Jak změnit důchody? Máme jasno, teď je to na politicích, říká šéfka komise

Jiří Hovorka | rubrika: Rozhovor | 10. 1. 2020 | 110 komentářů
Důchodová komise dnes bude diskutovat o konkrétních variantách rozdělení prvního pilíře na rovný důchod a zásluhovou část. „Na změnu systému máme pět let. A bez daňové reformy to nepůjde,“ říká předsedkyně komise Danuše Nerudová v rozhovoru pro Peníze.cz.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 1. 2020 7:23

O našich důchodech rozhoduje Danuše a genderové neziskovky. Ochraňuj nás Bůh.

+111
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 1. 2020 10:07, Rumbum

Resit nejakou zasluhovost je nesmysl. Kdo udelal pro spolecnost vic - ten kdo vychoval 4 deti, nebo ten, kdo vydelaval cely zivot penize? Ty deti muzou by nefachcenka a ten druhy muze byt podvodnik. Kdo to posoudi?
Duchody by mely byt pro vsechny stejne. Proste vezmu penize vybrane na socialnim pojisteni a podelim poctem duchodcu. A kazdy rok to musi vyjit. Bude to udrzitelne a predvidatelne a svym zpusobem nejspravedlivejsi.

-96
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 110 komentářů)

10. 1. 2020 17:44

No to nemají. Maximální vyměřovací základ pro výpočet důchodu je omezený částkou 130 796 Kč. Vyšší výdělek už důchod neovlivňuje. Ovlivňuje ho jen počet odpracovaných let. Např. pro odpracovaných 35 let je důchod 26 714 Kč, pro odpracovaných 47 let je důchod 34 752 Kč.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 17:40 | Jarouše k

Zeptejte se V.Klause seniora kam se poděl onen balík hmotných rezerv proč je hodil do jednoho pytle to by určitě zajímalo veřejnost politiky to nezajímá mají násypano pokaždé oni si ještě ani jednou neubralo ať je dobře nebo špatně.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2020 17:27 | Julinka

Australie tam mají jak žena tak muž stejnej duchod
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 17:15 | pepa

Proč mají mít lidé,kteří si celý život vydělávají miliony na úkor obyčejných lidí,ještě potom obrovské důchody ,oproti těm normálním lidem,živnostníčkům,vždyt si snad za ten život vydělají dost.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2020 16:49 | Richard Fuld

Představa, jak si každý bude na svůj důchod spořit, je sice na první pohled lákavá, avšak je tu jeden problém. Přechod ze současného průběžného systému na Vámi navrhovaný kapitálový systém by trval mnoho desítek let a stál by mnoho bilionů korun, které prostě stát (ani nikdo jiný) nemá.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 16:44 | Richard Fuld

1. Na toto téma už běží nějakou dobu intenzivní diskuze a toto číslo (cca 20%) bylo tvrzeno člověkem, který se tomu tématu velmi intenzivně věnuje.

2. Kapitál, který si jedinec buduje je čistě individuální záležitost každého jednotlivce a jedná se pouze o individuální zdroje přilepšení k důchodu čerpanému z důchodového systému.

3. Nikterak nezpochybňuji, že do výchovy dětí investuje rovněž i stát a že se tedy svými odvody daní částečně na výchově dětí podílí rovněž bezdětní. Proto také nenavrhuji, aby bezdětní neměli nárok na důchod z průběžného systému vůbec. Píšu o redukci odpovídající jejich podílu na výchově dětí (tedy oněch 20%).

Pokud dítě odejde do zahraničí, bude odvádět na důchody zahraničních důchodců. Tento problém je řešitelný mezinárodními dohodami o transferech těchto odvodů do zemí, kde pobírají důchod rodiče. Z hlediska důchodového systému jde ale o aspekt, který je zde přítomen bez ohledu na to, zda nějaká důchodová reforma bude či nebude.

Rozhodně bych nepožadoval za rozumné, aby náklady na vzdělání svých dětí vraceli státu rodiče těch emigrujících dětí. To si dovedu spíše představit, že by to státu splácely ti emigranti.

Jak jste přišel na to, že systém péče o děti a jejich vzdělání financují z velké části bezdětní? Rodiče platí daně a odvody stejně jako bezdětní. Opakuji, že příspěvek bezdětných na tyto náklady se pohybuje někde okolo cca 20%.

Co děti, které nebudou pracovat? To je marginální záležitost, která důchodový systém neohrožuje. Nezaměstnanost se pohybuje mezi 2% a 5%.

"A co takové děti, které nepracují a nebudou pracovat - budou brát dávky celý život a jejich rodiče by měli mít větší důchod?" Nebudou brát vyšší důchod, než rodiče jejichž děti pracují. Výše důchodu bude záviset na výši odvodů daného důchodce, stejně jako je tomu dnes.
To samé by platilo pro případy, kdy rodiče vychovají dítě, které nakonec skončí jako invalidní nebo během produktivní části života zemřou. Zásluhy rodičů budou dány tím, jak dlouho o své děti pečovaly až do jejich dospělosti, tedy jimi vyloženými náklady.

Taky bych mohl pokračovat. To co jsem nastínil, jsou jen základy daného systému. :-)
Váš postřeh o tom, jak si rodič vybral dopředu nějakou část důchodu mi přijde zcela absurdní. Zřejmě nemáte ani potuch o tom, co znamená být rodičem, kdy nejste odpovědný pouze za sebe ale za celou rodinu. Označovat rodičovskou "dovolenou" za nějaké pohodové trávení volného času (obdobně jako v důchodu) může opravdu jen člověk, který neví o čem píše.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 15:55 | radim

To je pěkná blbost , Někdo se bude flákat celej život a bude mět stejný důchod , jak ten kdo maká? Někdo si odpracuje 8 hodin a druhý maká 12 a více a budou mět stejný důchod? Já si mylím , že dnešní rozdělení důchodů je spravedlivé , ale pro někoho nízké.Kdo dělýá za minimální mzdu celej život , tak má menší důchod , jak ten , kdo půl života nedělá a je nezaměstnaný. Toto by se mělo řešit. Zrušit veškeré příspěvky na bydlení a sociální.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 15:29 | Old

1. nevím jak jste k těm procentům došel 2. Existuje kapitalismus takže se případný důchod nevztahuje pouze k budoucí práci dětí, ale ke kapitálu, který si jedinec dokáže vytvořit 3. Než vůbec některé a to zdůrazňuji některé děti budou vydělávat tak do nich společnost investuje nemalé prostředky na kterých se podílí především bezdětní. Co řeknete například o "dítěti", které vystuduje medicínu a odejde do zahraničí? Kolik takovéto dítě stálo společnost, když jenom rok medicíny stojí několik set tisíc možná milion? Myslíte si, že by toto dokázali zaplatit rodiče? Neměli by potom rodiče takovéhoto dítěte vracet peníze do systému? Do toho systému, který z velké části financují především bezdětní? Doba mateřské, doba rodičovského příspěvku se započítává 100 procenty i když rodič nepracuje a nepřispívá do systému, to samé doby ošetřování při nemoci dítěte apod. A co takové děti, které nepracují a nebudou pracovat - budou brát dávky celý život a jejich rodiče by měli mít větší důchod? Takhle by se dalo pokračovat. Uvědomte si, že průměrná doba čerpání důchodu u muže může být nějakých deset - třináct let. Větší část této doby si již rodič vybral dopředu.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 15:18

To není pravda,nízký důchod maji ženy které vychovaly více dětí a pracovaly na zkrácený uvazek
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 15:13 | Věra

ano, šetřily by si měl každý.Vzahraničí je to normální a lidé jsou zvyklí si na důchod spořit a někde je to povinné a podle toho budou mít důchody.U nás jsme na to nebyli zvyklí a starší generace prostě často nemůže,protože změny které se děly v příjmech už neumožňují naspořit si dostatečnou sumu peněz,protože na to mají krátký čas a museli by spořit hodně,myslím tím elkou sumu měsíčně.Systém by se změnit měl,aby každý věděl kolik ten důchod bude mít.A zásluhovost určitě,protože někdo ppracuje ať má co si zaslouží a někdo pracuje málo,tak ať také má co si zaslouží.Bude to však ještě nějakou dobu trvat ale děti,které začínají právě pracovat by do systému měly vstoupit co nejdříve,aby se začalo měnit ..ale čím to bud epozději,tím více dluhu vznikne,jelikož věk se prodlužuje...a najendnou je velká mezera.Mladí mají později děti a méně dětí a i to hraje roli a jejich rodiče se musí postarat o své bydlení a to také stojí peníze.A rodiče těch mladých často mají dělat co sami se sebou.Těch faktorů je hodně najednou a žijeme všichni déle.Než se to dá do poříádku abude to fungovat bude trvat jednu celou generaci..držmě si pěsti
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2020 15:06 | Richard Fuld

Netvrdím, že se bezdětní mají více podílet na výchově dětí ostatních. Tvrdím, že prostřednictvím daní se bezdětní podílí na nákladech na výchovu dětí cca 20% a že by tedy důchod bezdětných z průběžného pilíře, který budou financovat ze 100% právě jen ty děti, měl být redukován na oněch 20%. Co se Vám na tom nezdá?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 14:51 | Jana

Citace / 10.01.2020 07:23

O našich důchodech rozhoduje Danuše a genderové neziskovky. Ochraňuj nás Bůh.

Raději ať o nich rozhodnou nepolitičtí experti jako Nerudová, než aby o nich rozhodovali politici, natož estébáci a komunisté.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 14:33

Plny souhlas
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 14:20 | Old

Jsou to snad jejich děti, jejich radost, jejich opora ve stáří? Nebo snad ne? Pokud by se bezdětní měli podílet na výchově cizích dětí stejně jako jejich rodiče, potom by asi měli právo na budoucí servis od zmíněných dětí jako jejich rodiče - není to nesmysl? Co se týká peněz, tak si zřejmě neuvědomujete, že bezdětní se podílejí např. na rodičovském příspěvku 300 tisíc Kč - t.j. průměrný důchod skoro 2 roky, podílí se na placení mateřské - částka za kterou by byl asi roční průměrný důchod, podílí se na zdravotní péči pro dětí - kolik to tak asi do dospělosti bude - možná několik ročních důchodů, rodiny, které mají děti mají buď žádné nebo malé daně - popřípadě pobírají daňový bonus - zase se musí skládat i bezdětní a to především, berou rodinné přídavky, spolu platí školy dětem, které nemají a tak by se dalo ještě nějakou dobu pokračovat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 14:19 | Evikzmercedesa

Opravdu nejlepší co může člověk udělat je ze nechá posílat mzdu svého otci a v exekuci na svůj účet ??????. Jako vy si vážně kpledujete avy vám exekutor obstavil Vas účet. To exekutor běžné dělá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 14:19 | ppetr1

Zkrátka nevěřím tomu, že když se sníží množství peněz za sociálního pojištění na důchody, že je stát opět nezpronevěří jak je to doposud běžné - chtel jste rici 200 poslancu v parlamentu.to oni delaji zakony !!!nevyhodne pro sve ovecky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 13:53 | Richard Fuld

O žádné trestání nejde. Ten, kdo nechce/nemůže mít děti by si na důchod spořil, tak aby měl peníze k jeho redukovanému důchodu z průběžného systému. Peníze, které nevydá na výchovu dětí může použít na spoření. Toto spoření by mělo být pro bezdětné povinné a spořilo by se ve státním důchodovém fondu. Jakmile by se danému člověku narodilo dítě, tak by mu z fondu začaly být vypláceny naspořené peníze jako další příspěvek na výchovu dítěte (tedy nikoliv až v důchodu). Pokud by dotyční dítě nevychovali, byly by použity naspořené prostředky k výplatám důchodů všem bezdětným důchodcům, a to s obdobnou mírou zásluhovosti, jaká panuje v průběžném systému.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 13:41

Aby člověk měl děti, musí splnit hodně podmínek, např. fyzické a duševní zdraví, atraktivitu pro partnera, přístup ke zdrojům... Je to spíš otázka štěstí a náhody. Trestat někoho sníženým důchodem za to, že tyto podmínky nesplní, mi přijde jako pěkná sviňárna.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 13:29 | Richard Fuld

Příspěvek bezdětných na na výchovu cizích dětí odpovídá zhruba nároku na důchod ve výši 20%. 80% nákladů na výchovu dětí platí jejich rodiče. Pokud tedy budete souhlasit, že důchod bezdětných z průběžného pilíře bude redukován o 80%, pak OK.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 13:10 | Richard Fuld

Místo jedné z těch dvou hypoték jste si asi mohla pořídit dítě. Ale to je samozřejmě pouze Vaše věc. A je zásadní chybou systému, pokud bezdětnost není zohledněna v nároku na důchod z průběžného důchodového systému.
Jiní lidé namísto druhé hypotéky živí a vychovávají děti, které budou v budoucnu platit důchody i Vám a Vašemu příteli. To zase Vám nebliklo, že?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Mládek

politik

Šárka Grossová

podnikatelka

Jan Mládek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Šárka Grossová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services