Chcete do důchodu a chybí vám některé doklady? Přečtete si, co dělat!

František Mašek | rubrika: Jak na to | 3. 9. 2010 | 35 komentářů
O důchod, třeba i předčasný, je nutné žádat se čtyřměsíčním předstihem. Kdo nechce mít potíže, měl by dávno předtím požádat správu sociálního zabezpečení o informativní osobní list důchodového pojištění, v němž zjistí, zda má vše, co je nutné k výpočtu jeho penze.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 6. 2011 12:19, David

Já si taky zkusil požádat pro jistotu a zjistil jsem, že mne jeden zaměstnavatel nenahlásil na sociálku a firma zkrachovala. nebyl jsem schopen od likvidátora dostal potvrzení pro sociálku a úřednice u nás v Brně na ČSSZ mi rozhodně s ničím pomoci nechtěly, že prý nevědí, co s tím. Nakonec jsem musel likvidátorovi pohrozit, že na jeho firmu pošlu kontrolu z finančního úřadu a inspektorátu práce - on totiž kromě toho vlastní firmu. Tohle zabralo a doklady jsem měl do týdne doma.
Takhle to v tomhle státě chodí, nech se v práci odírat od zaměstnavatele, plať státu daně, ale nepočítej s tím, že ti stát zaručí své služby.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 35 komentářů)

26. 8. 2014 8:57 | mirek

Děkuji za upozornění, že Meziarchiv Želetice je „téměř nedobytný“. Ač jsem postupoval doporučeným způsobem, tj. několik let jsem žádal o informativní osobní list důchodového pojištění, mám v závěru důchodového řízení problémy. Odcházím do předčasného důchodu (zdravotní důvody a ztráta zaměstnání v 60 letech…), takže „pokutu“ v podobě sníženého důchodu cca 1400,- Kč akceptuji. Co mne „vytáčí“ a s čím se těžko vyrovnávám je: 1. Nezapočítání celé doby řádného studia – prakticky celý 5. ročník (bez 3 dnů!) mi nebyl započítá, protože dle zákona se započítává doba do dosažení 24 let (18 + 6). 2. Informativní osobní list důchodového pojištění neobsahuje sumář celkové doby pojištění. Tak žadatel o důchod tuto dobu zjistí až když je prakticky pozdě – po obdržení „Rozhodnutí o důchodu“. Zjistí např., že má odpracováno 42 roků a 354 dnů!!! Chybějících 11 dnů představuje ztrátu na důchodu cca 250,.Kč/ měsíc. A má na doplnění 30 dnů! A v nějakém meziarchivu leží , možná(?) doklady o dvou letních brigádách představujících 60 dnů, kterými by se dalo „vykompenzovat“ 12 dnů (60 dnů studia x 0,8 = 48 dnů, 60 dnů brigády(=zaměstnání) x1,0 = 60 dnů, pro ČSSZ to znamená 60 – 48 = 12 dnů). Musím platit za něco, co jsem si už jednou platil svými daněmi a nemám jistotu, že to bude vyřízeno včas!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 6. 2014 14:13 | Věra Synková

Dobrý den,studovala jsem na Provozně ekonomické fakultě , obor Provoz a ekonomika řízení na Suchdole v Prazev roce 1975.
Po přijímacím řízení jsem byla od 28.7. na brigádě sběr cibule ve Všetatech – do 23.8. , 8.9. zápis a 14 denní kurz, poté bramborová brigáda, 29.9. zahájení školního roku. Studovala jsem v Lánech celý 1. semestr. Bohužel z vážných rodinných důvodů jsem musela studium k 31.1. 1976 ukončit. Na toto období bych z VŠ potřebovala potvrzení o studiu pro důchodové pojištění. Z vysoké školy jsem se dozvěděla, že bohužel archiv nedokončených studií Ekonomické fakulty byl zničen (hovořila jsem přímo s archivářkou VŠZ) a tak mi nemohou pomoci. Vysokou školu jsem nakonec vystudovala - při zaměstnání. Všechny ostatní doklady mám. Mohla bych požádat o radu - co mohu ještě udělat, jak postupovat ??? Děkuji Vám, Věra Synková
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2012 9:39 | Dáša

Dobrý den,dnes mě došel výpis a nestačím se divit.Jsem zvědavá,jak se vyřeší chybějící doba na ÚP(sice jenom 2měsíce) a to,když mám potvrzení z ÚP a jsem nějakej den ještě vedená jako zaměstnanec.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 4. 2011 17:49 | Jaroslav Zedek

Dobrý den, rád reaguji na Váši nabídku. Žádal jsem o informativní osobní list důchodového pojištění už dvakrát. Po prvé mě chyběl zápočet stůdia a dokonce jsem se dozvěděl jak to mám napravit. Po druhé jsem s žádostí zaslal i vyuční list, aby byla učiněna náprava, ale s vypisem se mě dostala informace a to (Vaši žádosti nelze o doplnění doby učení do IOLDP nelze vyhovět, neboť z předloženého dokladu není patrna doba učení, tzn. doklad není jednoznačný z hlediska doby učení od - do). Vyřizuje Jansová, naše značka 521 028 201/444. Tak tedy nevím co mám předložit, protože školu, kterou jsem ukončil po třech letech už několik roků není. Budu moc rád když mě poradíte. Předem děkuji a přeji hezký den Jaroslav Zedek, Přerov
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2011 19:04 | Jaroslav Novák

Dobrý den. Ano, žádal jsem o výpis v loňském roce a obdrže jsem jej, do měsíce. Spokojenost. J.N.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2011 17:06 | JIří Bursa

Dobrý den. O výpis jsem žádal obdržel jsem ho do 90 dnů. Po otevření jsem zjistil, že vněm je uveden souhrn odpracovaných dní. Z takto vyhotoveného výpisu nelze zjistit zda mě co nechybí. Asi mi dáte zapravdu Bursa
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 6. 2011 0:45 | Dana

Dobrý den, požádala jsem a během dvou měsíců jsem inf. list důchodového pojištění měla.Co mne ale překvapilo, byly chybějící léta zaměstnání.8 let u jednoho podniku a 1 rok u jiného podniku.Dále je přehled nepřehledný, nejsou zde uvedení zaměstnavatelé, pouze doba od kdy jsem byla zaměstnána a do kdy, odpracované dny, druh doby, vyměřovací základ a vyl. doba. Moc mě chyběly neuvedení zaměstnavatelé.Chybějící roky jsem se snažila dohledat e-mailem ve spisovna@aries-archiv.cz, odkud odpověděla Pavlína Hrůšová administrativní pracovnice ARIES DATA a.s. Byla velmi ochotná a snažila se mě pomoci výpisem všech zaměstnavatelů, které zde měla. Bohužel jsme hledaný podnik nenašli, ale odpověď od této pracovnice byla rychlá a snaha pomoci na vysoké úrovni.Na další podnik, jsem se informovala na této adrese meziarchiv@iex.cz a zde jsem dostala strohou odpověď v tomto znění: Zpět, nelze vyřídit. Od kdy do kdy jste tam pracovala musíte uvést do žádosti o přešetření této doby Vy. Důležitější je rok ukončení prac. poměru. Doplňte požadované a celou žádost pošlete znovu, pokud zde budou pro tuto dobu podklady, bude Vaše žádost přešetřena nebo dostanete negativní sdělení. Správní meziarchiv Želetice
proto jsem 30.5 opět sepsala žádost,( přesně jsem však data neznala)a poslala na uvedenou adresu ještě jednou s tím, že jsem popsala podrobněji vše, co jsem věděla.Bohužel nepřišla ani stručná odpověď,že žádost byla přijata, takže jsem napsala ještě jednou dne 3.6 vylepšenou žádost, protože jsem se domnívala, že jsem vše napsala asi špatně ale opět nikdo nepotvrdil přijetí žádosti.Tak jsem napsala dne 15.6 na ministerstvo zemědělství s tím, že nevím, jestli na zmíněné adrese přijali mou žádost a jestli by mě nepomohli a ještě jednou prosbu, na Správní meziarchiv v Želeticích. No a odtud se paní se ozvala tímto způsobem: Dobrý den, Vaši urgenci jsme vyhodnotili jako neoprávněnou: lhůta 30 dnů ode dne podání Vaší žádosti zde překročena nebyla. Vzhledem k tomu, že dosavadní zdejší šetření bylo negativní (přičemž se musí prověřit celá řada archivních kartonů a ani Vaše žádost není jediná), není Vaše netrpělivost namístě. Podklady pro Vámi požadované potvrzení zde nebyly zjištěny, takže Vám doporučujeme obrátit se ještě na Ministerstvo zemědělství ČR, odbor vnitřní správy, Těšnov 17, 117 05 Praha, které si do své správy v minulém roce převzalo některé mzdové listy bývalých státních statků. Správní meziarchiv Želetice
Takže jsem jen chtěla tímto napsat všem žadatelům, že opravdu záleží na tom, jak ochotní budou zaměstnanci archívů. Myslím si, že jsem mohla dostat odpověď, že je má žádost v řízení, ale to se neděje.Z míst, kde byli zaměstnanci ochotní,mám již hledaná data doma, jo, a zaplatila jsem ještě 250Kč, takže to nebudete mít zadarmo. Na další chybějící rok zatím čekám, ale musela jsem se ještě jednou dotázat, zda je má žádost v řízení.Je v řízení, jsem klidná, ale myslím si, že právě proto, že toho chci zřejmě moc od zaměstnanců, kteří přijímají žádosti, tak si myslím, že odpověď a snad i hledaná data přijdou na konci zákonného období tj. 30 dnů.Jen jsem si vzpomněla na staré dobré občanské průkazy, kde byla všechna data, kde jsme pracovali.Jinak přeji všem čtenářům lepší pořízení a méně starostí, než jsem a mám dnes já.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 6. 2011 12:19 | David

Já si taky zkusil požádat pro jistotu a zjistil jsem, že mne jeden zaměstnavatel nenahlásil na sociálku a firma zkrachovala. nebyl jsem schopen od likvidátora dostal potvrzení pro sociálku a úřednice u nás v Brně na ČSSZ mi rozhodně s ničím pomoci nechtěly, že prý nevědí, co s tím. Nakonec jsem musel likvidátorovi pohrozit, že na jeho firmu pošlu kontrolu z finančního úřadu a inspektorátu práce - on totiž kromě toho vlastní firmu. Tohle zabralo a doklady jsem měl do týdne doma. Takhle to v tomhle státě chodí, nech se v práci odírat od zaměstnavatele, plať státu daně, ale nepočítej s tím, že ti stát zaručí své služby.
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 9. 2010 17:56 | Mirek

V článku je chyba - studim se do náhradní doby pojištění počítá jen do 24 let a ne jak je uvedeno do 26 let věku. cituji §15 zák.155/95 Sb.: "...Za náhradní dobu pojištění se považuje též doba studia získaná před 1. lednem 1996 podle předpisů platných před tímto dnem, a to po dobu prvních šesti let tohoto studia po dosažení věku 18 let..."
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 9. 2010 16:48 | Honza

Předloni jsem si zkusmo zažádal, asi po 2 měsících došel výpis a překvapení - všichna zaměstnání po roce 1990 v pořádku (bál jsem se, zda i malí zaměstnavatelé poslali), naopak mi chybí období 1987 - 89 - státní zaměstnavatel před vojnou a celá vojenská služba. Ve výpise píší něco o tom, ať nyní nezasílám chybějící údaje, že se k tomu budou vyjadřovat až jednou - půjdu- li za pár desetiletí do důchodu. Jak vidím z článku, asi by to chtělo teď vyžádat podklady a uschovat je - nebo přeci jen je poslat na ČSSZ?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 9. 2010 12:02 | Coze

Ja to fakt nechapu. Stat dostava dane z prijmu a socialni pojisteni, na vse je zvlastni papir, a to mu nestaci jako dukaz toho, ze clovek dane penize jako plat doopravdy dostal?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2010 15:21 | Aleš

Cca 3měsíce po žádosti přišel výpis. Náhradní doby chybí všechny + další tři zaměstnavatelé (z nich dva už neexistují)- celkem téměř jedenáct let.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2010 14:13 | Jiří Hlaváček

Žádal jsem si loni, přišel výpis v poměrně krátké době a všechno bylo v naprostém pořádku.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2010 14:10 | cyril neumann

ano,zažádal,trvalo to však více než 90dní,cca 120dnů,no nic hrozného,ale spíš se v tom nevyznám,je to pro normála složité,ale to se dá zjistit.cn
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2010 10:58 | Marie

Ano, žádala a byla jsem na 100% přesvědčená, že je to v pořádku. Byla jsem však velmi překvapená, když mi výpis přišel a chyběly tam doby asi za celé 4 roky a právě u těch zaměstnavatelů ze státního či polostátního sektoru. Byla jsem však ujištěna, že pokud si schovávám tzv. výplatnice, což opravdu celoživotně činím, tak by v prokazování neměl být problém, protože se jako doklad uznávají. Tak jsem dalšího nic nepodnikala. Není na to kdy, je mi 55 a šetřím si na důchod, proto musím hodně pracovat a snažit se vydělávat jak se dá, zvlášť proto, že jsem také, jak jinak, v současné krizové době a ve svém věku, přišla loni o zaměstnání a byla jsem doslova dokopaná zkusit se živit jako OSVČ, pokud jsem nechtěla zůstat na podpoře. A to jsem nechtěla, protože mám doma ještě dceru, která studuje v třetím semestru na VŠ a myslím si, že mám sama jako VŠ přece jen na víc.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Kasa

podnikatel a investor, Clareo

Libuše Šmuclerová

ředitelka Ringier Axel Springer

Petr Kasa
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Libuše Šmuclerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services