Nejsilnější dívka na světě. Utekla z Afghánistánu a teď chce do Serie A
Fatima Haidari v Itálii pokračuje v tom, co jí Tálibán loni zakázal – studuje a hraje...více
Naši čtenáři s námi ušetřili už 16 368 736 Kč. Podívejte se na poslední poptávky a vyzkoušejte nás také. Vše je zcela zdarma.
Interaktivní grafiky
Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné
Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních...více
Nejlevnější byty v Česku. Podívejte se, co koupíte za půl milionu
Byty dál prudce zdražují. Přesto se dají najít i za půl milionu korun. Jak vypadají a...více
Tyhle řetězce mizí z Česka. Nepřežily covidové peklo
Dva roky s covidovými omezeními a uzavírkami znamenaly pohromu jak pro mnoho menších kamenných...více
Nové tipy, kam na výlet. Radši s plnou peněženkou
Pod Králickým Sněžníkem se otevírá Sky Bridge – nejdelší visutý most pro pěší na světě....více
Doporučujeme
Proč jsme doteď ksakru spali? Tahle malá součástka mění celý svět
Ta částka je až absurdní: 289 miliard dolarů, bezmála sedm bilionů Kč, na čipy. Spojené...více
Najít koš na prádlo není superschopnost vyhrazená matkám. Ženy, které se obětují pro rodinu,...
Všichni je známe. Buď byla taková naše vlastní matka, tchyně nebo máme podobnou kamarádku....více
Nejsilnější dívka na světě. Utekla z Afghánistánu a teď chce do Serie A
Fatima Haidari v Itálii pokračuje v tom, co jí Tálibán loni zakázal – studuje a hraje...více
Dôchodky sa v roku 2023 radikálne menia: Toto môžete očakávať + kalkulačka
Systém so zastrešeným dôchodkovým vekom schválený vládou v roku 2019 sa bude opäť meniť....více
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Zdeněk Pelcl
podnikatel, GZ Digital Media
Klára Samková
advokátka
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.
Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
12. 12. 2014 11:54, jezevec
snad ve všech restauracích, kde jsem za poslední měsíc byl - se s tím už před platností vyhlášky popasovali celkem inteligentně, a velmi svědomitě. na první straně žracáku byla vytištěná vyhláška a několikastránkový seznam s popisem všech dotčených alergenů, s číselnými kódy - a pak u každého jídla byly uvedeny číselné kody alergenů. až posem dobrý.
ale zároveň nemohu nepotvrdit podezření, že restauratéři "pro jistotu" uvádějí alergeny všude. přinejmenším mléko, celer, vejce, lepek, sója a siřičitany jsou ve všem kromě sodovky. a která kuchyně může garantovat, že žádné jídlo nepřijde do styku ani se stopovým množstvím hořčice, ryb, ořechů a arašídů, pokud se tyto komodity v kuchyni nacházejí? no tak jsou tam tyto alergeny "pro jistotu" uvedeny taky. nebo snad nikdy jste se v obchodě nezděsili, co všechno může obsahovat taková třeba ovocná tyčinka, nebo nevinně vyhlížející pomazánka?
takže spíš by mně zajímal názor nějakého alergika. pokud mu i malé množství nějakého alergenu způsobí újmu - zdali vůbec má potřebu chodit jíst do neznámé restaurace, a riskovat že obdrží relevantní informaci? že v nějaké prefabrikované ingredienci není stopové množství alergenu, aniž by o tom kuchař tušil? že někdo nešel kolem jeho jídla s hrstí plnou něčeho jiného, a nevědomky mu neukáplo? že se na prkýnku nakrájel celer (není to na něm poznat) a pak jeho nealergická mrkev? něco jiného přece je, uvést alergeny v jídle obsažené podle receptury - a něco zcela a úplně jiného je vařit antialergickou kuchyni, s rigidním dodržováním i molekulárních nečistot, nebo fyzické nepřítomnosti vybraných komodit. každá kuchyně, kde se normálně vaří normální jídlo, nutně musí obsahovat stopové riziko, že jakékoliv jídlo obsahuje úplně cokoliv.
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
12. 12. 2014 13:17, Petr
Unie potažmo stát by se měli starat hlavě o složení potravin a používání konzervantů. Vypisování alergenů nemá smysl, bude jich čím dál více, to budeme pak číst místo jídelníčků telefonní seznamy? Proč myslíte, že je tolik alergií. Máme to z přídavných látek, tzn. konzervantů, glutamátů a pod. Zakažte si éčka a vařte z prvosurovin, ne polotovarů, a to hlavně dětem doma. Pak nebudou alergici raketově přibývat.
Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)
12. 12. 2014 8:06 | Satai
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
12. 12. 2014 8:06 | balů
12. 12. 2014 8:04 | jmhad
12. 12. 2014 2:21 | jindřich
Jaký bude výsledek? Už dnes je to vidět ledaskde: na každém výrobku jsou uvedeny ty "zjevné" alergeny, např na krabici s mlékem – překvapivě – že obsahuje mléko a pak je tam skoro vždycky ten půvabný dovětek "…a může obsahovat stopy ořechů, suchých skořápkových plodů, soji, celeru, hořčice, kakaa, netopýřícho ucha, žabího slizu a …" Prostě se tam pro jistotu napíše všechno, abychom byli z obliga (jak taky jinak, když nám u případného soudu prakticky hrozí likvidace firmy) a chudák alergik nakonec vlastně zase neví nic.
Jen další úřední buzerace, která se snaží předstírat potřebnost bruselských parazitů a která nikdy nemůže nahradit normální dobrou vůli a ohleduplnost – tu je ale potřeba ve společnosti dlouhodobě kultivovat, nelze ji nařídit :-(
Stránka 2/2
Následující