Česko pořád bohatne jako divé

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 11. 12. 2007 | 33 komentářů
Česko pořád bohatne jako divé
Vysoký růst hrubého domácího produktu se odráží i do zvyšující se životní úrovně Čechů. Odvrácenou stranou ekonomického úspěchu jsou rychle rostoucí ceny.

Hrubý domácí produkt zjednodušeně řečeno vyčísluje všechny nové hodnoty, které byly vytvořeny za sledované období. Je-li jeho přírůstek kladný, zvyšuje se bohatství státu, firem i občanů, je-li nulový, obměnily se pouze stávající hodnoty (nahrazení dosloužilých). A pokud HDP klesne, ekonomika se nachází v tzv. zúžené reprodukci. Ekonomové říkají, že už nižší než dvouprocentní růst HDP je v podstatě stagnace, vyloučíme-li vliv inflace.

Zatímco v dřívějších letech se na rychlém růstu HDP podílel největší měrou export, v současné době je to soukromá spotřeba a ve 3. čtvrtletí tohoto roku také investice.

Tato tvrzení dokládají i pravidelná hlášení Českého statistického úřadu o výdajích domácností (ve 3. čtvrtletí reálně o 5,6 %). Investice vzrostly za období červenec-září o 5,7 procenta ve srovnání se stejným obdobím loni.

"Klíčovou roli v růstu HDP hraje zpracovatelský průmysl, kde figurují silné sektory dopravních prostředků nebo elektroniky," všímá si David Marek, šéfekonom investičního portálu Patria Online.

Také vývoz zůstává přispěvatelem k hospodářskému růstu, i když už zdaleka nehraje prim jako kdysi. Ovšem meziroční růst objemu exportu o 16 % se mírně kladně projevit musel.

Česká ekonomika rostla sice o 3 procentní body pomaleji než ekonomika slovenská, ale zase výrazně rychleji, než HDP starých členských zemí EU. "I tak bude české ekonomice trvat ještě mnoho let, než se dostane na úroveň zemí dnes tvořících eurozónu," říká Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance. "Rozdíl mezi ekonomikami je značný. Rychlé dohánění západní Evropy bude postupně zpomalovat s tím, jak bude česká ekonomika růst ze stále vyššího základu." Ze stejných důvodů, ovšem z inverzního pohledu, se také postupně uzavřou nůžky mezi hospodářským růstem ČR a Slovenska.

Za celý letošní rok je tempo růstu českého HDP ekonomy odhadováno na více než 6 procent a ČR by měla ve vytvořeném HDP na obyvatele dosáhnout 82 % průměru 27 zemí Unie. Loni to bylo 79 procent.

Celkový pohled na hospodářský růst ukazuje, že i když svůj vrchol má ČR už za sebou, ekonomika roste stále rychle a na velmi zdravých základech. V průměru od roku 1995 činil přírůstek hrubého domácího produktu 3,5 procenta ročně, takže i 5,5 procenta, které se odhadují pro příští rok, bude velice slušných.

Jde o to, že na hospodářském růstu se podílejí perspektivní obory i služby, že ekonomika vytváří nové pracovní příležitosti a zajišťuje lidem vyšší příjmy. V pondělí zveřejněná statistika hovoří o rekordně nízké nezaměstnanosti. Činila 5,6 procenta, přičemž o jedno volné místo se ucházely v průměru 2,4 nezaměstnaného, nejméně za posledních deset let.

Rychlý hospodářský růst však s sebou přináší také velmi nepříjemný jev, a tím je vyšší inflace. A tak když údaje o HDP a nezaměstnanosti byly pro ekonomy příjemným překvapením, míra inflace byla naopak šokující: 5 procent.

Spotřebitelské ceny žene vzhůru nejen spotřebitelská poptávka živená rostoucími platy a relativně levnými úvěry, ale také vnější vlivy: zdražováním potravin na světových trzích, vysokými cenami ropných paliv a energie a nakonec špatnou zemědělskou a ekologickou politikou, která je ovšem rovněž globální.

Meziročně potraviny zdražily o 10 procent, přičemž pšeničná mouka o 57 procent, mléko o 38 procent. "O více než 10 procent přitom u nás potraviny zdražily naposledy v roce 1996, takže jde skutečně o výjimečný jev," upozorňuje V. Pikora.

Vysoká míra inflace je signálem pro centrální banku, která může na cenový vývoj reagovat zdražením úvěrů, tzn. zvýšením základní úrokové sazby. Už by to patrně byla udělala, kdyby proces znehodnocování peněz (růst cen) nebyl současně doprovázen jejich zhodnocováním - růstem kruzu koruny k hlavním světovým měnám dolaru a euru.

Ekonomové však slibují, že v příštím roce se ceny zklidní (pokud se nebude dál napínat světový ropný trh) a že v polovině příštího roku by i ČNB mohla z úroků zase mírně slevit.

Cítíte na své životní úrovni, že česká ekonomika rychle roste?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2007 22:08, libor

Zatím jsem nepocítil na své peněžence, že bych byl bohatší. A potažmo, ani moji známí to nepocítili. Tak nevím kdo bohatne. Akorát mám pocit, že se plácá pořád o vyšší průměrné mzdě a zdražuje se a to je všechno.

+81
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2007 15:43, pro modrého papouška

Pane Stanislave Moro, 21 miliard na Pandury, 90 miliard na dálnice pro tranzit cizích kamionů, okupační armády ve 3 zemích světa, plýtvání a rozhazování miliard. A vy tady papouškujete, že musíme zvyšovat DPH, poplatky u lékařů a v nemocnicích a omezovat sociální dávky. Tento stát by měl pracovat a sloužit všem občanům a ne loupežným investorům a spekulantům.
Vykládat lidem při rozmařilosti posledních prokapitalistických vlád o tom, že je třeba utahovat opasky, přičemž za 11 měsíců je rozpočet +12,6 miliard, aby se pak zřítil do - 50. přičemž najednou je třeba vrátit Nomuře 7 miliard, dát 70 miliard na ekologické škody ( prostě přihrát prachy na úplatky) atd., atd.
Nebuďte slepý a myslete hlavou !

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

5. 12. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

Evropská ekonomika roste a vnímají to i její obyvatelé. Nejvíce si boomu všimli Němci a Slováci. Ti ve srovnání s minulým rokem výrazně zlepšili svůj názor na tamní hospodářství. Češi... celý článek

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

29. 11. 2007 | Jan Pekař | 6 komentářů

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

Hrubé mzdy v Česku vzrostly. Růst by měly i nadále. Přesto se Češi bojí budoucnosti. Podobně jsou na tom i obyvatelé západní Evropy či USA.

Češi se zdražování nebojí, o Vánocích budou utrácet

14. 11. 2007 | Věra Tůmová

Češi se zdražování nebojí, o Vánocích budou utrácet

Češi jsou optimisté, tuzemskou ekonomiku považují za zdravou a plánují o Vánocích utrácet. Většina Evropanů naopak hodlá podle výzkumu společnosti Deloitte na dárcích šetřit. Straší... celý článek

Ceny v Česku přeskočily další laťku

9. 11. 2007 | Jan Pekař | 3 komentáře

Ceny v Česku přeskočily další laťku

Varování o dražších potravinách se plní, inflace v říjnu svou živostí nemile překvapila. Naopak snižování cen zboží z dovozu, které měla zajistit posilující koruna, se minulý měsíc... celý článek

Česká republika pod palbou čísel aneb rodná hrouda v kostce

27. 9. 2006 | Simona Ely Plischke

Česká republika pod palbou čísel aneb rodná hrouda v kostce

Z celé EU se u nás rodí nejméně dětí, z celé Evropy jsme nejtlustší a ze všech zemí světa se u nás vypije nejvíce piva. Vymíráme, stárneme, rozvádíme se a nebereme se. Také jsme 40.... celý článek

Partners Financial Services