pro Ukrajince na telefonním čísle +420 974 801 802. Podpora bude poskytnuta i na e-mailové adrese ukrajina@mvcr.cz. Detailní informace lze nalézt na stránkách Ministerstva vnitra (dostupné také v ukrajinštině).

Ukrajinští občané, kteří nově přicestují do ČR a nemají zde žádné zázemí se také mohou dostavit do Registračního humanitárního střediska Vyšní Lhoty (adresa Vyšní Lhoty 234, 739 51), kde jim bude poskytnuta další pomoc.

Domácí zvířata

Státní veterinární správa z důvodu výjimečné situace na Ukrajině také zjednodušila podmínky vstupu pro domácí zvířata (psy kočky, fretky v zájmovém chovu). Tyto zvířata nemusí mít ani pas ani disponovat očkováním či být očipovaná – vše se vyřídí na území ČR. 

Autoři:

Jan Lachmann

Eva Babincová

Miriam Orságová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services