Vláda chce zavést školné. Souhlasíte s tím?

Čeští vysokoškoláci by mohli za rok studia platit až dvacet tisíc korun. S tímto plánem přišla rodící se vládní koalice. Je to podle vás cesta, jak zlepšit české vysoké školství, nebo školné bude od studia spíše odrazovat? Napište, co si o tom myslíte.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 6. 2010 12:00, Lenka Ulčová

Nemyslím, že je to v této, době změn ve financích rodin k horšímu, správná cesta. A ani splácení půjičky na vzdělání po nástupu do zaměstnání a dosažení určité hranice platu to nevyřeší. Protože pak nastupuje hypotéka, která musí nasytit developery, banky a jiné překupníky, poplatky v bankách, které jsou i v době pseudokrize nenažranější, vždyť vlastně živíme i matky dceřiných bank, které si ve světě nedovolí poplatky zavést atd. Takže ne.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 6. 2010 23:19, Dagmar

Jsem matka samoživitelka,žiji s dvěmi dcerami v oblasti s vysokou nezaměstnaností asi 20%.Obě dcery navštěvují gymnázium,jsou od malička velmi nadané a chytré a učení jim jde tzv.samo,jsem na ně proto velmi pyšná. Starší dcera nastupuje od října tohoto roku na 1.lékařskou fakultu UK,kde byla přijata úspěšně bez přijímacího řízení pro výborný průměr,mladší dcera plánuje jít na matematicko-fyzikální fakultu.Já jsem v současné době nezaměstnaná,bez úspěšnosti v našem okrese (Jeseník) zatím sehnat novou práci.Otec mých dcer je tzv. neplatící rodič,na kterého naše zákony "nemohou".Pokud dojde tedy k zavedení školného na VŠ,může se stát,že mé dcery nedostudují nebo nevystudují a to i v případě,že se mi podaří najít práci,jelikož průměrný čistý výdělek tady u nás se pohybuje okolo 10 000 - 15.000 Kč.A splácet půjčku,z čeho pak?A splácet půjčku dcera po VŠ,jak?Jen studium přijde dnes rodiče na UK se vším všudy měsíčně 8 - 9.000,- Kč.Než dcera vystuduje bude jí 26.Jako lékařka si bude dělat 2 roky atestaci,kterou musí také zaplatit,pak by měla začít teprve skutečně"vydělávat",začít si budovat tedy kariéru a osobní život třeba hypotékou tedy půjčkou na bydlení a po třicítce jako "žena" pomalu plánovat rodinu,tedy na mateřskou.Splácet vysokou školu,kdy? Ti kdo toto vymysleli zajisté nemají hluboko do kapsy. Nemusí přemýšlet o tom co dětem dříve zaplatit a jak s každou vydělanou korunou naložit.Mělo by jim být umožněno zkusit měsíčně žít s platem deset tisíc korun čistého,pak bych se možná pousmála,teď je mi spíš do pláče,když si pomyslím,že nadané děti z rodin,kde peníze se nesypou z oslíka,nebudou moci vystudovat.V příštích volbách pravici určitě volit nebudu!

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 77 komentářů)

10. 6. 2010 10:14 | Eva Václavková

Je to špatná volba-určitě je plno rodin, které na VŠ po tomto nedosáhnou. I kdyby byly půjčky - tak si to neumím představit. Vemte si jen fakt, že dnešní lidé mají děti nejdříve ve 30-ti letech, to znamená, že až bude rodičům 50 let, tak děti budou chtít jít studovat, no a v 50 už na nás v práci nebude také nikdo zvědavý - tudíž si opravdu umím představit živě celou situaci. My na úřadech práci - děti mají zaplatit školné na VŠ.Šílená představa. Asi si každý řekne at´ dítěti našetříme, ale s platem 11 tis Kč toho moc neudělám. Je to můj názor - s pozdravem všem Eva
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 10:06 | Vatras

Já jsem jednoznačně pro zavedení školného. A to z několika důvodů. Jednak je to investice do sebe samotného a myslím, že by se na tom měl každý jednotlivec také sám podílet. Aby každý viděl, že vzdělání není samozřejmé a zadarmo a pak si také svého vzdělání vážil. Dále to omezí počet "rádoby studentů", což jsou studenti kteří donekonečna začínají zase a znovu od prvního ročníku a kolikrát jen proto, že se se tím vyhýbají práci či vojně apod.. Tito lidé zbytečně zabírají místo těm co opravdu chtějí studovat, protože fakulty je přijmou pomalu automaticky opět do prváku. Jsem také přesvědčený, že pokud školné bude investováno přímo do dané školy a ne opět nějak záhadně přerozdělováno, může přispět i k přiblížení školám k reálné praxi, neboť v mnoha oborech jsou školy o pár let stále pozadu a to pak absolventy znevýhodňuje při uplatnění na trhu práce. Otázkou ale zůstává, zda zavedení školného nepovede k razantnímu snížení podílu státu na provozu škol a situace nezůstane prakticky taková jaká je teď. Každopádně podle mého by se každý měl podílet na svém vzdělávání.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 9:19 | Ing. Pavel Kolář

Zavedení školného je naprostý nesmysl, který zabrání, aby ke vzdělání měl stejný přístup každý. Je to podle mého názoru další z příkladů, kdy se tržní mechanismus nechává pro neschopnost řídit stát působit i v situacích sociálních, humánních, zdravotních, etických, kulturních - prostě v situacích, které vyspělá společnost již dříve poznala a vyčlenila jako situace, kde by měla dominovat morálka, solidarita, kulturní úroveň a nikoliv peníze. Poznaly a uskutečnily tento společensky humánní vývoj především vyspělé kapitalistické společnosti. Náš stát jen dokazuje, že těmto společnostem nesahá a nebude sahat ani po kotníky a že naši politici (které si tedy asi zasloužíme) znova a znova volí cestu totální nekorigované a neusměrněné tržní živelnosti. Jednotlivci mají zájem mít příjmy jako na západě, stát nic neřídí a tak když mají školy nedostatek peněz, tak ať tyto chybějící prostředky zaplatí studenti. Zdravotnictví má málo peněz, tak ať je zaplatí ti, co se chtějí léčit. Tuto cestu považuji za jednu z největších absurdit vývoje po roce 1989. Je to cesta od vyspělé společnosti zpět do středověku, k všespasitelné "monarchii" peněz, k neregulovanému darwinismu, kdy silnější požírá slabšího i v oblastech neekonomických. Ti, co řídí stát, neví, co je šetření a pouze zvyšují dále a dále "desátky", aby mohli více utrácet. Jsou to představitelé neodborní, nezkušení, či naopak až moc zkušení ale bez morálního kreditu a zatím téměř nikdo z nich neodešel bez odhalení své morální primitivity. A ti z nás, obyčejných lidí, kteří jsou ochotni školné schvalovat, jsou bohužel zaslepenci, kteří buď mají peněz přebytky, neb nikdy nepomýšleli na nějaké studium dětí, které třeba ani nemají, prostě jde o tržně zmámená individua, která význam a smysl společnosti jako takové žádný neznají, protože v dnešní době taková potřeba ani není - jde o závody sobectví a jednotlivců, nikoliv o společnost, která vidí svůj základ v rodině a ve všestranné péči o ní. Škoda, velká škoda této země. Jakékoliv školné je nepřijatelné již "z vyššího principu mravního" a zavede-li ho, budu se za svou zemi stydět.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 8:54 | Marta

Osobně nemám jednoznačný názor, ale jsou studenti studující na VŠ 10 let a výsledek žádný. Dále jsou zde lidé, kteří jsou v procesu o 5 - 10 let dříve, kteří "dotují" ze svých daní meźi jiným i "studenty". A pokud má někdo možnost "prodloužit mládí" nebo "mít šanci na vyšší příjem v budoucnu", mohl by se o to částečně zasloužit i finančně. Takže souhlasím. Ale jsem v situaci, kdy se dá předpokládat, že 3 z mých tří dětí budou studovat VŠ současně a při našem příjmu nemáme šanci. Navíc už teď máme zdravotní problémy a kdo ví, jak na tom budeme za 3 - 5 let. Jen doufám, že půjčky na vzdělání nebo nadace (prospěchová stipendia apod) není pohádka pro voliče
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 8:40 | Zdeněk

Pán není podnikatel a s třemi dětmi (a úplnou rodinou, tj. i s manželkou která už po mateřské pracuje) se má hodně co otáčet, aby rodinu uživil. Psal jsem o zodpovědnosti jedince za život svůj a svých blízkých. Co vidíte zodpovědného na rozvedené ženě se dvěma dětmi a bývalém manželovi který má navíc další 3? Pokud někdo žije takto (dle mého názoru) nezodpovědným životem, tak se musí jeho děti smířit s tím že si na případnou VŠ budou muset sami půjčit. Nebo myslíte, že by bylo lepší abych já i Vy a případně další těmto "zodpovědným" lidem na studium jejich dětí dopláceli ze svých daní?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2010 8:33 | Kritik skolneho

Zasadne nesouhlasim!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 8:28

Pánovi se zřejmě daří dobře. Pán nikdy nezažil hlad v naší dnešní civilizované společnosti. Pán je asi podnikatel. A i kdyby nebyl, tak má určitě krásnou úplnou rodinu, kde to vše dva hravě utáhnou. Určitě se neumí vžít do situace osamělé rozvedené mámy, která má sama na starosti dvě-tři děti a jejíž bývalý manžel si naseká s novou partnerkou pro jistotu další tři, aby mohl minimalizovat alimenty svým prvním dětem pod tisícovku měsíčně. Nechť mí pán laskavě vysvětlí, kde má taková zodpovědná máma, i kdyby vysokoškolsky vzdělaná, vzít v této naší dnešní patriarchálně založené společnosti, kde ženy berou o třetinu až polovinu nižší platy, pokud vůbec v dnešní krizi práci mají, peníze na spoření pro dětí na studia?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2010 7:56 | Josef Halamik

Souhlasim.
Investice se kazdemu studovanemu mnohonasobne vrati.
Jak k tomu prijdou co nestuduji - dotuji ze svych dani studujici..
Melo by se zavest zvyhodnene skolne na technicke obory ci statem nedostatkove typy studentu.
josef
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 7:38 | Zdeněk

Se školným souhlasím, 10 tisíc za semestr není nijak vysoká částka. Jedná se o investici do vzdělání, což je podle mě jedna z nejlepších životních investic vůbec. Doufám že ve školách díky školnému ubude studentů, které obor nijak příliš nezajímá a jen si tímto způsobem "prodlužují mládí" a zbude tam tak více prostoru a času pro ty, kteří o studium mají opravdu zájem. Mám tři děti aktuálně na základní škole a od narození jim pravidelně spořím, abych jim s případným školným a dalšími výdaji na VŠ mohl v budoucnu pomoct. Argumenty, že škola bude se školným jen pro bohaté jsou podle mého názoru zcestné. Pokud je člověk aspoň trochu zodpovědný, tak by měl část příjmů odkládat na toto dlouhodobě (stejně jako na vlastní důchod apod.) a nemusí pak brečet, že studium dětí musí táhnout pouze z aktuální výplaty. A pokud zodpovědný není, tak je to jen jeho problém a dítě si na VŠ bude muset půjčit a splácet to po škole samo. Je to jen o lidech a jejich zodpovědnosti za život svůj a svých blízkých...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 7:34 | MoB

Proč ne, ale když se řekne A, je třeba říct i B. V zemích, kde je školné, mají i jiné výdobytky - nadace, které umožní studium i studentům bez majetku (a to i na prestižních školách), i ty půjčky tam mají nějak ošetřené, plno dalších možností. Když bez tohoto kontextu zavedeme jenom to školné, spíš to uškodí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 7:12 | Olly

Víte, mě spíš zajímá, jakou hodnotu za to školné dostanou. Zakoupené mizerné zboží lze reklamovat a žádat vrácení peněz, ale kvalita vzdělání...
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 7:01 | Jana

Já s tím rozhodně nesouhlasím. Bude to jako za starých časů. Ti, co mají peníze, nemusí být ani tak chytří, rodiče jim školné v pohodě zaplatí, ale ti ze sociálně slabších rodin, buď studovat nepůjdou nebo budou celý život šetřit. Jeden z mých synů už teď studuje vysokou školu a myslím si, že to , co platíme už nyní za skripta, za dopravu a ubytování na kolejích, není zrovna málo. Pokud bychom měli platit ještě školné, museli bychom si na to opravdu půjčit. A to je zase řešení jen pro bohaté. Ti si klidně budou opakovat ročníky, školu flákat a pak vyjdou s titulem bez dluhů a ti sociálně slabší si budou půjčovat. A pokud školu dokončí, tak místo aby si šetřili na bydlení,budou splácet školné. A navíc, dostanou práci? Absolventy bez praxe také nikdo moc nechce.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 6:53 | TomasK

Ano souhlasim se zavedenim skolneho mozna tech 20tacu je moc spis bych to videl na 10-12 tacu
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 6:47 | Štorek

Dobrý den, se zavedením školného zásadně nesouhlasím. Už teď stojí vysoká škola na jedno dítě až 10 000,- Kč za jeden měsíc. Již teď se toho spousta platí (učebnice, internet, počítač, ubytování, doprava do školy, oblečení atd.). Když máte dvě děti a ony jsou zrovna chytré, musí jim rodiče dát až 20 000,- Kč za měsíc. Při výdělcích, kdy si chlap vydělá cca 18 000,- a žena cca 12 000,- Kč čistého, jsou rodiče odsouzeni na pět až šest let k totální chudobě. Zbyde jim totiž na živobytí 10 000,- Kč, z kterých zaplatí náklady na bydlení (6 000,-Kč), nějakou tu stálou pladbu (životní pojistka, penzijní připojištění cca 1 500,- Kč), provoz auta (1 000,- Kč). Po sečtení uvedených plateb Vám zbyde 1500,- Kč měsíčně na jídlo, čistící a hygienické potřeby, na dopravu do zaměstnání, zábavu atd. pro dva pracující rodiče měsíčně. To musíte uznat, že za 1500,. se vyžít pro dva lidi nedá, tak rodiče již teď žijí s úspor (když nějaké mají), různě se snaži po práci přivydělat, aby mohli dopřát svému dítěti vzdělání. Nevím, do jaké černé díry ty všechny daně padají, když stát již nemá prakticky na nic. Tady lidé pracují, vydělají si v průměru 3x míň jak v sousedním Německu, za benzín a potraviny již platí mnohdy víc jak v okolních státech a peníze stále na nic nejsou. Dle mého názoru zavedení školného bude mít jen ten samý efekt, jako vybírání poplatků u lékaře aplacení za recept v lékárně. Poplatkyzvýšily mzdy těm obrazně nejchudším v tomto státě (lékaři a lékárníci), ale zvýšená péče se nikde neprojevila. Zavedení školného bude mít efekt úplně stejný. Profesorům se zvýší mzdy a studium bude probíhat úplně stejně. Pracující rodiče a nebo pracující děti se budou zadlužovat a když budou mít práci, tak v budoucnu i splácet. V našem státě bude již prakticky vše na dluh, i studium. protože průměrně vydělávající občan (podle statistiky na průměrný plat nedosáhne 65 % občanů) si vzdělání pro své děti nebude moci dovolit.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 6:41 | franc

Ano souhlasím, musí však být nastaveny podmínky splácení úvěru na studium. Ti chudší kteří studují na výbornou by měli mít možnost dostat stipendium. Studenty by měli podporovat firmy pro které se vzdělávají. Zavést přísné státní maturity. Školné by mělo být i na středních školách, tím by se omezil vysoký počet středoškoláků kteří nechtějí pracovat rukama a výrazně podpořit učňovské školství, které zde bylo na velmi vysoké úrovni. Máme tu spousty středoškoláků a vysokoškoláků a nikdo nic neumí!!! Kdejaký trouba s maturitou si myslí, že mude manažerem!! Střední školy bojují o každého studenta a taky to podle tohó vypadá, maturitu udělá kdejakej trouba se čtyřkama!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 6:31 | jenefer

Státní vysoké školy by měli zůstat bez školného i tak vyjde režie pro studenta na dost peněz . Je zajímavé , že soukromé vysoké tu již jsou jak je vidět nemají přehršel studentů.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2010 6:15 | císar

NE
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Lukáš Kovanda

ekonom

Martin Wichterle

podnikatel, Wikow Industry

Lukáš Kovanda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Wichterle
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services