Česko pořád bohatne jako divé

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 11. 12. 2007 | 33 komentářů
Vysoký růst hrubého domácího produktu se odráží i do zvyšující se životní úrovně Čechů. Odvrácenou stranou ekonomického úspěchu jsou rychle rostoucí ceny.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2007 22:08, libor

Zatím jsem nepocítil na své peněžence, že bych byl bohatší. A potažmo, ani moji známí to nepocítili. Tak nevím kdo bohatne. Akorát mám pocit, že se plácá pořád o vyšší průměrné mzdě a zdražuje se a to je všechno.

+81
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2007 15:43, pro modrého papouška

Pane Stanislave Moro, 21 miliard na Pandury, 90 miliard na dálnice pro tranzit cizích kamionů, okupační armády ve 3 zemích světa, plýtvání a rozhazování miliard. A vy tady papouškujete, že musíme zvyšovat DPH, poplatky u lékařů a v nemocnicích a omezovat sociální dávky. Tento stát by měl pracovat a sloužit všem občanům a ne loupežným investorům a spekulantům.
Vykládat lidem při rozmařilosti posledních prokapitalistických vlád o tom, že je třeba utahovat opasky, přičemž za 11 měsíců je rozpočet +12,6 miliard, aby se pak zřítil do - 50. přičemž najednou je třeba vrátit Nomuře 7 miliard, dát 70 miliard na ekologické škody ( prostě přihrát prachy na úplatky) atd., atd.
Nebuďte slepý a myslete hlavou !

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 33 komentářů)

18. 12. 2009 10:13 | Maro

Článek z roku 07 před Kristem!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 6. 2008 17:39 | geri

Nápis by měl vypadat asi takhle:Prezident,vláda a senát bohatnou.A obyčejný lidi chudnou. Silnice,zdravotnictví,školství ,sociální systém,důchody všechno stojí za hovno, tak kdo tady bohatne?????? Můži makat jak debil,ale stejně žiji od výplaty k výplatě.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 5. 2008 21:42 | Zaměstnankyně

Kdo bohatne??? My co makáme za 10000 netto za 166 upocených hodin???? Cha cha. Jak z toho má ženská vyžít, kdyby neměla chlapa??? Kdo rozhodl o tom, že bude trvale brutálně ponižována nízkým a vysoce podprůměrným příjmem??? Není to možná i protiústavní stavět nás do situace totálně závislých na druhé osobě??? Musíme opravdu žít jako socky, když pracujeme pro lidi a stejně zodpovědně jako všichni ostatní???Kdo dal těm nad námi právo nás takhle ponižovat???
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2008 16:18 | hesh

Nevím kdo jste, ale napsal jste jen to, co si myslí většina lidí, kteří se buď bojí vyjádřit na veřejnosti, nebo jsou líní se vyjádřit a nebo to jen neumí. A je tu ještě skupina těch, kteří ani nevědí pro samé starosti, že svůj názor by mohli dát na vědomí alespoň na internetu. A to, že se strkají zbytečně peníze ta, kde z toho běžný člověk nemá moc nebo žádný užitek, tak to je pravda. A je mnohem víc příkladů mrhání prostředků než jste uvedl, ale to ví nejlíp každý sám
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2008 15:47 | Antrax

Možná materiálně ,ale duševně a charakterně jsme 100let za opicema.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 12. 2007 21:04 | pro modrého papouška

Tady se pořád mluví o hospodářském růstu, ale místo toho, aby z něj měli užitek všichni občané, tak se jejich situace jen výrazně zhoršuje. Jen k tomu plýtvání: - tzv zahraniční mise -doba nemocnic už je pryč, kontigent 400 zabijáků v Afganistánu, poradci a školitelé v Iráku, kontigent policajtů v Kosovu a připravovaná jednotka pro Afriku o síle 1500 dobrodruhů. K tomu speciální vozidla v tropické úpravě za 21 mld. a další. Při průměrném platu údajně cca 3000 dolarů měsíčně + diety. - dálnice - několikrát dražší než v zahraničí s tím, že z 12 km úseku z OVY do Bohumína se udělá 17 km a k tomu na poddolovaném území nastaví 5 zbytečných mostů. Tak by šlo pokračovat do nekonečna. A co důchodový systém, ptám se co dobrého přinese rozbití příjmů do průběžného systému, snížení nejnižších důchodů změnou některých parametrů a zbídačení 80% důchodců, tím že valorizace nestačí dobíhat zdražování státem regulovaných komodit. Zatím navrhovaný systém výrazně zhoršuje postavení budoucích důchodců a současně destabilizuje dosavadní průběžný systém, který je zatím vyrovnaný. A zdravotnictví ? Zatím funguje, poplatkový systém je nehumání a těch směšných 10 miliard co přinese nestojí za škody, které napáchá na dětech a starých lidech. A co lidé co umírají v nemocnici - je to směšné, ale rodiny budou muset zacálovat nejen pobyt před smrtí, ale i pohřeb či uložení v mražáku. Mám jen obavy, abychom kvůli zrušení těch směšných 5 tis. Kč pohřebného nemuseli stavět obecní kafilerie a nebo nezahltili ty stávající pro uhynulá zvířata.
+37
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 12. 2007 18:06 | Orcabeaver

Citace


Takovéto pubertální výzvy snad nejsou hodna Vašeho intelektu. Vy sám nevidíte, že na jedné straně se těm "nejvíc postiženým kapitalismem" neustále zhoršuje jejich životní situace (rodiny s dětmi a důchodci) - zvyšují daně, zaváději poplatky ve zdravotnictví, omezují valorizace důchodů a vymýšlí se jak vydělat na hlouposti a nezkušenosti dnes mladé pracující generace. Nechápu, proč bychom se měli smířit na jedné straně s neskutečným plýtváním a zneužíváním společných prostředků a na druhé straně nevyužili svého práva s tím nesouhlasit. A proč bychom kvůli tomu měli dokonce cestovat na Kubu. Tvrdíte, že je tu demokracie, tak uvidíme jak většina ocení podle mne tato protiobčanská opatření. A pokud mne argumenty nepřesvědčíte, že je to jinak, budu všemi možnými demokratickými prostředky bojovat proti tomu s čím nesouhlasím.

Pubertální výzva byla pojata ve stejném duchu jako Vaše první reakce. Tato druhá reakce se mi již líbí více, protože hodláte argumentovat. Budiž. Vezmeme to od začátku Vašeho výčtu špatností. Fráze o okupačních armádách ve třech zemích. Pokud považujete nemocnici za okupační armádu, prosím Vás. Byl jste někdy navštívit zemi, kde daná nemocnice slouží. V tomto případě si rád utáhnu opasek. Tyhle peníze nepovažuji za špatně utracené. Není vždy potřeba hrabat si na svém vlastním písečku.Dále, dálnice za X miliard. Chcete pořád jezdit po okrskách. Dálnice s sebou přináší spoustu multiplikačních efektů. Často rozhoduje významným způsobem o příchodu zahraničního investora do lokality. Že se v dané dálnici utopí více peněz, než by bylo dostupné, to už je věc správnosti zadávání státních zakázek. Co se zvyšování DPH týče a obecně veřejných financí, systém je nastaven špatně. Dobrým znamením je, že tato skutečnost je již tak očividná, že se o ní otevřeně mluví, a že s tím musí začít něco dělat jak pravicová, tak levicová vláda. To samé platí o penzijním systému. Problém je ten, že jsme si žili nad poměry a tak utahovat budeme, at jiz bude u kormidla pravice nebo levice. Nebude se to tykat všech. Ekonomie je vědou průměru a průměr je, když dáte jednu nohu do ledově studeného vědra, druhou do vařící vody a je vám průměrně. Podobně je tomu s iluzí průměrné mzdy, ale to budeme řešit jindy. Jako dříve někdo zvolil pro penze systém průběžný a jeho chyba přešla nyní na to, abychom jí my řešili, tak se stejným chybám musíme vyvarovat my. Je třeba systém změnit. A to bolí. Hlavně na začátku. Každá změna stojí peníze, odvykání, odříkaní. Ale pokud je koncept správný a vytrvá se v něm, přinese to v čase ovoce. Bohužel, tady narážíme na provázanost hospodářského a politického cyklu. Změna systému s sebou přináší krátkodobě negativní dopady, na což reagují voliči změnou preferencí. Nová vláda zruší zavedené staré koncepty a dělá nové, jejiž důsledky jsou opět krátkodobě negativní. Než přijde positivní vysledek, lidé již netrpělivě čekají na nové volby, aby ji mohli nezvolit. Tento směr nevede ani doleva, ani doprava, a rozhodně ne dopředu. Je potřeba silného vůdce(míněno i ve smyslu politické strany), s konceptem, co bude ochoten jít za správným systémem (viz. příklad Británie a železné lady, která bojovala s odporem odborů, nakonec spáchala politickou sebevraždu.. krátkodobě její program nepřinesl viditelné výsledky a tak nebyla znovu zvolena,, ale důsledky jejich opatření resp. opatření její vlady, pocituje Británie dnes - bezesporu jim hospodářství šlape učebnicově). Jedno je jasné. Je potřeba určit ekonomicky správný směr. Pokud je u nás více levicových příznivců, klidně at jedeme vice vlevo. Ale musí se udělat nikoliv dílčí úpravy, ale změny koncepční. A na to se při současné situaci zhruba poloviční orientace doprava a doleva, žádná vláda neodhodlá.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2007 22:08 | libor

Zatím jsem nepocítil na své peněžence, že bych byl bohatší. A potažmo, ani moji známí to nepocítili. Tak nevím kdo bohatne. Akorát mám pocit, že se plácá pořád o vyšší průměrné mzdě a zdražuje se a to je všechno.
+81
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2007 23:09 | pro modrého papouška

Citace

vážený pane nepodepsaný. Pokud se za svůj negativistický názor stydíte, je vidět v jaké době jste vyrůstal a na co jste si zvyknul. Mimojiné modré ptáky jsem nevolil. Jen právě přemýšlím hlavou. Pokud jste toliko přesvědčen o špatnostech o kterých píšete, tak proč nejdete někam na Kubu, kde hospodaří podle Vašeho lépe. Z toho důvodu se lidé vydávají z této země zaslíbené na výlety na parádních lodičkách směrem do ještě více prohnilé USA.

Takovéto pubertální výzvy snad nejsou hodna Vašeho intelektu. Vy sám nevidíte, že na jedné straně se těm "nejvíc postiženým kapitalismem" neustále zhoršuje jejich životní situace (rodiny s dětmi a důchodci) - zvyšují daně, zaváději poplatky ve zdravotnictví, omezují valorizace důchodů a vymýšlí se jak vydělat na hlouposti a nezkušenosti dnes mladé pracující generace. Nechápu, proč bychom se měli smířit na jedné straně s neskutečným plýtváním a zneužíváním společných prostředků a na druhé straně nevyužili svého práva s tím nesouhlasit. A proč bychom kvůli tomu měli dokonce cestovat na Kubu. Tvrdíte, že je tu demokracie, tak uvidíme jak většina ocení podle mne tato protiobčanská opatření. A pokud mne argumenty nepřesvědčíte, že je to jinak, budu všemi možnými demokratickými prostředky bojovat proti tomu s čím nesouhlasím.
+45
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 12. 2007 21:50 | Orcabeaver

Sláva, konečně někdo kdo není zatvrzelej. Mimojiné letos jsem navštívil Ruskou federaci.. oblast u Kavkazu, pak rovněž pár států na Balkáně. Češi, život je tvrdý, ale pořád žijete v těch horních 10 procentech lidské populace na této planetě. Dá se narodit lépe, ale rozhodně i hůř. Nestěžujte si a važte si toho co máte. Použiji negativistický prvek, možná to účastníci spíš pochopí, protože většina příspěvků mi přijde negativistických (až na ten: "Já bohatnu a docela slušně :))) ten byl cool.). Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř. Tak se držte věční stěžovatelé. Myslím, že ani modrý pták, ani rudá růže Váš problém nevyřeší. Musíte se totiž o sebe postarat sami a nespoléhat se na stát. To je trošku špatný zvyk.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 12. 2007 21:44 | Orcabeaver

tak proč nejdete dělat toho soukromého podnikatele Vy. Musí se mít přeci tak dobře, když tolik vydělávají na práci svých zaměstnanců. Podnikatel Vám nemůže zaplatit víc, než mu vyděláte. Proč by si Vás jinak najímal. Podnikatel není charita, jak zaznělo v jednom příspěvku. Zajímalo by mě, jestli vůbec víte, kolik za Vás zaměstnavatel odvádí státu ještě nad rámec Vaší hrubé mzdy.
+75
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 12. 2007 21:37 | Orcabeaver

Průměrná mzda je iluze, kterou propagují média. Philipsova křivka hovoří jasně. Většina obyvatel většiny zemí má podprůměrnou mzdu. Ilustrativnější je medián, který má pro toto lepší vypovídací schopnost. A co více, kdyby média pořád neházela s průměrem, lidé by se necítili ukřivděni a nestáčeli by svůj pohled doleva.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 12. 2007 21:32 | Orcabeaver

Možná jste cizincem, pak se omlouvám. Pokud ne, věřím, že jsme na tom opravdu špatně, protože Vám stát ani nezaplatil základní školu, kde by Vás naučili trošku češtině. Nebo jste si řekl, že není potřeba k životu a možná kvůli podobnému přístupu si ted musíte stěžovat i na svou životní úroven. Jaké si to uděláš, takové to máš. Něco se ovlivnit nedá, ale při troše snahy a zapření se může vypracovat každý. Možnosti k tomu jsou, ale chce to trochu odříkání.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 12. 2007 21:27 | Orcabeaver

vážený pane nepodepsaný. Pokud se za svůj negativistický názor stydíte, je vidět v jaké době jste vyrůstal a na co jste si zvyknul. Mimojiné modré ptáky jsem nevolil. Jen právě přemýšlím hlavou. Pokud jste toliko přesvědčen o špatnostech o kterých píšete, tak proč nejdete někam na Kubu, kde hospodaří podle Vašeho lépe. Z toho důvodu se lidé vydávají z této země zaslíbené na výlety na parádních lodičkách směrem do ještě více prohnilé USA.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2007 15:43 | pro modrého papouška

Pane Stanislave Moro, 21 miliard na Pandury, 90 miliard na dálnice pro tranzit cizích kamionů, okupační armády ve 3 zemích světa, plýtvání a rozhazování miliard. A vy tady papouškujete, že musíme zvyšovat DPH, poplatky u lékařů a v nemocnicích a omezovat sociální dávky. Tento stát by měl pracovat a sloužit všem občanům a ne loupežným investorům a spekulantům. Vykládat lidem při rozmařilosti posledních prokapitalistických vlád o tom, že je třeba utahovat opasky, přičemž za 11 měsíců je rozpočet +12,6 miliard, aby se pak zřítil do - 50. přičemž najednou je třeba vrátit Nomuře 7 miliard, dát 70 miliard na ekologické škody ( prostě přihrát prachy na úplatky) atd., atd. Nebuďte slepý a myslete hlavou !
-15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2007 14:07 | alebina

To můžu potvrdit, dělám v obchodě a za minimální mzdu. Pokud vláda nenařídí zvýšení ( a to se nestane, protože ministr Nečas je proti), tak vážně nevím, jak budu žít dál. Už dnes dám za bydlení 4000 a příští rok asi o400-500 víc. Zbyde mi tak 2000 na jídlo, toaletní potřeby, šaty , boty, léky, doktory atd. A nejhorší je, že se mi zdá, jak kdyby se všichni zaměstnavatelé v našem městě a okolí domluvili a dávají téměř stejnou mzdu- minimální. No ale abych nekřivdila, máme tu už fabriku, která dává dokonce 10000 hrubého, to za práci v nepřetržitém provozu. Takže mám pocit, že poctivou prací se u nás nejen nezbohatne, ale ani nejde uživit.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2007 13:29 | Nandu

Rád bych věděl komu ty platy rostou. Znám pár soukromníků v obchodech,nebo službách co nezvedli platy asi nikdy. Jedině v době kdy se zvyšovaly minimální platy ze zákona a to se ještě kroutili jak moc platí.
+52
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2007 13:29 | Nandu

Rád bych věděl komu ty platy rostou. Znám pár soukromníků v obchodech,nebo službách co nezvedli platy asi nikdy. Jedině v době kdy se zvyšovaly minimální platy ze zákona a to se ještě kroutili jak moc platí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2007 4:47 | blbec co volil ODS

Vesnice? Důchodci? Rodiny s dětmy? A.T.D. Jako pekař můžeš posoudit životní úroveň, nic není zadarmo, ale nesmí se to přehánět. Za rachotu klíču jsme si slíbily utažení opasku, ale zapoměly jsme je povolit a je to vydět na životní úrovni neobyčejních lidí, kteří si stále lámou hlavu jak spřijemnit obyčenému lidu život.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2007 20:43 | Orcabeaver

Pěkné. Jeden z příspěvků diskuse hovoří o bohatnutí na úkor sociálně slabých a důchodců, druhý, možná ještě že i ten samý komentář si stěžuje na velké zdanění. Tak z čeho se mají ti důchodci a sociálně slabší asi platit. Ženská chce taky chlapa co nosí peníze a je pořád doma. Takže spokojenej Čech je ten, který žije ve státě, kde se platí malé daně a přitom mají důchodci hodně, zdravotnictví dostane přidáno, silnice nebudou děravé... lidičky, bude ještě dlouho trvat, než budeme produkovat tolik, aby stačilo ubrat malé procento na to, abychom pokryli všechny výdobytky. Západ má náskok 40 let toho experimentu zvaného centrálně řízená ekonomika, jež jsme tu prováděli. A jinak, většina světa je na tom hůř než my, takže je potřeba se dívat i směrem dolů resp. občas se při běhu vpřed podívat i za sebe.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mojmír Čapka

podnikatel, Brisk

Vít Bárta

politik a podnikatel, ABL

Mojmír Čapka
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Vít Bárta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services