První bankovka s hologramem. Nová stokoruna připomíná Engliše

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 31. 3. 2022
První bankovka s hologramem. Nová stokoruna připomíná Engliše

Zdroj: ČNB

Česká národní banka ve středu vydala pamětní bankovku v nominální hodnotě 100 korun s portrétem Karla Engliše. Jde o prostřední ze sady tří pamětních bankovek připomínajících budování československé měny.

Tu první vydala ČNB v roce 2019, je na ní první československý ministr financí Alois Rašín. Třetí bankovka má vyjít až v roce 2026 a připomene Viléma Pospíšila, prvního guvernéra Národní banky Československé.

Pamětní bankovky jsou určeny pro sběratelské účely, nemají v běžném oběhu nahradit dosavadní stokorunu s motivem Karla IV. Teoreticky lze jimi normálně platit (stejně jako pamětními mincemi), ale obchodníci mají právo je odmítnout.

Stokoruny s Englišem vydala ČNB jenom 20 tisíc kusů. Prodávají se v numismatických obchodech a na aukčních webech. Hned na začátku je jejich cena výrazně vyšší než nominální hodnota, na aukčních webech se teď prodává na úrovni zhruba od čtyř tisíc korun – podobně jako předchozí stokoruna s Rašínem z roku 2019. 

Jde teprve o druhou pamětní bankovku v historii ČNB a zároveň první, která je opatřena hologramem (s motivem Řádu Tomáše Garrigue Masaryka). Ústředním obrazovým motivem rubové strany je dvojice Gigantů z průčelí budovy Clam-Gallasova paláce v Praze, někdejšího sídla Ministerstva financí republiky Československé.

ČNB může vydávat pamětní bankovky díky novele, kterou politici schválili v roce 2018. Až do té doby mohla razit pouze pamětní mince

Video ukazující ochranné a speciální prvky bankovky:

„Osobně považuji Karla Engliše za největšího národohospodáře československých a českých dějin,“ říká guvernér České národní banky Jiří Rusnok. „Engliš byl průkopníkem teorie cenové stability, která se stala od vzniku samostatné československé koruny určitou protiváhou deflační politiky v podobě zhodnocování koruny. Jeho vizí byla stabilní měna, která je vždy pouze nástrojem, přičemž hlavní je výroba a její konkurenceschopnost. Ačkoli se nyní ocitáme v období zvýšené inflace, ČNB dbá – a jsem přesvědčen, že vždy dbát bude –  o to, aby tato epizoda co nejdříve odezněla a Englišův koncept cenové stability byl v praxi uplatňován i nadále,“ dodává Rusnok.

Video o pozadí přípravy pamětní bankovky:


Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Popisky a autory fotek najdete po kliknutí na fotogalerii.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

Neproběhla vysněná dovolená podle vašich představ? Poradíme, kdy můžete dostat své peníze zpět a jak při reklamaci efektivně postupovat.

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

16. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

Online objednávku a rovážku přes aplikaci dopravní společnostii Wolt testuje diskontní řetězec Penny už od loňského roku. Doteď mohli službu vyzkoušet zákazníci v Brně a Hradci Králové. Nově... celý článek

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

16. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

Skupina evropských spotřebitelských organizací včetně českého dTestu podala stížnost na čínské online tržiště Temu. 

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

13. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

Česká pošta od pondělí 13. května začala po více než čtyřech měsících znovu prodávat tisk.

Partners Financial Services