Recese přichází. Jak připravit firmu na rok 2023

Dominik Stroukal | rubrika: BrandInsight | 29. 11. 2022
Vysoká inflace inflace spojená se zdražováním energií, nedostatek pracovníků takřka ve všech odvětvích, válka na Ukrajině nebo rostoucí tlak mezi Čínou a USA… Jak konstatuje řada expertů – třeba hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek: není otázka, jestli recese přijde, ale kdy a v jaké síle. Je vaše firma připravena?
Recese přichází. Jak připravit firmu na rok 2023

Zdroj: Shutterstock

Dnešní situace se do určité míry podobá poslední velké recesi, konkrétně roku 2007. Od roku 2005 se platební morálka českých firem zlepšovala, dokud na přelomu let 2007 a 2008 nedošlo k prvnímu zakolísaní ekonomiky. Tehdy se začalo projevovat prodloužení návratnosti pohledávek. Všeobecnou nejistotu a zvyk platit po termínu výrazně prohloubil pád banky Lehman Brothers na podzim roku 2008. V krizovém roce 2009 čekaly firmy na platby v průměru 77 dní.

I teď bohužel můžeme čekat, že firmy, které dosud platívaly faktury řádně v termínu a to i při krátké splatnosti, můžou začít splatnost prodlužovat nebo dodavatelům prostě platit pozdě.

I proto je důležité firmu připravit na nadcházející méně pozitivní měsíce.

Připravte si varovný systém a potenciální scénáře

Většina společností si uvědomí tíživost situace až těsně před nárazem. Samozřejmým standardem snad každé firmy je sledování příjmů a výdajů, velmi často ale opomíjejí jiný důležitý proces: nesledují svoje cash flow. Peněžní toky ve firmě jsou přitom naprosto zásadní a dokážou ovlivnit její fungování v krizi.

Partner seriálu

Zdroj: Roger

Partnerem seriálu je Platební instituce Roger, která zkracuje dlouhou splatnost faktur na tři dny a pomáhá tak podnikatelům s optimalizací provozních financí. V roce 2020 se Roger spojil s jedním z největších hráčů na bankovním trhu – Komerční bankou. Spolu s ní dále zefektivňuje a digitalizuje oblast provozních financí.

Je důležité identifikovat jednotlivé budoucí příjmy a výdaje – co se s nimi bude dít v různých situacích? Pokud odejde náš významný zákazník, budeme mít v daném měsíci na výplaty? Co když energie zdraží o 50 procent? Za jak dlouho splatíme úvěry, pokud budou zesplatněny?

Pro krizový plán je nutné dopředu definovat, kde a do jaké míry v případě problémů škrtat. Měli bychom najít potenciální zdroje úspor a porovnat je s možnými krizovými výdaji. Ideální je s těmito scénáři seznámit také zaměstnance, aby věděli, co se může stát a jaká opatření jsou připravena. Budou motivováni k lepšímu pracovnímu výkonu a můžou se aktivně snažit hrozící potíže odvrátit. Nebo na ně minimálně upozornit, pokud je zachytí.

Lepší likvidita na účtu než zásoby v hrsti

V takřka každé krizi se zatím potvrdilo, že ji dokázaly snadněji překonat firmy s dostatečným množstvím likvidity. Úrokové sazby jsou dnes vysoké a banky jsou při půjčování peněz čím dál opatrnější. Je tedy důležité mít zajištěné prostředky, na které můžete v případě problémů sáhnout. Krizové výdaje dokážou s cash flow firmy silně zamávat, je nezbytné mít připravené zdroje, ze kterých se dá čerpat. Typicky se může jednat o předschválené úvěrové rámce (např. revolving), likvidní aktiva nebo připravený faktoring.

Na českém trhu nabízí faktoring například Platební instituce Roger, která umožňuje nejen dodavatelům velkých firem (Alza.cz, Mall, Pilulka) bezplatnou možnost v předstihu přeměnit veškeré pohledávky za těmito firmami na peníze. Díky tomu mají jejich dodavatelé připravenou likviditu v hodnotě salda pohledávek za danými odběrateli. Jsou tak připraveny na krizové situace, které nás pravděpodobně čekají.

I v případě, že máte štěstí a recese se vašeho byznysu výrazně nedotkne, současná situace vám dává možnost vybudovat stabilnější základy a využít krizi jako příležitost pro růst. Připravení můžou předstihnout konkurenci a získat pro sebe větší podíl trhu.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Dominik Stroukal

Autor článku Dominik Stroukal

Ekonom přednášející na Metropolitní univerzitě v Praze a hlavní ekonom Platební instituce Roger. Vystudoval ekonomii na VŠE a mediální studia na UK. V minulosti působil jako hlavní ekonom několika finančních institucí a je... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services