Předčasný důchod: Kdy můžete jít a o kolik menší penzi dostanete

Zvažujete odchod do předčasného důchodu? Přečtěte si, za jakých podmínek do něj můžete, a nechte naši kalkulačku vypočítat, jak takové rozhodnutí ovlivní výši penze.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2015 8:31, Vladimír

Je to individuální, mohu popsat příklad mé manželky.
Odešla do předčasného důchodu dva roky před termínem (čtyři děti, takže v 57 letech). Vyměřili jí 11.000 Kč (žádný zázrak, s tím jsme počítali, ale v lepších časech si slušně naspořila na stavebním spoření, stále si ukládá 1.000 Kč na důchodovém, má nějaké akcie a "kalouskovy" dluhopisy, já zatím vydělávám slušně, naše děti taktéž, bydlíme ve svém, před nedávnem zkolaudovaném domě, takže se snad do budoucna nějaké chudoby bát nemusí). Normální důchod by prý měla asi o 1.400 Kč vyšší.
Takže za ty dva roky dostane 264.000 Kč + ušetří na odvodech dalších 91.000 Kč (platila 3.800 Kč měsíčně). Přišlo nám to být výhodné, živnost už jí tolik nevynášela, má teď spoustu času na vnoučata, cestování, domácnost i na mě (a navíc dostala slevu na dráze a v knihovně - vlakem tedy nejezdí a v té knihovně to je ušetřená stovka ročně):).

+92
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 10. 2016 13:34, Ondra

To jako myslíte vážně? Hahaha
A jako Neurochirurg má pracovat déle protože nepracoval manuálně.
Měl/a jste se líp učit a nemusel/a jste makat rukama.
To že jste vic zhuntován/á je bohužel krutá realita.

-143
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

6. 4. 2016 12:51 | eess

Vám chybí 10 měsíců, mně pouhých 42 dnů. Taky jsme spolu byli 38 let. Je to sprosťárna.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2016 5:29 | Věra Hávová

Dobrý den zeptala bych se v únoru 2018 bych měla jít do důchodu chci o rok dřív mám žádat v prosinci nebo raději začátkem dalšího roku Děkuji
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 3. 2016 14:07 | Růžena Křápková

úplně u mě stejný píklad :Brzy mi bude 51 let,mám odpracováno 30 let,kdyby se nepočítaly odpracované roky od 18,tak už 31 let,2 roky jsem evidovaná na ÚP,asi jsem přestárlá,děti jsem vychovala 3,do důchodu mám jít až za 12 let,co jako budu dělat těch 12 let,to mi není jasný,jsem sama s nejmladším synem,celý život jsem odváděla daně,ale to nezaručuje nárok na práci,pokud by to šlo,jako že to nejde,šla bych do předčasného důchodu,dcera má synka,pomohla bych jí s ním,až dosáhnu důchodového věku,vnukovi bude už 13,to babičku nebude moc potřebovat. A místo toho aby dělai maldí ,,taky mi máme dřít až do 62let,,tak to si nás vnoučata užiji ,,pak zatřepeme papučemi,, prachy zbalí stát ,,,to je výborný,,
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 10. 2015 6:51

Ano, taky s tím nesouhlasím. Mne chybí 10 měsíců, abych po manželovi brala důchod. Byl nemocný 2 roky a umíral, ale to ještě platilo to, že 4 roky zpět musím splňovat podmínky. On se ale ještě na 2 roky uzdravil, a pak přišla smrt. Mezi tím zkrátili podmínku na 2 roky, a to už mi chybí 10 měsíců. Tak nic, jsem bez důchodu a přesto jsme žili v manželství 38 let. Proč to není odstupňované na roky v manželství? Třeba by nebylo tolik rozvodů. Rodina základ státu už neplatí. Smutné.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 7. 2015 17:47 | Pletich Vladimír

Co by jste chtěli po zločincích a zrádcích které pořád volíme a ti si říkají "do nich dokud jsou blbí" a proto je potřeba se probrat a vyčistit parlamentní žumpu od hnoje !!!!
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 5. 2015 2:33 | thielk

Brzy mi bude 51 let,mám odpracováno 30 let,kdyby se nepočítaly odpracované roky od 18,tak už 31 let,2 roky jsem evidovaná na ÚP,asi jsem přestárlá,děti jsem vychovala 3,do důchodu mám jít až za 12 let,co jako budu dělat těch 12 let,to mi není jasný,jsem sama s nejmladším synem,celý život jsem odváděla daně,ale to nezaručuje nárok na práci,pokud by to šlo,jako že to nejde,šla bych do předčasného důchodu,dcera má synka,pomohla bych jí s ním,až dosáhnu důchodového věku,vnukovi bude už 13,to babičku nebude moc potřebovat.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2015 19:43 | Eva hola

Manzel me zemrel v roce 2010 rijen.nemam narok na vdovsky duchod je to nehoraznost.tabulky zmeny jak k tomu prijdu.tak to byla velka strata a pak toto.koukejte to zmenit.manzel si poctive vse platil pracoval.pak prisla nemoc
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2015 8:48 | hornik

Jak se spocita duchod,kdyz beru rentu (pracovni uraz na dole)
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2015 21:24 | fred Kalousek

Mohl by někdo znalý vysvětlit "Počet let pojištění ke dni vzniku nároku na důchod"? Míní se dnem vzniku nároku na důchod A) - den, kdy vzniká nárok na "normální" dúchod nebo B) den, kdy člověk odchází do předčsného důchodu? Pokud by platilo B), byl by odchod do předčasného důchodu ještš nevýhodnější. Při odchodu o 5 let dříve by člověk "ztratil" 5 x 1,5 = 7,5% za roky pojištění a 26% za předčasný důchod.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2015 19:11 | ppetr1

kalkulacky uplne na nic. ja kalkuluji s predduchodem 5 let a kalkulacka nikde neni.odpracovano 35 let a nadprumerny prijem po celych 35 let.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2015 8:31 | Vladimír

Je to individuální, mohu popsat příklad mé manželky. Odešla do předčasného důchodu dva roky před termínem (čtyři děti, takže v 57 letech). Vyměřili jí 11.000 Kč (žádný zázrak, s tím jsme počítali, ale v lepších časech si slušně naspořila na stavebním spoření, stále si ukládá 1.000 Kč na důchodovém, má nějaké akcie a "kalouskovy" dluhopisy, já zatím vydělávám slušně, naše děti taktéž, bydlíme ve svém, před nedávnem zkolaudovaném domě, takže se snad do budoucna nějaké chudoby bát nemusí). Normální důchod by prý měla asi o 1.400 Kč vyšší. Takže za ty dva roky dostane 264.000 Kč + ušetří na odvodech dalších 91.000 Kč (platila 3.800 Kč měsíčně). Přišlo nám to být výhodné, živnost už jí tolik nevynášela, má teď spoustu času na vnoučata, cestování, domácnost i na mě (a navíc dostala slevu na dráze a v knihovně - vlakem tedy nejezdí a v té knihovně to je ušetřená stovka ročně):).
+92
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Beneš

manažer

Jaroslav Brychta

finanční analytik

Daniel Beneš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Jaroslav Brychta
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services