Očima expertů: Je třeba zabít deflaci?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 28. 2. 2014 | 6 komentářů
Je hrozba deflace opravdu tak závažná, aby proti ní musela ČNB bojovat měnovou intervencí? Čeká Evropu japonský scénář? Zeptali jsme se ekonomů Pavla Sobíška, Jana Bureše, Aleše Michla a dalších odborníků ze světa financí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 3. 2014 9:54, jp

Deflace, tj. klesající ceny, znamenající, že si mohu koupit více za stejnou výplatu (příjem), je špatná. Inflace, tj. rostoucí ceny, znamenající, že si mohu koupit méně, je dobrá. Podivná logika.
„Deflace je hrozba, klesnou všechny ceny, lidé si toho všimnou, nebudou nic kupovat, všechny peníze nacpou do matrací a počkají si, až všechny ceny klesnou, roztočí se deflační spirála, firmy nebudou mít odbyt, začnou propouštět, zkrachují, katastrofa.“ Nesmysl. Co se to snaží lidem namluvit?
Neklesnou ceny všech výrobků a služeb najednou, některé ceny klesnou, jiné se mohou zvýšit. I s klesajícími cenami je možné hledat ziskové příležitosti, deflace prověří konkurenci, ti nejslabší z kola vypadnou, ostatní je nahradí, poté případně zvýší ceny (můžeme zase jásat). Ekonomika je živoucí organismus. Budou-li ceny klesat, nebo stoupat, záleží na každém z nás – co, kdy, od koho kupujeme atd. Nepotřebujeme centrální orgány, „odborníky“, kteří by o tom rozhodovali za nás, a kteří pouze zvýhodňují jedny na úkor druhých. Inflace navíc neznamená, že firma může zdražit – často spíše musí, protože jí vzrostou náklady na vstupy. Někdy si navíc firma kvůli konkurenceschopnosti zdražit dovolit nemůže, a tak jí klesnou marže v důsledku rostoucích nákladů. Pak může skutečně dojít k propouštění.
Centrální banka že pomohla ekonomice? Pomohla (možná) několika exportérům, hoteliérům apod. Drtivá většina obyvatel bude mít dražší potraviny, pohonné hmoty (na ně je navázáno prakticky vše) atd. Klesne jejich životní úroveň. Nyní si budeme připadat ještě jako větší žebráci, vyrazíme-li někam do (vyspělého) zahraničí. Cizincům se zlevnily naše nemovitosti o 6 až 10 %. Větší poptávka ze zahraničí zvýší ceny našincům, omezí dostupnost bydlení (opět bychom z toho vlastně měli mít radost).
Deflace je pro obyčejného člověka dobrá, inflace špatná, a nikoliv naopak, jak se nám snaží namluvit. Deflace je hrozba akorát pro dlužníky a největším dlužníkem je stát – to je hlavní důvod pro obhajování inflace po celém světě! Inflace dluh snižuje, deflace zvyšuje.

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 4. 2014 11:49, Radílek

Ovšem pro jakého obyčejného člověka je deflace lepší ? Pokud by jste věci alespoń trochu rozuměl, pak by jste věděl, že Váš obyčejný člověk by neměl práci a nakupovat levnější věci by neměl za co. Více zatím studujte příteli...pak komentujte.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

11. 4. 2014 11:49 | Radílek

Ovšem pro jakého obyčejného člověka je deflace lepší ? Pokud by jste věci alespoń trochu rozuměl, pak by jste věděl, že Váš obyčejný člověk by neměl práci a nakupovat levnější věci by neměl za co. Více zatím studujte příteli...pak komentujte.
-15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2014 22:41

Dluhové koule! Dobrý, Bureš!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2014 9:54 | jp

Deflace, tj. klesající ceny, znamenající, že si mohu koupit více za stejnou výplatu (příjem), je špatná. Inflace, tj. rostoucí ceny, znamenající, že si mohu koupit méně, je dobrá. Podivná logika. „Deflace je hrozba, klesnou všechny ceny, lidé si toho všimnou, nebudou nic kupovat, všechny peníze nacpou do matrací a počkají si, až všechny ceny klesnou, roztočí se deflační spirála, firmy nebudou mít odbyt, začnou propouštět, zkrachují, katastrofa.“ Nesmysl. Co se to snaží lidem namluvit? Neklesnou ceny všech výrobků a služeb najednou, některé ceny klesnou, jiné se mohou zvýšit. I s klesajícími cenami je možné hledat ziskové příležitosti, deflace prověří konkurenci, ti nejslabší z kola vypadnou, ostatní je nahradí, poté případně zvýší ceny (můžeme zase jásat). Ekonomika je živoucí organismus. Budou-li ceny klesat, nebo stoupat, záleží na každém z nás – co, kdy, od koho kupujeme atd. Nepotřebujeme centrální orgány, „odborníky“, kteří by o tom rozhodovali za nás, a kteří pouze zvýhodňují jedny na úkor druhých. Inflace navíc neznamená, že firma může zdražit – často spíše musí, protože jí vzrostou náklady na vstupy. Někdy si navíc firma kvůli konkurenceschopnosti zdražit dovolit nemůže, a tak jí klesnou marže v důsledku rostoucích nákladů. Pak může skutečně dojít k propouštění. Centrální banka že pomohla ekonomice? Pomohla (možná) několika exportérům, hoteliérům apod. Drtivá většina obyvatel bude mít dražší potraviny, pohonné hmoty (na ně je navázáno prakticky vše) atd. Klesne jejich životní úroveň. Nyní si budeme připadat ještě jako větší žebráci, vyrazíme-li někam do (vyspělého) zahraničí. Cizincům se zlevnily naše nemovitosti o 6 až 10 %. Větší poptávka ze zahraničí zvýší ceny našincům, omezí dostupnost bydlení (opět bychom z toho vlastně měli mít radost). Deflace je pro obyčejného člověka dobrá, inflace špatná, a nikoliv naopak, jak se nám snaží namluvit. Deflace je hrozba akorát pro dlužníky a největším dlužníkem je stát – to je hlavní důvod pro obhajování inflace po celém světě! Inflace dluh snižuje, deflace zvyšuje.
+66
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2014 13:33 | lajos

Celkem hezky to panove, kteri si na rozdil od pana Singera nebo pana Michla, mohou rikat narodohospodari popsali zde:

Jde také o nepochopení toho, jak skutečně funguje reálná ekonomika a zda je možné ji stimulovat, resp. převést na dráhu trvalého ekonomického růstu tzv. řízenou devalvací.
Mnoho českých firem, především dodavatelů pro zahraniční odběratele – zejména jde o dodavatele komponentů a dílů –, pracuje s tzv. otevřeným účetnictvím ve vztahu ke svým odběratelům. V praxi takové ustanovení znamená, že zahraniční odběratelé jejich produkce mají možnost kontrolovat, resp. nahlížet do vnitropodnikové kalkulace našich výrobců. Konkrétně jde o to, že daný výrobek český producent dodává za cenu např. 200 Kč. Při kurzu 25 Kč/€ jsou náklady zahraničního odběratele 8 €. Pokud však dojde ke změně kurzu např. na 27,5 Kč/€, pak zahraniční odběratel automaticky neplatí jako dosud 8 eur, ale i nadále 200 Kč, tj. tentokrát 7,30 €. Pouze pokud český odběratel prokáže vzestup nákladů, pak mu může být část jeho vzestupu nákladů kompenzována.
- See more at: http://www.blisty.cz/art/71906.html#sthash.X9cjZbjp.dpuf
prelozeno pro Tlustocha Singera do jeho imbecilni reci, s exportem se nestane nic, mistnimu obyvatelstvo bude nakupovat draho.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2014 8:50 | eďa

Vymyslet nový stabilní systém ? Ten je přece dávno vymyšlený. Prvobytně pospolná společnost. Vzdání se vlády gaunerů, lumpů - mamonu za každou cenu. Víte, je lehké nasytit chudé, ale nesmírně těžké až nemožné je nasytit botaté.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2014 4:27 | Deflace BU BU bu - jiný pohled

Když někdo řekne "deflace je špatná" ... většina lidí tleská. Když někdo řekne "je potřeba šetřit " ... většina lidí tleská.
V té ekonomice něco smrdí a pomalu se ztrácí logika. Americký prezident řekl "budoucnost je ve spotřebě" ... a celý svět zatleskal a přijal zlatem nepodložený dolar. Až jednou lidi řeknou - je to blbost - bankovní sektor to položí. Bude to špatně? Ekonomové si budou rvát vlasy a diskutovat v médiích, ministři budou vymýšlet nové daně ... v zájmu našich dětí "Budoucnost je ve sdílení a úspoře nenahraditelných zdrojů". Jen je potřeba vymyslet nový STABILNÍ SYSTÉM.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Janeček

producent a podnikatel

Ivana Šachová

podnikatelka, Silex

František Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ivana  Šachová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services