O svátcích zavřít krám. Povinně! Co si o tom myslíte?

Ve svátek bude svátek! Zavřeno povinně a pro všechny. Kdo požene zaměstnance za kasu nebo mezi regály obchodu, dostane flastr – až pět milionů. Zákonodárci mají po letech na stole znovu zákon, který chce omezit prodejní dobu obchodů. Co si o tom myslíte vy?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2013 20:30, cyborg

Jezevče, moc hezky jste to tady vyjmenoval, takže se vás, jen tak mimochodem zeptám, proč tedy mají v současnosti nějaké výhody volných víkendů např. úředníci na úřadech? Proč ve svých kancelářích nesedí i o víkendu? Věřím, že tak jako si lidé s chutí zajdou o víkendu nakoupit, tak by stejně s chutí běhali po úředech. Ono spousta lidí už o víkendu snad ani nic jiného než vyrazit do obchodu ani neumí, i když by nemuseli. Sám v obchodě dělám, tak vím o čem píšu. O víkendových směnách často vídám stejné tváře lidí, kteří si nepřišli nakoupit, ale vyrazili na nedělní procházku. A je smutné, že to jsou často mladí lidé s dětmi, kteří místo aby s nimi vyrazili někam do přírody,tak je táhnou do obchodu. Párkrát jsem byl svědkem toho, když dítě prohlásilo, že ho to v obchodě nebaví a rodiče mu jen odsekli kam jinam by chtělo jít. Ale to jen tak mimochodem. Jak jsem psal, tak pracuji v obchodě, stejně jako moje žena, a je to opravdu "bezva", když se díky tomu, že pracujeme každý jinde a máme rozdílné směny, vidíme jen chvíli večer před spaním a společné volno máme tak 2 dny v měsíci, a společné volno o víkendu tak jednou za dva měsíce.
Jsou povolání, která jsou pro chod společnosti nezbytná, jako energetici, zdravotnictví, doprava, ale právě obchody bych tam neřadil. Pamatuju doby, že všechny obchody zavřely v sobotu v poledne a lidi to klidně do pondělí přežili. Řeči o čerstvém rohlíku jsou směšné, když na to dojde, tak prodejní doba např. chleba je 72 hodin, a to že mají stále čerstvý je jen snaha obchodníků nalákat zákazníky, i když by klidně mohli celý víkend prodávat chleba páteční.
Závěrem jen dodám, že návrh zákona se týká jen svátků, což je asi 8 - 10dnů v roce, nikoliv víkendů.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 4. 2013 9:17, Pavel

Tak zaprvé není pravda, že dříve bylo otevřeno jen v sobotu do dvanácti. Poté se základním potraviny prodávaly v cukrárnách, které měly otevřeno i v sobotu odpoledne a v neděli. Zajímavé, že to tenkrát nikomu nevadilo.

A zadruhé, jindy si nakoupit lidé mohli právě dříve, kdy se chodilo do práce si odpočinout po namáhavém víkendu stráveném zvelebováním chalupy, a z práce s dalo na nákup kdykoliv odskočit. Dnes tuto možnost mají už jen státní úředníci, kteří ani práci nepředstírají a jen vymýšlejí podobné hovadiny. Skutečně pracující člověk je rád, když večer zaleze do postele a aspoň o víkendu má čas a sílu na nákupy.

Zobrazit celé vlákno

-34
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 76 komentářů)

14. 3. 2013 10:32 | Petr

Souhlasim z názorem aby o svátcích uznaným státem bylo zavřeno.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 10:23 | Jana

Souhlasila bych se zavřením obchodů. Proč je to jinde normální a nikdo z obchodníků nebrečí, že si nevydělá, jen u nás se to zdůvodňuje výdělkem pracujících. Někomu to vadí někomu ne. Ale faktem je, že si lidé zvyknout nakupovat včas a tržba pro obchod bude stejná. Na druhou stranu, každý si rád odpočine, hlavně prodavačky. Možná by prodejní dobu nemusel řešit zákon, kdyby byla minimální mzda tak velká, aby pokryla základní náklady na bydlení(což dneska není možné). Pak by to takto nevypadalo. Ale je fakt, že na spoustě míst jsou důchodci, takže co se týká mzdy je to někde jinde.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 10:14 | smradzjzd

No dobrá sem pro, ale když svátek tak pro všechny. Zavřeme nemocnice, teplárny a elektrárny, zrušíme všechny spoje, tel. operátoři vypnou sítě, .... a všichni budou držet sváteční černý den doma pod duchnou. Pracuji v nepřetržitém provozu, do práce chodím svátky nesvátky a nijak mě to nevadí. Obchody chápu jako každou jinou službu a nevidím jediný důvod, proč by se do toho měl chomtat neschopný stát.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 10:05 | D

Jděte se podívat do nějakého nákupního centra. Ve všední den tam je poloprázdno, hlavně dopoledne, ale většina lidí tam nakupuje jen o sobotách a nedělích, kdy mají čas. Když jim to zakážou, zak jim rapidně poklesnou tržby. Navíc to je v okolních státech např. v Rakousku zavedeno, aby lidé mohli jít v neděli na mši, což u nás snad kromě Moravy, nehrozí.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 9:48

Je to pravda, příplatky za víkendy se vyplácejí. Navíc k normální mzdě, to dělá cca 500,- Kč za víkend před zdaněním. Kolik to komu ,,hodí" čistého si spočítejte sami. A zaměstnavatel zaplatí státu vyšší daně, tak pro koho je to výhodné???
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 9:44 | SocPredator

Je to zástupné téma, nicméně krásně odhaluje "myšlení". Stát chce nařizovat, co se smí, a sám je to hospodář s dluhem bilion a neschopný vyřešit sebemenší problém. Nenechte si od někoho takového kecat do života! :-)
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 9:42

Ach jo :-( A Ty si myslíš že někde dostaneš za víc hodin i víc peněz? Řekni mi kde a já tam taky půjdu. A když už to umíš tak si to vem jako brigádu v tom volném čase. Proč myslíš, že je nezaměstnanost? Protože každej dělá přesčas a většinou jen proto, aby si tu práci udržel. A prachy má pan podnikatel. Ten slušnej jen ty z Tvojí práce a ty druzí - ani radši nevědět.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 9:36 | Bob

Určitě souhlasím! Pokud podnikám sám, nebo s členy rodiny, pak si můžu dělat v mezích zákona a slušnosti co chci a kdy chci, ale nikdy žádný zaměstnanec byť sebeloajálnější nejde ve svátek do práce zcela dobrovolně. Ano když to musí být, spousta lidí rádo vypomůže a vezme si dobrovolně takovou službu, ale NIKDO nebude přesvědčovat šéfa, že fakt musí být v práci, že by se jinak nudil. Zvlášť když je to opravdu mezinárodní a státem uznaný svátek.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 9:01 | Terez

Angel, nerozčilujte se politikou.. to vám stejně nic nedá. Raději přemýšlejte, proč vezmete rodinu v neděli do nákupního centra, než třeba do Zoo. Podívejte se do zahraničí, jak obchody fungují tam..
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 8:59 | Terez

Ahoj Soňo, víte ono je těžké posuzovat tuhle problematiku, dokud v ní nejste zainteresovaná. Já osobně nakupuji také o víkendu, protože přes týden prostě nemám čas. Ale teď, když i mí rodinní příslušníci pracují na směny během víkendu, vidím, jaké je to zlo. Nedej bože když na směny dělají manželé během víkendů a doma se ani nepotkají. Myslím si proto, že by měl být alespoň jeden den v týdnu regulovaný. Bohužel se to netýká továren, kde pracuje také velká spousta lidí. Ale lepší alespoň malému procentu lidí pomoct, než nikomu. Osobně si myslím, že je to dobrý nápad. Když to jde všude ve světě, proč by to nešlo u nás...
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 8:57

Skvěle řečeno. Až na poslední v+tu, která je úplně mimo: s tímhle opravdu vláda nemá co dělat, navrhujou to senátoři za ČSSD.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 8:47 | Angel

Jen at to udelaji, ze zakona bych zavrel naprosto vse v 18 hodin, sobota a nedele zapovezena. At se jeste vic lidi dostane do sracek, protoze lidi se maji porad moc dobre nez aby vysli do ulic a dokud neprobehne neco jako revoluce tak budeme porad v haji vsichni. Ze zakona lidi nesmeji pracovat, kdy chteji. Ze zakona musi travit cas v rodine. I Kdyz ale nebudete mit prachy stejne musite svou polovinu zaplatit statu.
Vetsina uredniku a politiku jsou "profesonalove" ve sve profesi. Tzn. nikdy nedelali nic jiného. Co na tom že ministrině Obrany nemá o ozbrojených složkách ani páru atd. atd. Abych mohl pracovat se dřevem musím si udělat výučák a studovat 3 roky. Abych mohl rozhodovat o miliardách, stačí, když najdu dost hejlů který mi daj svůj hlas a jestli jsem ekonom a nebo zedník je fuk. Nádhera.
Dokud se stát nebude řidit jako jakákoliv jiná firma jejíž cílem je nulové zadlužení a nulový přebytek, bude to porad na houby
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 8:27 | Soňa

Milá Anno, vaše "každý ví" je klasický diskusní laps. Ne, každý neví a existuje spousta lidí, co příplatky na práci ve svátek mají. Mimochodem, prodavačky jsem viděla, že pracují, ale zrovna konkrétně ve svátek, kdy do obchou zavítá podstatně méně lidí se mi nezdá, že by tam byly v potu tváře. Fond pracovní doby a hodiny přesčas jsou dány zákonem a znamená to, že pokud někdo pracoval ve svátek a zaměstnavatel mu nechce dát příplatky, musí mu poskytnout náhradní volno - to třeba pro někoho, kdo musí pracovat od 9 do 5 a nestíhá si ani zajít na úřad a když se chce vyfotit na občanku, aby si bral dovolenou, taky není řešení k zahození. Hloupý zaměstnanec, který se neuvědomí, že doba na hrdinství už byla, a nepodpoří obrat zaměstnavatele v dobách např. vánočních svátků směnou navíc. Na druhou stranu zaměstnavatel by měl být uznalý a práci ve svátek odměňovat přesně v liteře zákona a ocenit ochotu zaměstnanců a jejich nasazení třeba prémií.
Z mého pohledu je tohle téma řešení něčeho, co žádné řešení nepotřebuje (jak už je to za éry této naší poslední vlády dobrým zvykem).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 8:21 | nakobyl

Představa,že za práci ve svátek dostane prodavačka či servírka placené náhradní volno či příplatek ve výši průměrné mzdy,je poněkud naivní.To je stejné jako tvrdit,že dostávají tzv zaručenou a ne minimální mzdu. Možná v Praze a okolí,kde v těchto profesích je bída někoho sehnat,ale na periferiích státu určitě ne. A regulovat rozsah podnikání zákonem není asi šťastné.Pokud se toho chytne nějaký šťoura,tak i hospoda je prodejní místo - obchod a bude mít zavřeno a podnikatel by měl chtít po státu ušlý zisk. Já osobně bych do takového zákona možnost "dohody se zaměstnanci ,rep. s odboráři.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 7:45 | Jana

Tak to nemáte pravdu, příplatky za práci o víkendu a ve svátek dostávají a nejsou k zahození. A některým z nás je jedno, zda jdeme do práce v pondělí nebo v neděli nebo jestli je zrovna nějaký Den české státnosti.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 7:24 | Anna

Souhlasím, zavřeno ve svátek i v neděli, vždyť ty ženy chtějí být také se svými dětmi! A ta námitka, že mnohé z nich pracovat o svátcích chtějí, kvůli penězům, je směšná, každý, kdo pracuje v obchodě ví, že ve velkých obchodech se příplatky nedávají, tam se dává měsíční mzda, která je stejná každý měsíc, bez ohledu na svátky a počet odpracovaných dní.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivo Rittig

lobbista a podnikatel

Jiří Šmejc

podnikatel, Home Credit

Ivo Rittig
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Šmejc
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services