Akcionáři ČEZ kolem M. Šnobra navrhují letos vyplatit dividendu 35 Kč na akcii (komentář analytika)

Zprávy z finančních trhů, 18. 6. 2018 11:00

V pátek 22. června se bude konat valná hromada společnosti ČEZ.
Jedním z důležitých bodů jednání bude schvalování dividendy ze zisku roku 2017.


Představenstvo společnosti v dubnu navrhlo meziročně stabilní dividendu ve výši 33 Kč na akcii (komentovali jsme zde). Ministerstvo financí ČR, jakožto zástupce majoritního akcionáře, posléze neuvedlo žádný protinávrh.
Ten byl ovšem vznesen akcionáři Michalem Šnobrem, J&T Securities Management Limited, Tinsel Enterprises Limited a Hamafin Resources Limited, jenž jednají ve shodě v postavení kvalifikovaného akcionáře a vlastní cca 1 % akcií ČEZu.
Protinávrh činí 35 Kč na akcii, jak uvádějí dnešní Hospodářské noviny a je rovněž oficiálně uvedeno na webových stránkách ČEZu.


Jak jsme již dříve komentovali, očištěný čistý zisk za rok 2017 ve výši 20,7 mld. Kč naznačoval možnost vyplacení letošní dividendy ve výši 35 Kč na akcii, za předpokladu, že by ČEZ ponechal stejný výplatní poměr jako loni na úrovni 91 %.
Představenstvo nakonec zvolilo konzervativnější přístup, ponížilo dividendový výplatní poměr na 86 % a ponechalo dividendu na loňské úrovni 33 Kč, byť se domníváme, že z hlediska vývoje cash flow a celkové likvidní pozice by si ČEZ mohl dovolit vyplatit o 2 Kč na akcii více než loni.


Vzhledem k tomu, že Ministerstvo financí nevzneslo žádný protinávrh, tak očekáváme, že valná hromada schválí dividendu ve výši 33 Kč na akcii. Prosazení protinávrhu výše zmíněného kvalifikovaného akcionáře bychom považovali za pozitivní překvapení.


Rozhodným dnem pro výplatu dividendy je 28. červen 2018.
Naposledy se tak akcie ČEZu budou na pražské burze obchodovat s nárokem na dividendu 26. června 2018.
Výplata je pak stanovena na 1. srpna 2018.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services