Podmínky pro podnikání se zhoršily kvůli odborům, zaútočil Dlouhý

jih | rubrika: Aktuality | 23. 5. 2019
Podmínky pro podnikání se zhoršily kvůli odborům, zaútočil Dlouhý

Podmínky pro podnikání se zhoršily kvůli odborářům, kterým vláda vyhoví ve všem, o co si řeknou. Doplácí na to zaměstnavatelé i jejich zaměstnanci. V zahajovacím projevu na sněmu Hospodářské komory ČR to řekl její prezident Vladimír Dlouhý.

„Každý jeden živnostník, malá i velká firma a jejich zaměstnanci musí zvládat pracovat ve stále složitějších podmínkách. Přitom toho od vlády nechceme mnoho, vlastně jen jednu jedinou věc. Vytvářejte dobré a poctivé, slušné podmínky pro podnikání a odstraňujte překážky, které podnikání komplikují. Bohužel, v posledních měsících nás častěji napadá jiné zvolání: alespoň nám neházejte klacky pod nohy,“ pronesl Dlouhý.

Jako příklad uvedl pravidelné zvyšování minimální mzdy v posledních letech. Podle Dlouhého má kvůli zaručeným mzdám a mzdovým tarifům minimální mzda zásadní vliv na všechny podniky v ČR a v drtivé většině na ty, kteří ji vůbec nevyplácejí, protože musí odstupňovat odměňování svých zaměstnanců. Mzdy tak podle něj rostou nikoliv kvůli vyšší produktivitě práce, ale uměle.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Ano, česká produktivita je na jiné úrovni než české mzdy. Je stále násobně vyšší než mzdy," reagoval pro agenturu ČTK předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podnikatelé podle něj "měli dlouhou dobu mzdový polštář" nízkých výdělků. Podotkl, že z Česka ročně odtečou stovky miliard a cestou, jak mohou lidé z těchto zisků něco mít, je navyšování mezd. „Pan Dlouhý si neuvědomuje základní ekonomické mechanismy. Růst příjmů zaměstnanců pomáhá i zaměstnavatelům a podnikům. Lidé víc za jejich výrobky utrácejí," uvedl Středula.

Kritizoval třeba i zrušení karenční doby. Poctiví zaměstnanci podle Dlouhého doplatí na „flákače“ a „simulanty“, protože budou muset pracovat za ně. Podle odborářů naopak řada pracovníků kvůli karenční době chodila do práce i s nemocí a choroby přecházela.

Nelíbí se mu také, že se požadavky odborů stupňují. Když například chtějí uzákonit kratší pracovní dobu za stejnou mzdu nebo povinně pátý týden dovolené.

„Nemáme nic proti zvyšování mezd, důchodů a platů. Přejeme si, aby lidé měli více volného času, vidíme měnící se priority mladé generace. Stejně tak nechceme, aby lidé chodili do práce nemocní a přejeme jim postupně delší dovolenou. Jde však o míru věcí a požadavky odborů a levicových stran. Spolu s ústupky vlády již začínají tuto rozumnou míru věcí překračovat,“ uvedl.

Některé vládní kroky naopak ocenil. Konkrétně zmínil přípravu nového stavebního zákona, který má výrazně zrychlit povolování staveb v Česku. Ocenil také, že v čele resortu ministerstva průmyslu a obchodu, tedy pro podnikatele nejdůležitějšího ministerstva, chce premiér lidi z praxe. Poděkoval za práci bývalé ministryni Martě Novákové a současnému ministrovi Karlu Havlíčkovi. Prezidentovi Česka Miloši Zemanovi, který se sněmu účastní, děkoval za to, že podnikatelům otevírá dveře na zahraniční trhy.

Hospodářská komora dnes na 31. celorepublikovém sněmu také spustila Právní elektronický systém, který začne podnikatelům spravovat jejich povinnosti vůči státu. Čtěte podrobnosti: Nový hlídač pro podnikatele. Povinnosti jim pohlídá PES

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Chybějící mzdu doplatí jiná firma. Pracovníky ve stavebnictví chrání novinka

15. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Chybějící mzdu doplatí jiná firma. Pracovníky ve stavebnictví chrání novinka

Když lidem ve stavebnictví nezaplatí jejich zaměstnavatel (subdodavatel), musí tak učinit firma o stupeň výš, případně hlavní dodavatel. Stát se novými pravidly pustil do boje s nelegálními... celý článek

Partners Financial Services