David Miklas: 3D tisk otvírá neuvěřitelné možnosti. Časem ho budeme využívat všichni

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 12. 10. 2013 | 11 komentářů
Můžou se 3D tiskárny brzy objevit v běžných českých domácnostech? Nalezne tato nová technologie praktické využití? A nejsou řeči o technické revoluci, kterou by měl prý 3D tisk přinést, zatím jen science fiction? Přečtěte si rozhovor s mladým vývojářem Davidem Miklasem.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 10. 2013 15:17, jezevec

praskne vám plastové kolečko, pant, nebo nejaký šteftík, u věci kterou ještě nechcete vyhodit, ale díly s k ní už dávno nedají sehnat. díl si oscanujete, doplníte zlomenou část, vytisknete. do roka a do dne to budete dělat pro spousty lidí ze svého okolí a náklady se vrátí. moje zkušenost.
i když, největším polem využití je tzv prototyping. u výroby plastů je neskutečně nákladné vytvářet licí (vstřikovací) formy, nebo obrábět plasty z ingotu. možnost vytisknout si za dvě hodiny deset verzí na testování, a druhý den jiných dvacet - je k nezaplacení.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 10. 2013 19:58, eďa

Bingo, jezevče.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

13. 10. 2013 19:58 | eďa

Bingo, jezevče.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2013 15:17 | jezevec

praskne vám plastové kolečko, pant, nebo nejaký šteftík, u věci kterou ještě nechcete vyhodit, ale díly s k ní už dávno nedají sehnat. díl si oscanujete, doplníte zlomenou část, vytisknete. do roka a do dne to budete dělat pro spousty lidí ze svého okolí a náklady se vrátí. moje zkušenost. i když, největším polem využití je tzv prototyping. u výroby plastů je neskutečně nákladné vytvářet licí (vstřikovací) formy, nebo obrábět plasty z ingotu. možnost vytisknout si za dvě hodiny deset verzí na testování, a druhý den jiných dvacet - je k nezaplacení.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2013 15:07 | czhunter

PS: Proč není na webu be3D žádná makrofotografie vytištěných modelů?

Mně to přijde jako dost důležitá věc a konkurence, třeba firma Shapeways, je běžně ukazuje
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 10. 2013 14:59 | czhunter

To co píšete je krásný "sen" bohužel zcela nereálný.
Nebudu teď uvažovat, že dnes, ani za 5 nebo 10 let se ekonomicky nedostanete na takovou úroveň, aby se vám to vyplatilo (cena přístroje + cena materiálu + odpad (který je - oproti tvrzení v článku - obrovský, často klidně 50% materiálu) + cena energií ... oproti ceně plastového dílu lisovaného po milionech kusů), ale budete mít jiný - technický problém.
Ona ta tiskárna umí v zásadě tisknout jen jeden materiál. Ale držátko od ledničky, tlačítko na notebooku, kostička lega, ramínko na oblečení - to vše se nedělá z jediného druhu plastu - a není to náhoda, protože každá ta věc má jiné nároky na mechanické, optické a chemické vlastnosti či povrchové úpravy. A to tou tiskárnou neumíte rozlišit, takže to vlastně nefunguje (nebo jen mizerně).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2013 13:07 | Petr

Dobrý den moc pěkně napsaný článek však co jsem měl možnost vidět na výstavách kde se 3Dtiskárna od společnosti BE3D prezentovala tak výsledek poměrně špatný (model ujížděl,vynechával vrstvy) ale chapu že je to začínající společnost. Však v české republice je již pár let fungující sice ne tak medialně známá firma 3Dfactories která má mnoha zákazníky ověřený produkt.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 10. 2013 9:48 | SocPredator

Díky za příspěvek. Toto jsou věci, které mě napadly, bohužel nevěřím tomu, že by vytisklé věci byly schopné nahradit ty průmyslově vyrobené, a zřejmě ani cenou, natož kvalitou. U lega to asi vadit nebude, ale pole hraček jsem neodsoudil. Druhým aspektem je pak plast. Uvítal bych spíše výtisky z kovů, ale je mi jasné že tam bude energetický zádrhel.
Podle mě je to slepá vývojová větev, je to takové vylepšené modelování z moduritu - osobně mi z dětství žádná moduritová figurka nevydžela, asi jsem divnej, ale nechci mít (a nemám) kolem sebe všechno plastové - třeba příbor určitě ne. Když se podívám jaké jsou ještě dnes náklady na 2D tisk, tak prostě nevěřím, že by to ekonomicky mohlo fungovat. Jasně, že bych se rád mýlil, ale pak by to byla opravdu průmyslová revoluce, protože výrobci by se potýkali se stejným problémem jako např. dnes prodejci hudby na CD :-)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2013 3:19 | Tomáš Ruprecht

Dobrý den, chtěl bych reagovat na pana SocPredátora, že nevidí žádné reálné využití pro domácnosti.
Jen na úvod k ceně - dle mého názoru je to ideální např. tak, že si široká rodina (20 lidí), kteří třeba bydlí na sídlišti blízko sebe, tak si to pořídí a společně ji budou využívat a tím se náklady (43 000) postupně vrátí... a jak? (Nebo prostě budete tisknout kamarádům a dalšímu širokému okolí, než ceny klesnout např. na 10-15 tisíc, což už bude naprostá bomba a bude to již v rámci možností co 3D tisk umožňuje opravdu za HUBIČKU).
No, potenciál je přeci v tom, že když je to 3D a materiál je plast, no tak si teoreticky můžu vytisknout vše, co bych si jinak musel koupit v obchodě - někdo vtipně poznamenal, že večer se mu už nechtělo do Tesca a v šatníku mu došly věšáky(ramínka) na oblečení, tak si jeden v 3D softwaru během 20 minut vyprojektoval a vytiskl si tak pár kousků :-)
Co ale např. dražší věci - budu chtít dítěti koupit lego - mám dvě možnosti - buď za 2000 Kč koupím hotový produkt v krámě, nebo si dám ten čas, vyprojektuju si všechny potřebné díly (případně najdu na netu) a dám tisk a vyjede mě třeba 150 lego dílků, jejich nákladová cena bude např. 100 Kč (plus tedy práce naprojektovat to v 3D softwaru, ale postupně se to zlepší tím, že na Internetu začnou vznikat (placené) databáze produktů (obdobně jako si např. můžete zakoupit profesionální fotografie) a vy si jen např. za 50 Kč koupíte licenci na 10 lego dílků a pak už jen budete tisknout a tisknout :-)
Nebo: urvete plastový držák u ledničky - naprojektujete si nový, dáte tisknout a máte přístup do ledničky zase v pohodě :-)
Nebo: vypadají Vám klávesy z notebooku - natisknete si prostě nové, nebo: budete cjtít novou pepřenku, solničku, cukřenku, nový plastový příbor, nový hrníček, nový kryt na mobil, novou kliku ke dvěřím... apod. to vše si pak budete moci tisknout a postupem času, kdy budete moci používat více náplní současně, tak se možná dočkáme i barevného tisku ve smyslu RGB, né, že tam teď mám oranžovou strunu a vyjede mne celooranžový hrnek :-), ale že tam budu mít červenou, zelenou a modrou strunu a že se jejich mísením bude moci vytvořit zcela konkrétní barevný odstín, jaký bude uživatel vyžadovat :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2013 23:10 | SocPredator

Můj pohled: Určité využití bych viděl u děti pro formování prostorové představivosti, jinak opravdu nic. A to je potřeba opravdu cenově ještě pořešit :-)
Žádný průmysl to nepotřebuje, leda by v čase degenerovali inženýři a vzdělání obecně.
Pro domácnost nevidím žádný důvod k pořízení, z těch tiskáren poleze jen drahá sranda nebo chcete-li odpad.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2013 20:30

moc mu fandím, jen víc mladých lidí, kteří se nebojí začít podnikat
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2013 19:42 | Soňa

3D tisk bude podle mě totální revoluce na všech frontách, v průmyslu, potravinářství, lékařství, všude, jsem o tom přesvědčená.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2013 7:45 | Fredy

Šikovný mladý pán. Jen více takových pozitivních článků. Je vidět, že když někdo něco chce a jde si za tím, tak to dokáže. Je pravda, že 3D tisk je ve světě již běžný, ale v našich podmínkách ne moc známý a využívaný.
Co tu chybí, je větší propojení vysokých škola (či škol všeobecně) s byznysem a co nejvíce omezit vliv státu, který je v tomto pouze brzdou a překáží. Aby se na školách vyučovalo to, co byznys potřebuje a co pak budoucí absolventi mohou uplatnit v praxi a ne stát frontu na Úřadech práce.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mirek Topolánek

expremiér a podnikatel

Ladislav Blažek

podnikatel, pánské oděvy Blažek

Mirek Topolánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ladislav Blažek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services