Přečtěte si odpovědi expertů, jaká máte práva a povinnosti jako vlastníci bytu

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 18. 3. 2010 | 72 komentářů
Experti Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků odpověděli na vaše dotazy, které se týkaly práv a povinností vlastníků bytů. Přečtěte si první část odpovědí. Reakce na další otázky čtenářů přineseme zítra.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 1. 2013 15:29, Křivancová Marie

Mám dotaz:
Jsem vlastníkem bytové jednotky. Mám pochybnosti o některých položkách, čerpaných z fondu oprav. Požádala jsem výbor SVJ o informaci,na co a kým byly jednotlivé položky čerpány. Po 4 měsících mi bylo odpovězeno, že si mám počkat až na řádné shromáždění nebo
dle zák. č. 72/1994 svolat mimořádné shromáždění. Mám právo, získat požadované informace kdykoliv během roku? Děkuji za zprávu. Křivancová

+95
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 2. 2018 23:52, michaela1989

Dobry den , je mozne , ze mi dne 23.1.2018 prislo vyuctovani zaloh na sluzby spojene s uzivanim bytu za rok 2014..V nasledujicich dnech mam ocekavat vyuctovani za 2015,2016 .Mela jsem za to , ze vyuctovani se dela rocne.Muzou to zaslat takto 4 roky zpetne.Prosim o radu.Jsme v podnajmu a dum ma vice jednatelu.Strnadova

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 72 komentářů)

27. 11. 2012 19:54 | Lucie Drahotová

Je možné provést investici do protihlukového odhlučnění v bytě, který byl rekonstruován a vybaven z účtu bytového družstva a momentálně tam bydlí lidé, kteří nejsou členy?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 11. 2012 18:06 | Petr Doležal

Dobrý den, díky dobré finanční situaci BD vyzvalo členy družstva k nápadům, jak vylepšit dům. Co by jste poradil, do čeho investovat? a můžou se peníze použít i na opravy v bytech, které obývají členové družstva?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2012 18:01 | Petra Pařízková

Dobrý den, naše SVBJ chce zaměstnat uklizečku na úklid spol. prostor na Dohodu o provedení práce, máme v domě jednoho neplatiče, kdo je povinen vymáhat dluh- SVBJ nebo náš správce, kterému platíme za správu domu?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2012 16:42 | Karel Nedvěd

V domě o 7 bytových jednotkách,jsou dva byty v soukromém vlastnictví od roku 2005.SVBJ nevzniklo,žádná ustavující schůze nebyla.Máme jako vlastníci bytových jednotek přispívat původnímu majiteli na opravy a běžný provoz domu,jako třeba vyvezení společné jímky,vymalování společných prostor,oprava střechy.Děkuji za odpověd.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2012 21:03 | Martin Placer

Prosím o radu. Je možné, aby pouze dva členové z výboru,rozhodli sami o rekonstrukci výtahu za, cca 2 000 000, bez souhlasu a vědomí všech vlastníků bytů? Děkuji
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 5. 2012 22:20 | Zdena Gabrielová

Prosím o radu na tuto otázku. Jsem vlastníkem bytu 1+1 v družstevním panelovém domě který se má rekonstruovat a většina družstevníků odsouhlasila zrušení společných balkonů v mezipatře s tím že ušetří cca 350 000 za jejich opravu ale já jako jediný vlastník jsem s tímto nesouhlasila má tento můj nesouhlas jako vlastníka bytu nějakou váhu. Děkuji za odpověď.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 1. 2012 15:58 | Božena Kopcová, zástupce domu vlastníků

Stali jsme se vlastníky čtyřbytového domu a pzemku pod nim. Vše je zaneseno v katastru nemovitosti. Zůstali jsme i nadále členy našeho bytového družstva se kterým máme smlouvu o poskytování dohodnutých služeb. Vyplývá z našeho členství v SBD nějaká povinnost,respektive mohli bychom přijit o naše byty, pokud by se družstvo dostalo do konkurzního řízení?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2011 20:54 | Milan P

Bydlíme v BD, kde je poměr obyvatel 10 vlastníků a 6 nájemců Stav.byt družstva.Bydlíme v posledním patře.Atika domu je mokrá a vlhkost prolíná na překlady oken a bytě se mi tvoří plíseň.Tak jako na domě i na pozemku kolem BD máme stejný poměr vlastnictví.Na travnaté ploše parkují auta obyvatel BD, bez jakéhokoli svolení.Na fondu oprav se nenachází takové množství finančních prostředků,aby se BD zateplil a tim se zamezilo prolínání vlhkosti do atiky.Nebo přímo opravu budovy odmítají.Jak se mohu bránit, abych měl stejný komfort bydlení jako obyvatelé nižších pater, jak zamezit, aby auta neparkovala a neničila trav.plochu na pozemku, který patří nám všem.Hlasováním to neprojde,jelikož, většina nechce zvýšit fond oprav nebo nechtějí investovat do vybudování parkoviště, nebo opět přímo odmítají jakékoli nápravy.Mohu žádat SBD a SVJ o snížení příspěku na fond oprav? Cítím se jako vězeň sociálně slabých nebo ignorantů tohoto BD. Velmi děkuji za jakoukoli racionální radu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 6. 2011 14:09 | Jaroslav Solín

Vážení, obracím se na vás s žádostí o radu jako majitel bytové jednotky,jejíž finance jsou spravovány družstvem.Mám v současné době s družstvem spor,ve kterém se jedná o rozdílné vyúčtování za topení,vodu, plyn atd. a vyplacenou částku, která je jiná (nižší) než na faktuře. Družstvo argumentuje tím, že má právo na krácení vrácené částky vzhledem k tomu, že tato byla zaslána složenkou a jemu tak vznikly výdaje. Nikdo nás o tomto krácení ale předem neinformoval. Jedná se sice o nízkou částku cca 46,-, ale pokud to udělá u několika lidí,je tato částka již vyšší. Může takto družstvo opravdu jednat? Nemělo by povinně o těchto záležitostech informovat? Peníze na fond oprav atd. jsou přitom placeny v pravidelných měsíčních splátkách družstvu převodem z mého účtu. Byt je psaný na mou přítelkyni. 2) V našem panelovém domě byla soukromou spol.(na základě smlouvy uzařené s Bytovým družstvem) dělána výměna plynového potrubí. S tím souvisí i odplombování plynoměru,který byl následně zabudován,ale již není zaplombován. Revize byla údajně provedena spuštěním plynu, ale nebyl nám vystaven ani žádný doklad. Předpokládám,že ani takovéto jednání není správné,ale nevím, na koho se mám obrátit, aby celou situaci řešil a zda nám nehrozí nějaké sankce za nezaplombování plynoměru? Kdo je v tomto případě zodpovědný za nezaplombované plynoměry a revizi plynu? Nemůžeme být obviněni dodavatelem plynu kvůli nezaplombovaným plynoměrům z krádeže plynu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 9. 2010 10:01 | Šárka Radková

Dobrý den,chtěla jsem se prosím zeptat, zda-li lze odvolat výbor SVJ předčasně, než jak je domluveno v námi určených stanovách(o ničem nechce s námi jednat,většina obyvatel je s ním nespokojena a s odvoláním souhlasí), a jestliže to jde, co je k tomu zapotřebí. Děkuji Radková
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2010 19:32 | eva nesnidalova

Omlouvám se za dotaz-vím, že řešíte již vlastníky. Já jsem dosud nájemce družstevního bytu, mám s SBD smlouvu o smluvě budoucí na převedení bytu do vlastnictví k 30.6.2013. Totéž včetně stejného data převodu měli u nás v domě / 12 b.j./ ještě další nájemci, z nich třem již SBD na jejich žádost byt převedlo / jsou zapsáni i v katastru nemovitostí jako vlastníci/. Družstvo nechce byty převádět, z asi 5600 bytů ma převedeno do OV asi 900 bytů. Když jsem opakovaně žádala já o převod, vždy mi to SBD zamítlo. Plním všechny povinnosti člena SBD. Jako důvod SBD uvedlo, že se jedná o individuální řešení a vztah k jednotlivým nájemcům, a že mi po tom nic není. Domnívám se, že mne družstvo bezdůvodně diskriminuje a jeho chování není v souladu s dobrými mravy. Také mám podezření na korupční jednání, ovšem to nemohu doložit přímo, pouze zprostředkovaně. Poraďte mi, prosím, jak mám dále postupovat, mám vážný důvod ke své žádosti / těžce nemocný syn/. Předem děkuji za každou radu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2010 17:29 | Neveselý

Dobrý den, prosím o radu. Jsem vlastníkem čtvrtiny bytového domu a nemohu se domluvit s jedním ze dvou zbývajících majitelů na rozdělení domu na bytové jednotky, na vytvoření Společenství vlastníku ani ne přesném výměru nemovitosti (bytů) a rozdělení komu co naleží v metrech(není přesně určeno v plánech komu co patří, jen pan X má 1/4, pan Y 1/4, pan Z 1/2, a to bych rád změnil). Mohu ja ze svoji 1/4 a společně s dalším s majitelů, který ma 1/2 nemovitosti rozhodovat o věcech viz víše bez souhlasu posledního problémového majitele? Nebo jak jinak je možné donutit problémového majitele aby se finančně podílel na nutných opravách nemovitosti...? Předem díky
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Adam Walach

podnikatel, Walmark

Miroslav Motejlek

ekonomický žurnalista

Adam Walach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslav Motejlek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services