Interaktivní grafiky
Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank
Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla
Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více
Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky
Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Martin Stropnický
umělec a politik
Petr Toman
advokát
100,00 %
z 7 duelů
33,33 %
z 6 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
12. 12. 2014 11:54, jezevec
snad ve všech restauracích, kde jsem za poslední měsíc byl - se s tím už před platností vyhlášky popasovali celkem inteligentně, a velmi svědomitě. na první straně žracáku byla vytištěná vyhláška a několikastránkový seznam s popisem všech dotčených alergenů, s číselnými kódy - a pak u každého jídla byly uvedeny číselné kody alergenů. až posem dobrý.
ale zároveň nemohu nepotvrdit podezření, že restauratéři "pro jistotu" uvádějí alergeny všude. přinejmenším mléko, celer, vejce, lepek, sója a siřičitany jsou ve všem kromě sodovky. a která kuchyně může garantovat, že žádné jídlo nepřijde do styku ani se stopovým množstvím hořčice, ryb, ořechů a arašídů, pokud se tyto komodity v kuchyni nacházejí? no tak jsou tam tyto alergeny "pro jistotu" uvedeny taky. nebo snad nikdy jste se v obchodě nezděsili, co všechno může obsahovat taková třeba ovocná tyčinka, nebo nevinně vyhlížející pomazánka?
takže spíš by mně zajímal názor nějakého alergika. pokud mu i malé množství nějakého alergenu způsobí újmu - zdali vůbec má potřebu chodit jíst do neznámé restaurace, a riskovat že obdrží relevantní informaci? že v nějaké prefabrikované ingredienci není stopové množství alergenu, aniž by o tom kuchař tušil? že někdo nešel kolem jeho jídla s hrstí plnou něčeho jiného, a nevědomky mu neukáplo? že se na prkýnku nakrájel celer (není to na něm poznat) a pak jeho nealergická mrkev? něco jiného přece je, uvést alergeny v jídle obsažené podle receptury - a něco zcela a úplně jiného je vařit antialergickou kuchyni, s rigidním dodržováním i molekulárních nečistot, nebo fyzické nepřítomnosti vybraných komodit. každá kuchyně, kde se normálně vaří normální jídlo, nutně musí obsahovat stopové riziko, že jakékoliv jídlo obsahuje úplně cokoliv.
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
12. 12. 2014 13:17, Petr
Unie potažmo stát by se měli starat hlavě o složení potravin a používání konzervantů. Vypisování alergenů nemá smysl, bude jich čím dál více, to budeme pak číst místo jídelníčků telefonní seznamy? Proč myslíte, že je tolik alergií. Máme to z přídavných látek, tzn. konzervantů, glutamátů a pod. Zakažte si éčka a vařte z prvosurovin, ne polotovarů, a to hlavně dětem doma. Pak nebudou alergici raketově přibývat.
Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)
15. 12. 2014 15:40 | PM
15. 12. 2014 15:37 | PM
15. 12. 2014 11:32 | Gabriel Pleska
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
15. 12. 2014 11:02 | V.Mlich
15. 12. 2014 9:46 | czhunter
To jsou Češi v pohostinství opravdu o tolik větši kre*éni než Slováci, že to na rozdíl od nich nemůžou zvládnout?
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
12. 12. 2014 20:38 | Rada
Doufám, že MUDr. je jen váš nick na penize.cz a že lékařem nejste.
Jen doufám (rád bych věřil), protože ignorantů jako jste vy je bohužel mezi lékaři hodně. Např. naše známá měla bolesti břicha. Všude ji měli za simulanta a žádný lékař jí to nevěřil (koho něco bolí ve třiceti je přece simulant). Rakovinu odhalili příliš pozdě a před několika lety zemřela. Zbyly po ní dvě děti.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
12. 12. 2014 17:48 | MUDr.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
14. 12. 2014 22:42 | jezevec
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
13. 12. 2014 17:11 | miro
13. 12. 2014 12:46 | kiskim
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
13. 12. 2014 12:22
Já bych naopak do takové restaurace nešel. Když je restauratér lempl, co nedokáže správně udělat jídelní lístek, jak mu mám věřit, že dokáže dobře udělat jídlo? Když je tohle jeden zákon, na který kašle a ochcává, na jaké zákony a předpisy ještě kašle? Nehodlám to zjišťovat, nehodlám to riskovat, nehodlám to na sobě zkoumat.
Restaurace to není jen "žrádlo", to je soubor služby, prostředí, chování personálu ... a jídla. Je jich hodně, ty horší můžou klidně zkrachovat.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
13. 12. 2014 9:13 | jan68
12. 12. 2014 17:43 | Gabriel Pleska
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
12. 12. 2014 13:17 | Petr
12. 12. 2014 12:45 | MUDrStehlík Josef
12. 12. 2014 12:03 | jezevec
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
12. 12. 2014 12:02 | Honza
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
12. 12. 2014 11:54 | jezevec
takže spíš by mně zajímal názor nějakého alergika. pokud mu i malé množství nějakého alergenu způsobí újmu - zdali vůbec má potřebu chodit jíst do neznámé restaurace, a riskovat že obdrží relevantní informaci? že v nějaké prefabrikované ingredienci není stopové množství alergenu, aniž by o tom kuchař tušil? že někdo nešel kolem jeho jídla s hrstí plnou něčeho jiného, a nevědomky mu neukáplo? že se na prkýnku nakrájel celer (není to na něm poznat) a pak jeho nealergická mrkev? něco jiného přece je, uvést alergeny v jídle obsažené podle receptury - a něco zcela a úplně jiného je vařit antialergickou kuchyni, s rigidním dodržováním i molekulárních nečistot, nebo fyzické nepřítomnosti vybraných komodit. každá kuchyně, kde se normálně vaří normální jídlo, nutně musí obsahovat stopové riziko, že jakékoliv jídlo obsahuje úplně cokoliv.
12. 12. 2014 10:07 | Hunda
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
12. 12. 2014 8:08 | Satai
A hostinští ne a ne karty na stůl a říct, co je jejich tajná ingredience.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
Stránka 1/2
Předchozí