Injekce pro osamělé rodiče: Za neplatiče zaplatí alimenty stát

Děti z neúplných rodin nemůžou být bity na tom, že na ně táta mámě nebo máma tátovi neplatí alimenty. To je argument ministryně práce pro zavedení zálohového výživného. Za neplatiče by podle ní měl alimenty hradit stát. A pak je vymáhat. Co si o tom myslíte? Kde jsou hranice osobní a kolektivní zodpovědnosti? A za co všechno vlastně může stát „ručit“?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 3. 2015 21:47

No já teda fakt nevím. Chlap začal chlastat, tak jsem od něj odešla, hlavně protože byl hrubý a nechtěl se léčit. teď má platot 2000 měsíčně. To se mi nezdá nijak velká částka, hlavně proto, že jinak nám nic nepřispívá. Já přitom jenom na léky za syna utratím 1500 měsíčně. Takže opravdu nemám na rozhazování. Navíc teda bejvalej mi místo oněch 2000 pošle 100 měsíčně s tím, že víc nemá. Exekutor zase, že mu nemá co zabavit, protože střídá zaměstnání snad častěji, jak ponožky. Takže nám by se rozhodně hodila pomoc od státu. Navíc milý pisateli, od stítu mám sice úlevu na daně, ale nijak závratná není. Příspěvek na bydlení nedostanu, protože bydlím v pronájmu( naštěstí platím vážně jen služby a nájem stejný, jako ve státním bytě)a kdybaých bydlela ve vlastním, tak taky nárok pomalu není. A na sociální příspěvek mohu zapomenout, protože jsem si vydělala o 10 korun víc, než mají v předpisech. Chápu samozřejmě ty zodpovědné otce, ale zady se bavíme o těch, kteří se vyhýbají povinnostem.

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 9. 2018 23:08, Zdena Zumrová

Ženy vzpamatujte se, my jsme s manželem již 54 let . Ale co si ženy teď dovolují na muže je hnus. Já se nedivím že muži ženy opouštějí a chodí raději do hospody. Ženy si myslí když porodí dítě že muž je povinen je živit , to je ale omyl dámy. Když jste chtěly dámy dítě byly jste milé, pozorné, pracovité, vstřícné, kam se podělo ??? Jak vychováváte své děti s nenávisti k otci ?? Tak se nedivte že nechtějí se o vás s dítětem starat!!

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 51 komentářů)

13. 11. 2014 14:42 | Jirka

A každá rozhoďnožka přestane přemýšlet úplně. Peníze jí půjdou tak co by se zabývala nějakým výběrem chlapa!!!!!
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2014 13:52 | marie

je plno slušných samoživitelek třeba i s VŠ vzděláním,které se o děti a domácnost vzorně starají ,maji třeba i 2 zaměstnání nebo brigády aby vše zvládli..nehažte všechny do jednoho pytle
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2014 13:47 | helena

když muž neplatí alimenty v nejhoším případě ho zavřou a nic se dál neřeší děti se svých alimentů stejně nedomůžou v našem státě,to by tu musely být úplně jiné zákony a hlavně jiná politika než tihle zkorumpovaní alkoholici a tupé mozky bojovala jsem o alimenty svých 3 dětí 11 let a výsledek ? O
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2014 13:28 | Vavřín

znám případ, kdy svobodná matka dvou dětí (každé jiný otec) do rodného listu nechala zapsat "otec neznám". Tím se vyhnula problémům s dobýváním alimentů, na děti platí stát. A pak, že jsou mazaní jen Romové
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2014 12:00 | jezevec

možná má stát skutečně lepší možnosti něco exekutivně vymáhat, než nějaká chudák matka samoživitelka na ubytovně, bez vzdělání a bez peněz. určitě bude pár takových, které se provinily jen špatným výběrem partnera, a jejich dětem to pomůže. na druhou stranu - proč právě alimenty? bude taky stát vymáhat pohledávky matkám-samoživitelkám-podnikat elkám,kterým někdo zůstal dlužen stokrát větší částku než nějaké výživné? bude taky stát řešit likvidační dluhy matkám-samoživitelkám-blbkám, které si nabraly dluhy u pepy z providentu a schovávaly se před exekutorem, až se jejich závazky vyšplhaly na tisícinásobek výživného? a bude taky stát kupovat obědy matkám-samoživitelkám-kuřačkám ,které prokouří víc než alimenty, a pak jim jakože nezbyde na obědy pro dítě? a bude stát vymáhat vrácení mezd od učitelů dívek, které se blbě učily, a dneska ty děvčata nejsou ekonomicky schopné se bez cizích peněz postarat o vlastní domácnost? a bude stát vymáhat vrácení rodičovských příspěvků od rodičů, kteří svoje děti blbě vychovali, kouřili a chlastali, a vychovali z nich pologramotné nevzdělatelné a práce-neschopné parazity? proč zrovna alimenty? vždyť lidská bída a neštěstí nemá konec, a jsou i horší trable.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2014 8:45 | DrLík

Vím, že nic není černobílé, ale... Každý člověk by měl být zodpovědný za své činy a výběr partnera každý dělá dobrovolně. Pokud i k takto k důležitým věcem lidé přistupují s vědomím, že "se nic neděje, on to za mě stát pak vyžehlí", tak se pak nedivme že jsme s rodinou tam kde jsme. Stát by měl podle mě pomáhat tam, kde rodič chybí z důvodu úmrtí apod., ne automaticky v takovýchto případech... Viz například tento velmi výstižný článek - http://vetvicka.blog.idnes.cz/c/434651/Stat-zavrhnul-manzelstvi-a-podporuje-slepice.html
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2014 8:25 | Roger

Co to je stát? Zvednou nám daně, okradou poctivé a ty, co se o své potomstvo starají dobře a nacpou to zase spodině. To raději zákonem zakázat rozvody a děti počaté ze smilstva, než toto.
Vím, že by to u většinové společnosti neprošlo, ale proč socani skoro vždy uvažují tak, že se postaví na stranu zla na úkor dobra? Nebo si snad vy socanští zaslepenci myslíte, že rozvádět se je DOBRO, že počít děti mimo perspektivní partnerský vztah je DOBRO, a naopak, že to, co jsem napsal, že by bylo lepší uzákonit (tedy starat se o děti po celé jejich dětství jako stabilní pár) je ze ZLÉHO?
Stát by měl mít především sílu na to pohledávky vymáhat a v podstatě prosazovat DOBRO. Ale ne tak, že okrade ty, co mají vztah k dětem a partnerům v pořádku, a pak to rozdají. Ono se to dobře rozdává z cizího, vy socanští zloději, abyste si za to koupili hlasy těch, co v životě selhávají...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2014 7:41 | babi

Je fakt, že stát má k vymáhání pohledávek u neplatičů více možností než například matka, která se stará o dvě děti. Moje dcera nedostávala alimenty, protože "tatínek" na ně neměl. Neustále si bral půjčky od banky a kupoval nová auta, která přepsal na rodiče a na sourozence, takže stále splácel bance a on sám nic neměl. Banka si nezjišťuje, jestli dluží alimenty. Myslím, že stát by se, v rámci sociální politiky, měl o tyto rodiče postarat a neplatiče "skřípnout".
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2014 7:39 | Vodovod

Řešení nevidím. Pracovala jsem v justici a dělala mimo jiné výkony rozhodnutí, tedy i vymáhání výživného. Tyto situace se řešily různým způsobem. Dokonce tak- a nevím zda něco nový Občanský zákoník změnil - že matky dětí požadovaly placení výživného po rodičích otce dětí, tedy dlužníka . Za socialismu bylo snazší vypátrat pobyt dlužníka-otce , existovala povinnost přechodných pobytů. Vím, že ale ani tehdy nebylo možné ,, vyrazit,, z otců ani korunu a pokud je soud odsoudil do vězení, také někdy ve výkonu trestu nezaplatili ani korunu. , i když výživné byla přednostní pohledávka. V současnosti?? Není povinnost hlásit trvalý pobyt, není povinnost pracovat atd.atd. Paní ministryně zřejmě žije mimo realitu a nemá o tomto problému ani ,, páru,,. Je mi líto matek a dětí, ale na druhé straně - v některých případech je nelituji, protože dobře věděly, že si berou např. alkoholika, člověka závislého na automatech případně nefachčenka. Je to případ od případu . Výživné se stanovuje podle výši příjmů rodičů , sice i potřeb dítěte, ale především příjmů . Je také možné, že pokud bude platit výživné za otce stát, bude docházet ke zneužívání dávek. Stát důchodcům přidá 200 Kč a na druhé straně hodlá platit výživné za neplatiče a s výhledem, že tyto peníze se do státní kasy nikdy nevrátí?? Tak to je trochu podivné řešení. Především by se měli zákonodárci zabývat problémem takových dětí v jiném směru. Může se stát, že takové dítě vystuduje, povede se mu finančně dobře , získá majetek . Nezájem otce se projeví v okamžiku , jak píše paní Marcela a nebo, to je mnohem horší, může dítě zemřít dřív jako otec- tedy dlužník. Dítě zemře jako bezdětné a dědicem se tedy stane neplatič, dlužník , bezcharakterní člověk - tzv. otec. Případní další dědici budou mít práci , kterou jim nezávidím. Ale dost - podle mne paní ministryně by měla přehodnotit svůj ,, nápad,, protože toto není správné řešení. Snad , píši snad , takovým rodinám poskytnout pro děti nějaké poukázky na oblečení , jídlo a pod. ale není možné v tomto případě stavět jejich životní úroveň na úroveň jiných dětí, jejichž rodiče pracují a o děti se starají. Bohužel , současný systém vytvořil různé sociální skupiny a pochybuji, že se na tom něco změní.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2014 7:27 | jarda

Tomu se říká podpora rodiny podle sociální demokracie. V praxi to znamená, že fungující a úplné rodině, resp. zodpovědným rodičům, sebereme víc na daních (protože někde se ty peníze vzít musí, že) a dáme je nefungující ne-rodině (nebo, jak je dnes oblíbené říkat "neúplné rodně"), resp. nezodpovědným rodičům, aby mohli dál být nezodpovědní. Jestli by stát raději neměl pracovat na to tom, aby bylo vymahatelné právo a spravedlnost pro každého poškozeného, místo aby převracel další právo (v tomto případě funkčních rodin).
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2014 6:38 | Marcela

Na jednu stranu se mě chce říci ano. Sama mám z rodiny zkušenost, že otec neplatí , již několik let.Vzít mu není co a zda někde pracuje nevíme.O vnuka nikdy neprojevil zájem .Vnuk nyní chodí na VŠ,ale neplatil již když navštěvoval SŠ a možná i poslední roky na základce.Je dobré ,že dcera má práci a slušný plat a my také něco přispějeme,ale přispíváme vlastně za někoho,kdo by měl ze zákona platit na svoje dítě.Dcera byla i u právníka se poradit a bylo jí sděleno, že je to asi ztracené.Hlavně ať chodí na soud jednou za čas hlásit, že alimenty nechodí,protože se již setkaly s takovým případem, že otec ,který neplatil na svoje dítě,si potom ve stáří najednou vzpomněl ,že má potomka a protože měl existenční minimum,chtěl po synovi peníze.Tak aby měli nějaké doklady,že otec neplatil výživné. Dovedu si ,ale představit zoufalou situaci matek,které nemají práci a nebo práci s minimální mzdou,zde je opravdu situace zoufalá. Na druhou stranu co by ještě měl stát platit? Z většiny otců by ty peníze stejně nedostal zpět a to ani v tom případě, že by je odsoudili a zavřeli do vězení.To by museli mít vězni práci a povinnost pracovat.A pak by to nemusel hradit stát,ale mohli by je zavřít rovnou a posílat peníze na svoje děti. Řešit by se to ,ale určitě mělo...
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michaela Maláčová

modelka a podnikatelka

Petr Teplý

ekonom

Michaela Maláčová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Teplý
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services