Očima expertů: Jak šetřit na provozu auta?

Motoristé, pozor! Zajímá vás, jak se dá ušetřit na provozu vašeho automobilu? Automobilističtí novináři, automechanik, majitelka autoškoly a další experti pro vás mají svoje tipy.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 5. 2013 21:48, Jirka

Jak je to s tou ekonomikou? Co stojí elektromobil? Zatím jsem viděl asi tři čtvrtě milionu. Vzhledem k tomu že je použitelný jenom na krátké cesty, nemůžeme ho srovnávat s autem za půl mega, ale max. s nějakým městským prckem, např. Citigo. Když počítám 250.000 cena auta, za 10 let nájezd 100.000 km po 2 Kč/km (pokud nejste prase, spotřeba u takového auta bude 5-6l) a 50.000 za údržbu, jsme po 10 letech na nákladech 500.000. Dá se za to vůbec pořídit elektromobil? A to nepočítám cenu za elektriku - není pravda že ze soláru je úplně zadarmo a ekologická - panely stojí nemalé peníze a výroba i likvidace ničí životní prostředí (asi míň než benzín, ale čistá ani bezplatná energie to rozhodně není). Stejně tak výroba a likvidace baterek. A hlavně - pokud to s ekologií myslíte opravdu vážně, nejezděte ve městě autem, ale přinejhorším metrem/trolejbusem. Pokud možno pěšky nebo na kole. Jo a s elektromobilem budete svobodný, až budou dobíjecí stanice rozšířené jako benzinky a dobíjení bude stejně rychlé jako tankování.

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 8. 2012 22:07, jezevec

myslíte jako ty přestavby starých krámů na jakési domanico-delanico, s dojezdem AŽ 70km? to jako že má být to auto ke koupi s baterkama na milion km a s dojezdem aspoň do práce? děláte si srandu????? přesně to co máte na stránkách jsou důvody proč elektromobily nikdo nechce.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

18. 8. 2012 11:51 | dupunato

Tož, já jezdím jenom když je to opravdu nutné a to cestovní rychlostí. Jedu kolem Vizovic a kochám se a kochám. Na provozu dále ušetřím tím, že včas měním potřebné věci aby se pak nepokazilo něco dražšího. Mám Polo z áček za 150t Kč a naprostá spokojenost.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 8. 2012 3:44

Děkuji, konečně někdo , kdo přemýšlí nad tím, co čte. Taktoto bylo formulováno záměrně. Můj elektromobil má cenu přes půl milionu, ale je osazen bateriemi LiFePO, které mají životnost přes milion km. Myslím, že se mi to nepodaří zjistit. Na jedno nabití ujedu přes 500 km, nabíječkou, kterou vozím ssebou nabiji za 4 hodiny, ale lze i za hodinu rychlonabíječkou. Servis si dělám sám a v praxi to je pouze výměna uhlíků po 50ti tisíci km, výměna čepů a pneumatik. Vůz nemíním prodat, ale chci si postavit lepší. Dejte se k nám, dozvíte se více. Naše sdružení ukazuje jak to jde, na rozdíl od ostatních, kteří ukazují jak to stále ještě nejde, protože je ještě trochu ropa. Ještě lépe než my, to však ukazuje pan Mate Rimac. www.elektromobily-os.cz
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2012 18:51 | malickost001

Nejlíp se dá ušetřit tak že si auto nekoupíte. Má ho každý, někdo dvě. já chtěla auto a tak jsem vyrazila do reklamovaného auto ESA, kde jsme s automechanikem vybrali 3 adepty. po vzevrubnější prohlídce však vyšlo najevo že jedno mělo přetočený tachometr o víc než sto tisíc, druhé ač nebourané mělo každé sklo jiné a třetímu nefungovalo stahování oken a ruční brzda. Auto za 150 tisíc jsem tedy nekoupila. Raději jsem jela na dovolenou do Mexika :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 8. 2012 14:46 | Pavel

Některé rady jsou typu "opravte si kapající kohoutky" v době, kdy všude jsou už pákové baterie. Mezi ty patří jezděte plynule. To se dalo před 30 roky. Dnes jedu ve štrůdlu rychlostí a plynulostí této kolony. Někdy bych docela rád jel třeba jen 80-70, ale to bych nutil desítky řidičů k předjíždění a vzniku kolizních situací. A tak jedinou rozumnou radou je měnit včas vzduchový filtr.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 8. 2012 14:02 | Rado1

Co si mam predstavit pod doporucenim na "elektromagnetickým, polovodiči osazeným radiopřijímačem". Mam teda konecne vyhodit ten svoj lampovy prijimac? A co ten elektromagneticky? Elektromagnetizmus vyuzivaju radioprijimace od svojich prvopociatkov? Nech by tento pan nakrasne tvrdil aj nieco rozumneho, uz mu neuverim ani slovo. Mimochodom, zaujimala by ma financna bilancia jeho elektromobilu. Nakupna cena, cena energie na nabijanie, cena servisu, predajna cena po predpokladanej dobe vlastnictva, pokles capacity baterii za rok, cena za vymenu baterii (pokial to nepreda skor ako uplne chcipnu...)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 8. 2012 7:45 | patapuf007

Přidám jednu zásadní radu: každé motorové vozidlu musí jednou za čas na technickou prohlídku ve Stanici technické kontroly ( STK ). Mnoho řidičů napřed zajede do servisu, aby si vozidlo na STK nechali připravit a potom na STK. Nevyhazujte peníze zbytečně, zajeďte napřed na STK a potom teprve do servisu nechat si odstranit nalezené závady. Ušetříte tisíce, věřte !
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Starka

podnikatel, 1.FK Příbram

Ladislav Blažek

podnikatel, pánské oděvy Blažek

Jaroslav Starka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ladislav Blažek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services