Aleš Michl: Filozofie úklidu na Ministerstvu financí

Aleš Michl | rubrika: Komentář | 7. 5. 2014 | 5 komentářů
„Začalo to v Londýně, pokračovalo na ministerské úrovni v Praze a vyústí to v revoluční zveřejňování dat v české státní správě.“ Aleš Michl, ekonom a vedoucí Babišovy Rady ekonomických poradců, vysvětluje v komentáři pro Peníze.cz, jak by se mělo šetřit na ministerstvech. K textu exkluzivně zveřejňujeme přehled některých výdajů státních úřadů a plán na jejich zeštíhlení.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

15. 6. 2014 19:00

Vážený pane Michle,
Mám obavu, že jste si nevšiml velmi vážného rozdílu mezi britským systémem a pod ním uvedenou ochutnávkou. Bristký systém porovnává ceny vzájemně porovnatelných položek a navrhuje konkrétní řešení snížení tam, kde cena na nejakém ministerstvu přesahuje ministerský průměr. To se dá dělat u lehce definovatelných položek, u položek u kterých se dá spočítat jejich počet a vypočítat průměrná cena, jako je třeba počítač. Podobným příkladem by mohlo být třeba porovnání průměrné ceny jedné tužky, jedné role toaletního papíru, jednoho auta, nebo jednoho jídla pro jednoho zaměstnance na jeden den. Dále navrhuji k porovnání třeba průměrný nájem jedné místnosti, cena jedné tiskárny, cena jednoho stolu v konferenční místnosti, apod. Tyto jednotlivé kusy se dají mezi sebou velmi snadno a přehledně porovnávat napříč ministerstvy (viz bristký model.) To, co níže navrhujete, má ale s britským systémem pramálo společného. Dovoluji si odhadnout, že potřeby právního poradenství se u jednotlivých ministerstev liší a že to záleží na obsahu tohoto poradenství a na obsahu práce těchto ministerstev. Proto ano, například "jedna hodina jednoho právníka" by se porovnat dala, ale porovnávání těchto kategorií mezi sebou má pramálo smysl, a plošné snížení o padesát procent bez uvedení logického důvodu, např. proč si myslíte, že se na všech ministerstvech plýtvá stejnou, padesátiprocentní mírou, je zcela zcestné, absurdní, a jestě o kategorii pitomnější než plošné šktrty minulé vlády, které alespoň nechávaly ministrům prostor si rozhodnout podle priorit svého rezortu, kde šktrat a kde nikoliv.
Velmi oceňuji Váš zájem o britský model, ale zdá se mi, že pod ním uvedená tabulka nereflektuje skoro nic z geniality onoho modelu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 5. 2014 16:35 | cml11

On celý ten slavný "návrh" v tabulce vypadá jako prosté vydělení čísel roku 2015 dvěma. Jeho předkladatel by úspěšně prošel druhou třídou základní školy. Gratulujeme :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2014 10:53

Dobře, že se ta data zveřejňují. No a jestli jsou schopní skutečně ušetřit a ty náklady ořezat, uvidíme za rok. Každopádně jen ať šetří tímhle způsobem, Kalousek na to šel špatně.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2014 10:51 | jelen se zlatyma parohama

A hergot, je videt ze pohadky uz prd vydelavaji, tak se snolik Pacholik vydal na lov. 23 mega za rok, good, koupime novou chatu a uz k nam konecne prestanou lizt ty jeskynky...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2014 7:38 | eďa

Návrhy úspor pro rok 2015 jsou překrásné, mazání medu okolo úst je stále stejné už 25 let, ale zajisté zůstane jen u návrhu, který nepůjde nakonec prosadit stejně jako sníženou sazbu na pleny. Ale hlupáci tomu uvěří a půjdou volit slibotechny. Co by všichni ti straničtí vyžírkové dělali ? Kdepak, naopak výdaje pro rok 2015 budou růst, stejně jako daně a poplatky až do hořkého konce systému téhle pseudodemo-krácie.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Pithart

politik

Jiří Paroubek

politik

Petr Pithart
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services