Proč strávit dovolenou na Kypru

PR článek | rubrika: PR Článek | 16. 6. 2009
Více než 300 slunečných dnů v roce Ostrov, kde se podle Homéra zrodila z mořské pěny bohyně lásky a krásy Afrodita, se nachází v severovýchodní části Středozemního moře a má velice příjemné klima s průměrnými denními teplotami neklesajícími ani v nejstudenějším měsíci - lednu - pod 15°C. Koupání v moři je zde možné od dubna do konce října (průměrná maximální teplota vzduchu ještě v říjnu činí 27 °C a vody 25 °C).

Více než 300 slunečných dnů v roce
Ostrov, kde se podle Homéra zrodila z mořské pěny bohyně lásky a krásy Afrodita, se nachází v severovýchodní části Středozemního moře a má velice příjemné klima s průměrnými denními teplotami neklesajícími ani v nejstudenějším měsíci - lednu - pod 15°C. Koupání v moři je zde možné od dubna do konce října (průměrná maximální teplota vzduchu ještě v říjnu činí 27 °C a vody 25 °C).

Ideální plážová dovolená
Mořská voda na Kypru patří k nejčistším a nejteplejším ve Středomoří, mnoho zdejších pláží bylo oceněno pro svou kvalitu tzv. modrou vlajkou. Nejoblíbenější přímořské letovisko Agia Napa s nejkrásnějšími písečnými plážemi na ostrově je plné restaurací, diskoték, typických taveren s místní kuchyní, obchodů a možností vodních sportů. Nachází se v ideální vzdálenosti cca 40 km východně od letiště v Larnace.

Kosmopolitní města
Hlavním městem je Nikósie, město rozdělené stejně jako celý ostrov mezi „řeckou“ a „tureckou“ část. Za návštěvu rozhodně stojí stará zrekonstruovaná čtvrť Laiki Yitonia plná obchůdků, restaurací a dílniček místních řemeslníků či křesťanské chrámy změněné na mešity i turecké lázně.
Na jižním pobřeží se nacházejí významné přístavy Limassol a Larnaka, vhodné svou polohou pro aktivní dovolenou. Mezi nimi v horách leží klášter Stavrovouni, nejstarší klášter na Kypru založený r. 327, který uchovává třísku z Kristova kříže.

Na malé ploše velké množství památek
Kypr je plný muzeí a historických památek od antických vykopávek po malované byzantské kostely a křižácké hrady. Žádný turista by neměl opomenout návštěvu starověkého Pafosu s nádhernými mozaikovými podlahami, které jsou zařazeny do Seznamu kulturních památek UNESCO. Pafos nabízí také královské hrobky a řadu památek raného křesťanství, např. katakomby či sloup, u kterého byl bičován sv. Pavel. Antickými vykopávkami se pyšní i starodávné město Kourion, které díky umístění na skále nad mořem nabízí působivý výhled z řecko-římského amfiteátru.

Hory s idylickými vesničkami
Pohoří Troodos, jehož nejvyšší vrchol Mount Olympos měří 1 952 m n.m., je jako stvořené pro ty, kteří si chtějí užít nádherný výhled na krajinu zelenající se piniovými lesy a chladivého vzduchu provoněného vůní borovic . Nahlédnout zde můžete též do jednoho z nejslavnějších a nejbohatších klášterů na Kypru - Kykko, který vlastní jednu ze tří dochovaných zlatých ikon Panny Marie přičítaných sv. Lukášovi. V horách se nachází i vodopády či malebné vesničky. Snad nejkrásnější je Lefkara, proslulá ručními krajkovými výšivkami a stříbrnými výrobky.

A ještě
Na Kypr létá z Prahy pravidelná linka ČSA, délka letu činí cca 3 hodiny 30 minut. Téměř celý ostrov je propojen dálnicí. Dobrosrdeční, laskaví a pohostinní obyvatelé. Minimální kriminalita. Jídlo je tu opravdu vynikající a tradiční kyperské víno má tisíciletou tradici.

Pobyty na Kypru vám zajistí cestovní kancelář Blue Sky Travel, navštivte webové stránky s možností on-line rezervací!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

Zboží v akci nebo sleva ve věrnostním programu – to už je pro české zákazníky samozřejmost. Relativní novinkou jsou ale slevy jen pro určité skupiny zákazníků. Třeba pro studenty, seniory... celý článek

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Partners Financial Services