O svátcích zavřít krám. Povinně! Co si o tom myslíte?

Ve svátek bude svátek! Zavřeno povinně a pro všechny. Kdo požene zaměstnance za kasu nebo mezi regály obchodu, dostane flastr – až pět milionů. Zákonodárci mají po letech na stole znovu zákon, který chce omezit prodejní dobu obchodů. Co si o tom myslíte vy?
O svátcích zavřít krám. Povinně! Co si o tom myslíte?

Ve střední Evropě jsme unikát. Česko (na rozdíl od všech svých sousedů) nijak nereguluje prodejní dobu obchodů. Svátky ani neděle nectíme, nakupovat v malých vietnamských sámoškách i gigantických hypermarketech můžeme ve dne v noci. Záleží jen na obchodníkově libovůli, jak dlouho nám své dveře nechá otevřené.

Konzumu se u nás zkrátka meze nekladou. Teď by se to ale mohlo změnit. A jak už to u podobných nápadů bývá, i tento přichází zleva. Skupina senátorů za ČSSD v čele s Františkem Bublanem vyslyšela apel odborářů a předložila návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. S podobnou myšlenkou si však nedávno zahrával i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Impulz mu prý dala skupina voličů z „jeho“ Zlínského kraje, kde jsou lidé asi zvyklejší světiti den sváteční...

O zákonu, který by prodejní dobu upravoval, už se v Česku jednalo, ale Sněmovnou se ho nikdy protlačit nepodařilo. Dozrál čas v roce 2013?

Kdy by mělo být povinně zavřeno

  • 1. leden, Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
  • Velikonoční pondělí
  • 8. květen, Den vítězství
  • 28. září, Den české státnosti
  • 28. říjen, Den vzniku samostatného československého státu
  • 25. prosinec, 1. svátek vánoční
  • 26. prosinec, 2. svátek vánoční
  • + Štědrý den od poledne dál

Kdy nenakoupíte u sousedů

  • Rakousko: o svátcích i v neděli zavřeno
  • Německo: v neděli obchody zavřené a až na výjimky také o svátcích (liší se v jednotlivých částech země)
  • Polsko: o třinácti svátcích zavřeno
  • Slovensko: zcela zavřeno na První svátek vánoční, Nový rok a Velikonoční neděli

Menší proklouznou, přísnější režim pro zastavárny

Nové opatření z pera senátorů ČSSD se má dotknout osmi státních svátků a navrch Štědrého dne, kdy u nás obvykle nákupní šílenství dosahuje vrcholu. Nově byste mohli bílit pulty obchodů jen do pravého poledne, pak by dveře zaklaply a měli byste utrum – tedy klid. O vybraných svátcích by se dveře obchodů neměly otevřít vůbec.

Výjimku mají podle návrhu dostat menší prodejny, jejichž prodejní plocha nepřesahuje dvě stě metrů čtverečních, dále benzinky, lékárny, obchody na letištích a vlakových i autobusových nádražích a prodejny ve zdravotnických zařízeních. Všude jinde bude ve svátek zavřeno. Tedy kromě válečného stavu a podobných krizových situací. Že si na Štědrý den odpoledne vzpomenete, že nemáte majonézu na salát nebo že jste manželce koupili pod stromek punčocháče ve špatné velikosti, se ovšem za krizi tohoto rázu nepovažuje.

Zvláštní ustanovení věnuje návrh zákona zastavárnám, bazarům a výkupnám odpadu. Pro ty by totiž zákaz prodeje o svátcích platil ve všech případech, nezávisle na prodejní ploše. Už jednou bylo na spadnutí výrazné omezení jejich provozu, když zákonodárci chtěli bazarům a zastavárnám zakázat noční provoz a ztížit tak kšeftování s kradeným zbožím. Zákon tehdy smetl ze stolu svým vetem Václav Klaus. Přijetí současného návrhu zákona by byla pro odpůrce zastavárníků ovšem asi jen chabá útěcha.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

J. Dušek, J. Sedláček. Daňová evidence podnikatelů 2013

Praktické informace o vedení daňové evidence. Součástí komplexní příklad vedení daňově evidence včetně přípravy a vzorové vyplnění nového daňového přiznání. 

Jiří Dušek. Daně z příjmů 2013

Přehledy, daňové a účetní tabulky. Názorné a přehledné vysvětlení nejpoužívanějších paragrafů zákona o daních z příjmů k 1. 1. 2013. 

Milionové pokuty, státní kasa a rodinná pohoda

Když obchodník zákaz poruší, bude mu hrozit až milionová pokuta. Pokud si nedá říct a bude prodávat v zapovězené dny opakovaně, může si chystat až pět milionů.

V důvodové zprávě se předkladatelé odvolávají na Evropskou unii, která sice omezení prodejní doby o svátcích nenařizuje, ale zato klade velký důraz na sladění pracovního a rodinného života – a ten prý pracovním nasazením o svátcích chřadne.

Co se týká finančních a hospodářských dopadů, nemáme se podle senátorů čeho bát. Bude sice třeba platit víc inspektorům a kontrolorům, ale ty máme beztak. Něco by snad taky mohly hodit pokuty, kdyby se je dařilo vybírat. Otázku, zda nebude narušen rodinný život zmíněných kontrolorů, necháme na kontrolorských odborech.

Trochu si nejspíš pohoršíme na výběru daní ze zisku prodejců, ale zase se dá podle senátorů přepokládat, že informovaný spotřebitel totéž nakoupí v předstihu, takže vlastně o žádný velký rozdíl nepůjde. Což platí i pro obchodníka, který údajně navíc ušetří na výplatách a režii. A skutečná výhra to prý má být pro malé a střední podnikatele, protože nový zákon by nepřímo omezil konkurenci těch velkých. „Sociální dopady budou příznivé, neboť lidé budou mít více volného času, aby se mohli věnovat své rodině a koníčkům, na což klade Evropská unie zvýšený důraz,“ uzavírají seznam přínosů a výhod v důvodové zprávě senátoři. A zástupci obchodních řetězců si rvou vlasy.

Není uštvaná matka jako uštvaná matka

Že za naši chuť nezřízeně a bez přestání konzumovat někdo platí tím, že tráví sváteční čas v potu tváře, často vůbec nemyslíme. Obhájci rodinných hodnot ale zase nedomyslí, že zákaz práce ve svátek pro leckoho znamená zákaz přivýdělku na lépe placené směně. Zákoník práce totiž mluví jasnou řečí: za práci ve svátek máte nárok na stejně dlouhé placené náhradní volno nebo na příplatek ke mzdě, který nesmí být nižší než váš průměrný denní výdělek. Takové přilepšení domácí kase se jistě počítá a leckde může přispět i k lepší rodinné pohodě. Hranice mezi uštvanou matkou, která by ráda dětem servírovala cukroví, a místo toho musí nakládat šunku každému, kdo si u pultu řekne, a uštvanou matkou, která je šťastná, že dětem díky sváteční směně koupí pomeranče, je tenká.

Že by naší duševní pohodě prospělo, kdybychom měli o svátcích od nakupování pokoj, je jasné jak facka. Ale klid jménem zákona? Co na to volný trh? A co na to vy? Zavírat, či nezavírat obchody ve svátek? Jde hlavně o práva zaměstnanců, práva spotřebitelů nebo o to, že sváteční čas je výjimečný už ze své podstaty? Své postřehy pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o útrapách stavebního spoření, a jestli přežije rok 2020. 

Ptali jsme se, co si o tom myslíte. A chtěli odměňovat výjimečné příspěvky v diskuzi, líbila se nám Fredyho řeč, líbil(a) se nám TVK. Knížku ale pošleme uživatelce rebeva, její příspěvek zněl sice trochu jako ze školení finančních poradců, ale proč ne?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 76 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

31. 7. 2016 10:48

Plna pusa nesmyselnich kecu .-) vždycky si človiek najde čas jit nakoupit jen treba chtit a nebyt liny.taky delam od nevidim do nevidim a ten čas si najdu po každe .-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 7. 2016 10:45

když je človek linej a naučenej po praci vysedavat doma ci flakat se kudy tudy tak nema čas o tydnu to jo.80 procent lidi toto utavženi poteši vykend ja zvyčajne o tom aby si človek odpočinul a ne behal po obchodoch!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2015 11:07

Pracuji jako prodavačka textilu 7 let, a ze své vlastní zkušenosti i ze zkušenosti nynějších i bývalých kolegyň a kolegů můžu říct, že volno alespoň o těch blbých svátcích (když už ne víkendech) jen vítáme. Pročítám diskuze a hejbou mi žaludkem komentáře typu "Prodavačky mají málo peněz a jsou vděčné když můžou být ve svátek v práci aby si přivydělali" ...z toho se mi chce smát, brečet a zvracet zároveň :D jako nezlobte se na mě, ale když dostanu k platu nějaký ušmudlaný dvě stovky jako příplatek za svátek a víkendy za celý měsíc, který se ještě zdaní, tak to vám připadá jakože stojí za to být celý den v práci, místo vzácného dne stráveného s dětmi a manželem? No neznám jedinou prodavačku/če který by byl ve svátek rači v práci. Prodavači v běžných obchodech prostě mají malé platy a dostávají jako příplatek tak směšný částky že do výplatách vážně někdy ani nepocítí, dostat za práci o svátku litr, či alespoň pětikilo, to člověku trochu pomůže, ale tolik běžný prodavač jako příplatek fakt nedostává, nebo možná v nějakých nóbl buticích...ale já osobně bych čas strávený s rodinou neměnila ani za zlatý prase. Budu o hodně štastnější když bude o svátcích zavřeno.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2014 16:18

Nesouhlasím z důvodu ohledu na pracující nejen v klasické pracovní době, poněvadž pokud někteří lidi pracují od nevidím do nevidím, pak mají možnost si nakoupit jen ve velmi pozdních hodinách, v neděli či o svátku, jako např. některé prodavačky, policajti, zdravotníci, hasiči, řidiči, kuchaři, číšníci,... Pokud žijí sami, to mají někoho požádat, aby jim nakoupil nebo mít zásoby v mrazáku? Nezlobte se na mě, ale nejsou jen prodavači/ky, co musí chodit o svátcích do práce. Samozřejmě jsou lidé, kteří volno tráví v obchodech, ale to patří k byznysu a je třeba se ohlížet i na zákazníky, kteří mají možnost si nakoupit jen o víkendu či o svátku. Navíc existuje zákoník práce a směny, takže se zaměstnanci mezi sebou střídají, nejsou všichni každý svátek v práci a na svátky je většinou zkrácená pracovní doba. Přeji jim volno, ale ne jen jim, všem. Když už změna, tak v základu a ne jen reagovat na dopad problému, kterým nic nezmění, jen tím některým lidem stíží život.
-19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2014 12:03 | Danča

nejsem ještě tak stará , ale žila jsem v době kdy byly obchody v sobotu ve 12 . hodin zavřené a všichni byli spokojeni ! Také byly ve všech obchodech stejné ceny a bylo supr . proč by to nemohlo fungovát ? Uvidíte budeme odpočatější a štastnější
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2014 11:46 | danča

plně souhlasím , lidé v obchodech o víkendu a svátcích jen prudí z nudy
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 7. 2014 11:40 | DANČA

O svátcích a nedělích zavřeno !!!!! Prodavačky jsou také lidé a odpočinek potřebuje každý , tak jsem pro uzakonit zavřeno !!!!!
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2013 14:09

Ubohé. Zjevně jste nikdy nepracoval ve státní svátek.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2013 15:42

Tak k tomuto článku bych napsala asi toto: klidně ať se zavřou elektrárny, vodárny - ty stejně jedou automaticky, co se týká dopravy - proč by na dopravních podnicích nemohly být mámy a tátové doma?? - ať jsou, proč by lidi měli někde courat a jezdit hromadnou dopravou, to by snad nemusela být potřeba - proto také existují auta. A k těm nemocnicím - proboha jak můžete srovnávat nemocnice a obchodní řetězce?? V nemocnicích se zachraňují životy, kdežto v obchodech se lidi courají a čumí do regálů a stejně neví co si koupit - kupují pitomosti a pak si na to berou půjčky a zadlužují se!!!! Pak nemůžou ani uživit rodinu nebo se postarat o své rodiče - co se týká financí. Jsem ráda, že aspoň tohle pro nás prodavačky stát udělal, je hrozné koukat na to jak se mladá rodina courá po obchodu se řvoucím miminem v košíku - místo toho aby šli někam do přírody na procházku. Nemyslíte??? O to horší je když to není ve dne ale v noci, okamžitě bych jim to mimino sebrala a nahlásila je na sociálku!!!
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 7. 2013 16:46

Většina lidí co chodí do obchodních řetězců ve svátek a v neděli ani nemá v plánu nic koupit, jak říkáte prostě neví kam se vrtnout!!!! Najděte si jiný koníček kterým budete trávit volný čas a ne se bezdůvodně courat po obchodech....Já bych veděla co dělat kdybych nemusela svátek trávit v práci. Když je celá rodina doma proč nemohu být s ní? Jen proto aby jste se měl kam "vrtnout"!!!
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 7. 2013 9:31 | Charlie Harper

Nějak těm steskům prodavaček nerozumím. Když vás to v práci nebaví, běžte někam jinam, třeba na poštu. Mě taky nebaví chodit do zaměstnání, tak to prostě nedělám. Obchody zavřené v neděli úplně umrtví město. Např. být v neděli ve Vídni je peklo, člověk se nemá kam vrtnout. Že si na víkend zavřou krámky živnostníci, to je v pořádku ale když mají zavřeno řetězce, kde se stejně dělá na směny, to je na pytel. Příklad Rakouska je ale extrémní, může za to dlouholetý vliv sociální demokracie. Na druhou stranu, zaměstnanci tam mají spoustu dalších výhod a takovou ochranu před zvůlí zaměstnavatele, že by tomu čech ani nevěřil.
-25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2013 12:41 | Jitka

Važený pane a kdy si má podle vás nakoupit ta prodavačka kdyz je 14 hodin v práci a to nemluvím o dětech. Pán by si to měl zkusit zajímalo by mě kde pracuje.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2013 14:38 | J.Bubla

Patnáct let jsem jezdil na dráze. Ve dne, v noci, svátek - nesvátek, vše rovno. Štědrý den měly děti vždy o den dříve, protože táta musel do práce. Takže když pro naše obecné dobro něco zakázat, tak všechno! Elektrárny, vodárny, dopravu, nemocnice atd. Vždyť tam také pracují mámy a tátové a chtějí světit svátek. Nebo jde zase jen o bohapustou buzeraci. Jako u vážně diskutovaného nápadu trestat soulož bez kondomu pokutou 25 tis. Kč?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2013 12:47 | Bára

Souhlasím s váma, taky pracuju v obchodě a je to desné, Místo toho aby šli ven do lesa tak jdou do obchodu, a když příjdou k pultu tak hned abychom jim dali párek a jdou do prdele, tohle vážně není normální, to by mě zajímalo co si budou povídat za 20 let mezi kamarády, to si budopu vyprávět mezi sebou jak maminka je vytáhla do krámu vyžebrala párek a šli to háje, to si myslím že si nebudou co vyprávět.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2013 12:39 | Bára

Já to znám z vlastní zkušenosti, sama pracuju v krámě a můžu vám říct že třeba v sobotu na odpolední to je strašné, hlavně když lidi se jenom couraj po krámě a dětem chtěj abychom jim dali párek a pak šli do prdele. Doufám že to tak bude soboty jen do 12 nebo do 13:00 a neděle zavřený. Sice děti nemám, ale na procházky bych třeba chtěla taky chodit, někam ven, a teď si vemte že já mám jendou za měsíc volnej víkend.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 76 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Ve svátek do obchoďáku? Tak to tedy ne!

6. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Očima expertů: Ve svátek do obchoďáku? Tak to tedy ne!

V Poslanecké sněmovně se bude znovu projednávat návrh zákona, podle kterého by větší obchody musely zůstat během vybraných státních svátků zavřené. Co si o tomto nápadu myslí Petr Mach,... celý článek

Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

18. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

Snaha části zákonodárců uzákonit, že aspoň v některých dnech v roce supermarkety a nákupní centra povinně zavřou, se vynořuje a zas zapadá pravidelně. Teď je téma znovu na stole. Co... celý článek

Slovensko chce bojovat s nezaměstnaností kratší pracovní dobou. Slepá ulička

13. 3. 2013 | Luboš Palata | 1 komentář

Slovensko chce bojovat s nezaměstnaností kratší pracovní dobou. Slepá ulička

Slovenská ekonomika je na tom v posledních dvou letech lépe než česká, i loni se za řekou Moravou dařilo držet slušný hospodářský růst. Zásadním problémem tu ale zůstává nezaměstnanost:... celý článek

Sociální stát: Sociální zákonodárství na počátku 20. století a po vzniku první republiky

17. 4. 2012 | Jana Brhelová | 13 komentářů

Sociální stát: Sociální zákonodárství na počátku 20. století a po vzniku první republiky

Konec monarchie, první léta republiky. Jaké jistoty tehdy nabízel stát svým občanům a co nechával jen a jen na nich?

Někdo to za nás o svátcích oddřít musí. Co si o tom myslíte?

29. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 51 komentářů

Někdo to za nás o svátcích oddřít musí. Co si o tom myslíte?

Zdravotníci, hasiči, policisté, ale i 300 zaměstnanců jaderné elektrárny Temelín. Nebo prodavači v supermarketu. Někteří na Štědrý den, Boží hod i na Štěpána nastupují do práce jako... celý článek

Partners Financial Services