Důchody od roku 2015 mimořádně rostou! Spočtěte si, o kolik bude větší váš

Pravidla pro valorizaci důchodů se od roku 2015 vracejí k pravidlům, která platila před rokem 2013. Starobní důchod se tedy bude zase zvyšovat o výši inflace a o třetinu růstu reálných mezd. V příštím roce ale dostanou důchodci navíc mimořádně přidáno. Spočítejte si, o kolik vyroste penze vám nebo dědečkovi.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 1. 2015 12:59, Honza

Proč se nezvednou důchody alespoň o 100%, aby důchodci mohli žít alespoň trošinku podobně jako je obvyklé v zemích na západ od nás?

+906
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 12. 2014 7:27, D

Důchody by měly růst jen o inflaci. A ještě by to chtělo pořádně prověřit všechny invalidní důchodce, z kterých by se ukázala nejméně třetina schopných práce. Úplně zrušit vdovské a vdovecké důchody, pracující důchodce pořádně zdanit a zrušit možnost předčasného odchodu do důchodu. Jenže to je všechno nepopulární, takže schodek na důchodovém účtu bude pořád narůstat. My jme dnes socialističtější, než byli soudruzi za socializmu. Tenkrát žádný předčasný odchod do důchodu nebyl, pracující důchodci byli nejen pořádně zdaněni, ale ještě si nemohli vydělat víc, než nějakou určitou částku, jinak jim důchod sebrali.

-1102
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 149 komentářů)

19. 6. 2015 23:49 | pepa

Podle ODS důchodci si zvykli na bídu tak ať si to zkusí oni aj z Kalouskem jak onid využijí těch pár korun co dřív či nájem alebo rohlík
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2015 15:05 | Kuku

Nevěřím Vám.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2015 19:14 | Giovanna

Až bude pan Socialistictější v důchodu sám, tak pak pocítí co to je vyžít 8.855 Kč/měs.Platit nájem, plyn, vodu, elektřinu a jídlo. Kde je oblečené? To nesmí důchodce přibrat nebo ubrat / v nemoci/ váhu. A na diety v nemoci bude muset taky zapomenout. Oblečení ze sekáčů šíří štěnice, rusy apod.havěť. To děkuji, jistě by ta rada přišla. Tak hodně pevné nervy a dobrou finanční přípravu do penze- aspoň milion v rezervě. Abyste do sekáčů nemusel a měl na diety v nemoci apod. 29.5.2015
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2015 13:31 | Jana

Mam duchod 5964 korun . Myslim ze by se mely zvysovat vic minimalni duchody a ne procentuelne. Cely zivot jsem pracovala, mam tri deti a vysokou skolu
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2015 11:41 | Jiří Barák

Pane Bolibruch,myslíte,že za tuhle bídu a rozkradený stát jsme v r.89 cinkali a chtěli,až budem v důchodu,žít jako žebráci?To jsme Vás a vám podobné měli i s Havlem hnát holemi ven z republiky!Ti dnešní důchodci totiž vytvořili to,co se dnes rozkradlo!co se nám slibovalo?a dnes takoví rozumové chtějí šetřit na důchodcích?Vraťte ty nakradené miliardy zpět do rozpočtu a Klaus to,co bylo v důchodovém systému a on to vrazil do stát.rozpočtu a bude na důchody!!!
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2015 12:22 | IRENA KANKOVA

TO JSOU HROZNE KECI AT SI KAZDY ZKUSI ZIT Z 8500 MESICNE,PAK BUDE MLUVIT JINAK A CIM JE CLOVEK STARSI TAK UZNEMA TU SILU PRACOVAT JAKO V PRODUKTIVNIM VEKU.ZATIM DUCHODCUM NIKDO NEVYROVNAL TEN ROZDIL V PLATEBNI SCHOPNOSTI,KTERY VZNIKL PO VSTUPU NASI REPUBLIKY DO EU.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2015 8:29 | Marion

Dobrý den, děkuji za Váš názor. Jsem důchodkyně, vděčná za každý nový den. Odsuzuji důchodce, kteří si pořád stěžují. Z vyprávění rodičů vím, jaké to bylo, když nebyl žádný důchod, atd. Věřím, že žádný důchodce u nás netrpí hlady. Ranní fronty u supermarketů skýtají pohled na poněkud zaoblené postavy. NENÍ DŮLEŽITÉ, JAK VYSOKÝ JE DŮCHOD, ALE JAK DLOUHO JE VÁM DOPŘÁNO TENTO DŮCHOD POBÍRAT. VĚŘÍM, ŽE TATO , I KDYŽ PONĚKUD PROBLEMATICKÁ VLÁDA TO UKOČÍRUJE, ABYCHOM NEDOPADLI JAK ŘECKO.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 5. 2015 21:15 | Robin Bolibruch

Dobrý večer paní Anno .... naopak bych chtěl podpořit tento nepopulární názor od pana D.
Demografické data z ČSSZ a dále všechny data z ČSU vedou k tomu, že se dnes dá otevřeně a naprosto reálně uvažovat o důchodu a nepotřebujeme nikdo k tomu IQ 130 a více , abychom si spočetli jednoznačnou rovnici, která podporuje názor pana D.
Neříkám, však že nepřeji důchodcům vyšší odměnu za celoživotní dřinu.... proboha jen to ne. Ale přiznejme si reálně co vede k naší budoucnosti.... Dnes jsou důchody okolo 10.000 v budoucnu se budou snižovat až o 50% (souvstažně však i porostou s ohledem na inflaci) Co se stane pokud snižovat důchody Český stát nebude ? ... No pak tu máme novodobé Řecko.... Proč jsem si tím jistý ? Protože znám některá data, které Vám patrně unikají, nebo je přehlížíte. Mladých lidí není zrovna nejvíce.... a miminek se nerodí dostatek pro to, aby mohli vyrůst v daňové poplatníky, kteří by utáhli státní ekonomiku do té míry, aby se s důchody nemuselo nic dělat.
Historicky jako vždy to odnesou občané.... tzn my všichni. Mám dvě děti a sám dobře vím, že jsem je nepřivedl do zrovna jednoduché doby.... ale říkám si, že za 1.a 2. světové války bylo hůř, že jsme všichni poučeni z historie.... naivita což ? :)
Myslím si že během příštích 20ti let všichni budeme svědky totálního rozdělení společnosti na nižší a vyšší vrstvu.... střední třída opravdu totálně zmizí..... toto Vám už nyní garantuju... kdo nevěří - vyhledejte si sociology a dejte si s nimi kafe... dostanete zajímavé informace.
Tedy...Pokud někdo nevymyslí něco SEBESPASITELNÉHO.... a vzhledem k demokratické gramotnosti obyvatelstva této republiky bych řekl, že je to totálně vyloučeno, protože rozhodnutí, které by republiku ekonomicky spasilo, by bylo nanejvýše nepopulární.... a rozhodně by se netvářilo demokraticky. Jak se dá prosadit něco, co je pro každého člověka lidsky nepřijatelného ? ..... Nikdo se nechce mít hůře. Byť jen na krátkou dobu ... Pletu se snad ? No vidíte.... takže tu máme paradoxon... který který naráží na kolektivní vedomí = nemožnost nastavit podmínky pro záchranu, pokud většina lidí nepocítí na vlastní kůži, že je to zapotřebí..... Tím bychom se mohli dostat na úroveň histrorického německa, kdy vznikala ekonomická krize a proto prostor k tehdejší 1. i 2.světové válce.
Téma tohoto žánru je na celou minimálně malou knihu, nikoliv aby Vám dala odpovědi nejen na vaše otázky.... říkám tedy jen jedno - otevřete všichni oči a než začnete něco hlásat ... opravdu bedlivě sledujte a pozorujte věci , které jsou implicitně vztažné s danou problematikou. Dostanete pak výsledku, který podpoří byť nepopulární názor článku kolegy "D."
Já jdu do důchodu patrně až za 32 let.... dnes mi je 35 let..... Myslíte si, že se mi bude v 67 letech dobře zdravotně dařit a že se budu těšit na pěkný důchod ? S největší pravděpodobností se budu dívat na budoucnost důchodu sníženou o minimálně 30-40% úrovně dnešních důchodů.... samosebou inflačně navýšeno... v reálnosti to však bude hitparáda na úrovni maximálně 60-70% dnešních důchodů.
Dovedete si představit že s tím vyžijete ?
Toto Vás patrně nemusí zajímat pokud se tématu neotevřete zcela a nesobecky pouze vůči vlastní osobě.
Názor pana D. zcela sdílím ... i když by se dalo o některých bodech polemizovat..... Myslím si že problém našich důchodů by jeho přístup patrně částečně řešil ... rozhodně určitě lépe než , to co je nastaveno v současnosti a co sama kritizujete.
S pozdravem Robin Bolibruch
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2015 21:16 | Anna

Nejspíš jste hlupák. Nebýt důchodců a peněz, které se jim sebraly, je zadluženost mnohem vyšší. Je to hnus, že si dovolíte něco takového napsat.Nejspíš by bylo nejlepší důchodce po dosažení důchodového věku hned odstřelit. Jenom nevím, co by jste si bez nich počali.
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 4. 2015 13:14 | Cerny

Mate pravdu, znam nekolik lidi, kteri urcite nemaji na inv. duchod narok.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 4. 2015 10:52 | Dagmar Lindauerová

Zajímalo by mne kolik je autorovi let a kdo ho platí za podobné nehoráznosti. Normální, nezkorumpovaný člověk myslí jinak. Za měsíc mi bude 60 let, vychovala jsem 3 syny, všichni pracují. Takže pamatuji jak fungoval stát před r. 1989. Naši tzv. politici a jejich nohsedové a další paraziti rozkradli co tady lidi vybudovali od r. 1945 a na co mohli při tom budování navázat z předválečné éry. Dle uveřejněných zpráv, lze dohledat na internetu, jsou tyto škody na hospodářství naší republiky 3x vyšší než válečné škody. Včetně škod co způsobili Američané bombardováním Prahy, Plzně, plzeňské Škodovky, ničením potravin, zásob, materiálu. I když tyto škody nebyly nikde uváděny až nyní a nebyly ani řádně vyčísleny. K tomu ukradl V.Klaus Kč z důchodového účtu, 300 miliard tím, že tento účet převedl do "společného" státního účtu. Aby měli co rozkrást. A žádná, Žádná vláda, za celá další léta ukradené Kč důchodcům NEVRÁTILA. Jsem roč. 1955, narodila jsem se 10 let po válce a po měnové reformě, z věna mé matky na které ji rodiče šetřili od jejího narození zbylo tak na peřiny. Před r. 1989 bych šla do důchodu v 56? letech, mohla bych se věnovat dál práci, rodině, vnoučatům, bez stresu jako mám nyní. Mám 2 maturity, jednu dálkově, se 2 dětmi, při třetím těhotenství. Všechny děti mám plánované a chtěné.Z finančních důvodů, nebyla práce, jsem šla o 2,5 roku do předčasného důchodu, "dávám" tak státu na sníženém důchodu cca 16% měsíčně. Moje generace je na tom ještě dobře, ti co zažili a přežili 1 nebo obě války, peněžní reformu, technické nároky atd... jsou státem 20 let VĚDOMĚ hnáni do bídy! A ještě z nich státní politika dělá parazity. Co tito lidé vytvořili často v akcích "Z" rádi rozkradli novodobí "státotvorci" a dnešní bohatci. Nezaměstnaní? Kolik podniků vědomě bylo zkrachováno? Aby je mohli ti co je měli vést, rozkrást? Dnes na nic není,bez EU dotací si ani neškrtneme. A současná vláda? To je humbuku pro tu okousanou finanční kost co předhodili důchodcům aby nám zavřeli huby. Pardon, ústa. Co si přidali sobě, víme všichni.Spoléhají na to, že důchodci nebudou vyvolávat nepokoje. Jenže ona je přeci jen spravedlnost. Ti, co poukazují na důchodce jako na parazity a předhazují nám jak se máme dobře, sami budou jednou v důchodu. Sklidí si sami co si zaseli.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2015 11:01 | george

Zvýšení důchodu o 100-200 Kč je gesto lidí, kteří nemají ani snahu zjistit si jakou částku musí občan - důchodce zaplatit aby ho stát neposlalpod most .
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2015 14:57 | jiří vlach

to by si mohli říci ukrajinští důchodci též. vývoj, jenž je tolerován, nedovolil takový rozvoj, jako v rozvinutých zemích, národ se rozdělil na tuneláře a manipulanty se zakázkami, a na ty, co mlčí. demokracie je lidovláda, lid je zde pohodlný a manipulovatelný, jen říká, co by si přál. vládnou ve vládě i v obcích ti aktivní, u nás ne vždy ti poctiví, voliči to umožňují, platí na ně hloupé plakáty, úsměvy a hesla, nejsou moudří a mají špatnou paměť
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2015 20:57 | Karel

Tomu kdo toto napsal,bych přál aby vydělával 12.000kč a potom odešel v 65 letech do důchodu. To by byl nátřesk. Co?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2015 18:43 | Jiří kalfiřt

Dostal jsem se náhodou k výpočtu valorizovaných důchodů na rok 2015.Za prvé,to by mělo býti viditelně na stránkách webu a facebooku a za druhé zdůvodněné proč se na rok 2015 zvyšuje základ důchodu o 1,6 % a né alespoň o 4,5 %.Co bylo v minulosti za povídání,že důchody budou v roce 2000 ve výši 20000 Kč.Chápu,že této částky ,zatím,nemužeme dosáhnout,ale bylo by to trošku únosné pro většinu důchodců v české republice.Nájmy,ceny potravin neůměrně vzrostly a valorizace nikoliv.Za sliby vládních struktur si nic nemůžeme koupit.Nejsem idealista i když jsem poctivě pracoval 56 let,ale takhle jsem si důchod nepředstavoval.A odkazy na výši důchodů v zemích na západ od nás,nemohu poukazovat.Pro nás je to pohádka.Tyto statistiky by jste měli uveřejňovat.A dodatek.Nikoho neohromuje průměrný plat,všichni víme kdo jeho výši ovlivňuje.Průměrný důchod se nikde neuvádí,protože by to bylo pro ostudu a výsměch pro všechny seniory.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 3. 2015 6:01 | marie

Konečně to někdo napsal jak to ve skutečnosti je. Mladým stát zajistil bezpracný život, mně do očí řeklo spousta mladých lidí, že rukama pracovat nebudou a za malé pemíze vůbec né. A ještě mají smradi tu drzost urážet důchodce? Já bych mu přála vydělávat si na důchod jak jsem musela já a mně podobní, kdybys byl můj vnuk tak dostaneš pár facek a umožnila bych každému mladému mudrlantovi se předvést. Neurážejte důchodce, běžte pracovat i za minimální mzdu a vydělávejte si na důchod, protože se může stát, že budete pod mostem a vybírat popelnice. Proč se nezeptáte mladí nemakačenkové kam stát zapotrošil 330 miliard co měli důchodci nadělané na důchody. Jó moji mladí přátelé, my jsme makali a ne závideli a čekali až na nás někdo nadělá.....jste jako ti chudáci cigáni, taky natahují stále paprče a nic nedělají...nějak divně někdo pojal tu svobodu...a co ti co pracují od rána do večera a těžce za pár korun, to mladé netrápí že???? ale důchody je trápí...ani korunu podpory bych nedala žádném ulejvákovi, at' je bílý, nebo črný, to neni řešení jen okrádání těch co pracují...
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2015 19:21 | olga

prosím,mohl byste mi prozradit kolik Vám je let? Do důchodu máte asi hodně , hodně daleko , že mám pravdu. A určitě by Vás ani ve snu nenapadlo , že i Vás se jednoho krásného dne bude důchod týkat. Ale věřte, stáří zaklepe i na vaše dveře a pak budete mluvit jinak.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2015 20:06 | Martina

Dobře zvyšuje duchod.ještě dalši rok o zvyšuje duchod.Martina
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2015 18:33 | Danuše

Souhlasím, že důchody by se měly valorizovat jinak.
Ale reaguji na něco jiného: co do dětí vložili (vychovali si) dnešní důchodci, to se jim dnes vrací. A netýká se to jen důchodových dávek. Podobně dopadne moje generace dnešního středního věku (mám 45 let) - jestli nás naše děti nezničí už ve chvíli, když nás už nebudou potřebovat (jak to dnes vidí ve filmu).
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2015 18:16 | Danuše

Důchody sice rostou, pravda: mimořádně těm, kteří už je velké mají. Těm, kteří žijí "z ruky do pusy", naskakují ty důchodové korunky žalostně pomalu (asi 0 100,- Kč/1 rok)....(smajlík) Ale když některý úředník, vzdělaný 3 vysokými školami, spočítá tomu všemu průměr, pak ve výsledku je Česko pro důchodce země zaslíbená... Tak zaslíbená, že vážně nemocní senioři často nemají ani na pečovatelskou službou a peníze, které se jim podařilo našetřit si na pohřeb, mnohdy vynaloží na nejnutnější pooperační péči. -d.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Volopich

podnikatel

Ivo Rittig

lobbista a podnikatel

Daniel Volopich
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Ivo Rittig
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services